אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חלום בלהות כלכלי צילום: יואב גלאי

חלום בלהות כלכלי

התמוטטות הרשות הפלסטינית, שהסימנים לה מתרבים, תעמיס נטל כלכלי בלתי אפשרי על ישראל

05.11.2012, 08:32 | דני רובינשטיין

האפשרות שמחמוד עבאס (אבו מאזן) יתפטר והרשות הפלסטינית ברמאללה תתמוטט היא חלום בלהות של בכירים בישראל. בראשם בכירי מערכת הביטחון שמבינים שאם תיווצר בגדה אנדרלמוסיה שלטונית, לא יהיה מנוס מהתערבות ישראלית, שתעלה לנו הון רב.

התמוטטות הרשות אינה חזיון תעתועים. בשיחות עם אנשי ממשל ברמאללה ועם עיתונאים ואקדמאים פלסטינים שומעים על כך יותר ויותר. רבים מהם אומרים שהשאלה אינה אם מוסדות השלטון הפלסטיני יתמוטטו, אלא מתי זה יקרה. הסיבה היא בראש ובראשונה כלכלית - חובות אדירים, היעדר כסף לתשלום משכורות ולתחזוקת השירותים, והמצב הולך ומחמיר. המדינות התורמות מעבירות פחות ופחות כסף לממשלה ברמאללה, ומדינות ערב והעולם בכלל שקועים במשברים. בסוף השבוע שעבר נפוצו ידיעות שסלאם פיאד התפטר מראשות הממשלה ברמאללה. אבו מאזן הכחיש, אבל בהנהגה הפלסטינית מרגישים שהאדמה תחת רגליהם בוערת.

אבו מאזן. בהנהגה הפלסטינית מרגישים שהאדמה בוערת, צילום: עמית שאבי אבו מאזן. בהנהגה הפלסטינית מרגישים שהאדמה בוערת | צילום: עמית שאבי אבו מאזן. בהנהגה הפלסטינית מרגישים שהאדמה בוערת, צילום: עמית שאבי

השפעות האביב הערבי

 

במערכת הביטחון הפלסטינית צמצמו לאחרונה את מספר הסיורים. אין מספיק כסף לדלק. מקור במערכת הביטחון הישראלית, שאישר לי את הדברים, אמר שהשלטון הפלסטיני אולי לא יתמוטט בבת אחת, אבל יכולתו לשלוט תרד ותלך. דבר אחד ברור לכולם. הציבור הפלסטיני - כמו ברוב העולם הערבי - איבד את מורא השלטון. זה אחד מסימני "האביב הערבי". לא פוחדים יותר לצאת לרחובות בתביעה להפלת המשטר. כמו כן, אם בגדה יפרצו מהומות רציניות, אין כמעט ספק שאנשי הביטחון הפלסטינים לא יפתחו באש על המפגינים, ובכלל יהססו להשתמש בכוח. "לא יקומו אצלנו בריונים נוסח השביחה של אסד", בטוחים עיתונאים פלסטינים.

איש בישראל אינו מדבר על אפשרות של הקמה מחודשת של ממשל צבאי במרכזי האוכלוסייה בגדה, ואולי גם בעזה אחרי כיבושה מחדש, אך לא צריך הרבה דמיון כדי להעריך שבמערכת הביטחון הישראלית יש תוכניות מגירה לאפשרות זו. את הממשל הישראלי המחודש יקימו מחוץ לריכוזי האוכלוסייה הפלסטינית, בערך במתכונת שבה פועלים משרדי התיאום והקישור הישראליים. יפעילו אותם קצינים ופקידים ישראלים שינסו לספק את השירותים האזרחיים, החינוך, הבריאות, הכלכלה, המים, החשמל, הרווחה והתחבורה - אולי באמצעות העיריות הערביות.

עשרות מיליארדי שקלים בשנה

 

מדובר במאמץ כספי וארגוני אדיר, שספק אם ישראל תוכל לעמוד בו ללא עזרה מבחוץ. היום משלמות הממשלה הפלסטינית וממשלת החמאס משכורות ליותר מ־200 אלף איש. ברור שישראל תפזר את מנגנוני הביטחון הפלסטיניים, המונים עשרות אלפי חיילים ושוטרים. וברור שתבטל משרדי ממשלתה כמו המשרד לאסירים או המשרד לענייני ירושלים. אך גם אז יצטרכו לשלם משכורות לכ־120 אלף עובדים, ולהמשיך לספק את שירותים. אין הערכות ברורות של העלות של כל זה, אך ישנם אומדנים של 40-30 מיליארד שקל בשנה.

מסקנה: כלכלית, לפחות, כדאי לנו מאוד שהרשות והממשלה הפלסטינית יחזיקו מעמד.

תגיות