אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היתה פשלה? האוצר יעניק לחברת החשמל ערבויות בחצי מיליארד שקל צילום: מיקי אלון

בלעדי לכלכליסט

היתה פשלה? האוצר יעניק לחברת החשמל ערבויות בחצי מיליארד שקל

מדובר בצעד חריג של האוצר - על רקע הבור הענק שהתגלה בתקציב חברת החשמל. הערבויות יינתנו עד סוף נובמבר והן ישמשו את החברה להנפקת איגרות חוב. בתוך כך, התוכנית לפטר 400 עובדים עד סוף 2012 נגנזה - ביגוד להצהרות היו"ר יפתח רון טל

04.11.2012, 23:00 | ליאור גוטמן

משרד האוצר יאשר הענקת ערבויות מדינה לגיוס הון של חברת החשמל בגובה חצי מיליארד שקל. כך נודע ל"כלכליסט". הערבויות יינתנו עד סוף נובמבר והן ישמשו את חברת החשמל להנפקת איגרות חוב; הכסף שייכנס לקופתה יממן הוצאות תפעוליות שונות ודלקים.   

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בצעד חריג של האוצר, שנעשה בשעה שבחברת החשמל מנסים למצוא את הכשלים שיצרו את הפער התזרימי הענק, בסך 1.4 מיליארד שקל, בין ההוצאות החזויות בקיץ לבין ההוצאות בפועל.

בכיר שמקורב לנושא הסביר שהנהלת חברת החשמל והדירקטוריון שלה ידונו בשאלה כיצד הדיווח על הפער התזרימי לא הוצג בפני האוצר קודם - ואולם עד אז ברור לכולם שאין מנוס מלתמוך בחברה.

במקביל, במשרד האוצר כבר הבהירו לחברה שהם מצפים מראשיה להמציא כספים ממקורות עצמיים. אחד הצעדים שהאוצר ממתין להם הוא החלטה של הדירקטוריון לשחרר יותר ממיליארד שקל שכלואים בקרן הנאמנות של עובדי החברה, באמצעותם הם מממנים מתנות לחגים וחשמל חינם. צעדים נוספים שנמצאים על הפרק הם מכירת נכסים של החברה כמו גם דחייה בתשלום חלק מהמסים והקפאה של חלק מתוכניות הפיתוח.

בתוך כך, תוכניות הנהלת חברת החשמל לפטר 400 איש עד סוף 2012 נגנזו. הביטול הגיע בעקבות התנגדות של ועד העובדים בראשות דוד (מיקו) צרפתי לביצוע שינויים חד צדדים - אותם הוא מכנה "שיטת הסלאמי" של הפרטת החברה - 

שלפיהם החברה תוציא לגמלאות כ-400 עובדים ותיקים מבלי להדיר את הפרשות הפנסיה ואת קצבת הגמלה החודשית.

בספטמבר האחרון התראיין יו"ר החברה יפתח רון טל ל"כלכליסט", ואמר: "אנחנו מתכוונים לצמצם את מצבת העובדים בכ־400 איש עד סוף השנה, ולא מדובר בעובדי קבלן אלא בעובדים בעלי קביעות".

הכוונה היתה להתחיל ברפורמה המבנית בחברת החשמל אותה מבטיחה המדינה 16 שנה. ואולם בוועד העובדים התנו את הפיטורים ברפורמה שכוללת בין השאר הוצאה של כ-2,000 עובדים לגמלאות תוך הבטחת הזכויות הפנסיוניות שלהם. הבעיה העיקרית של המדינה היא שעלות הפרישה, כפי שצרפתי דורש, עלולה להגיע לכ-10 מיליארד שקל, סכום שכולל את הגדלת ההתחייבויות הפנסיוניות כמו גם תשלום פיצוי מיידי לאלו שעבודתם הופסקה. "הכוונה לפטר 400 עובדים עד סוף השנה כלל לא נולדה. אני כן מוכן לדבר על פתרון כולל", אמר היום צרפתי.

   

מנכ"ל חברת החשמל אלי גליקמן, צילום: עמית שעל מנכ"ל חברת החשמל אלי גליקמן | צילום: עמית שעל מנכ"ל חברת החשמל אלי גליקמן, צילום: עמית שעל

בשבוע שעבר שוחח רון טל עם הממונה על הרפורמה מטעם המדינה, סגן שר האוצר יצחק כהן, בניסיון להניע את התהליך כבר השנה. מתווה הפרישה כולל כאמור פרישה של כ-2,000 עובדים בעלות של 1.7 מיליון שקל לעובד, מתוכה פיצויי מיידי של כ-30% והשאר גילום עלויות פרישה בקצבה. בנוסף, יו"ר החברה יבקש למכור נכסים שכוללים מבני משרדים וגם יחידות ייצור באלון תבור ורמת חובב. עלות הפרישה תכוסה תוך ארבע שנים בשל צמצום עלויות השכר, ומימונה יגיע החל מאפריל 2013. מדוע נבחר תאריך זה? באפריל הקרוב תחל הזרמת הגז ממאגר "תמר", מה שיצמצם בשנתיים שלאחר מכן את עלויות הדלקים בכ-15 מיליארד דולר. הסיבה: הגז זול משמעותית מהשימוש בסולר. 

צרפתי התייחס למשבר הדיווח התזרימי ואמר: "אני לא מאשים אף אחד במה שקרה. זה ספין של האוצר שמזניח את החברה. מבחינת התנהלות הכספים אנשים אצלנו עובדים בתנאים לא הגיוניים, ולכן לא אתפלא אם זו התוצאה".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה