אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האכזבה מקרנות מניות ארה"ב דוחפת את המשקיעים לתעודות סל צילום: shutterstock

האכזבה מקרנות מניות ארה"ב דוחפת את המשקיעים לתעודות סל

אף אחת מהקרנות לא היכתה את מדד הייחוס שלה ב־18 וב־36 החודשים האחרונים. מודלים ארה"ב בולטת לחיוב מתחילת השנה

06.11.2012, 07:59 | בועז בן-נון

קצת אחרי פרסום דו"חות רבעוניים מאכזבים של החברות הגדולות, החלטנו להקדיש את הליגה הפעם לקרנות המנייתיות המשקיעות בארצות הברית. בגלל שבתחום זה פועלות יחסית מעט קרנות, רשות ני"ע איחדה בין שתי קטגוריות - קרנות שמדד הייחוס שלהן הוא נאסד"ק וקרנות שמדד הייחוס שלהן הוא S&P 500. בסך הכל נבחנות בליגה שנתאר כאן עשר קרנות (ראו טבלה).

אף שהמדדים האמריקאיים נמצאים ברמות גבוהות במיוחד בחודשיים האחרונים (S&P 500 הגיע ב־14 בספטמבר לשיא של חמש השנים האחרונות), הקהל הישראלי לא נוהר בהמוניו לקרנות המקומיות שמשקיעות במניות בארה"ב, אולי בגלל נתוני המאקרו המעורבים המתפרסמים חדשות לבקרים בארה"ב: התוצר הגולמי עלה ב־2% ברבעון השלישי, שוק העבודה נמצא בעלייה וסנטימנט הצרכנים נמצא בשיא של חמש שנים, כאשר מנגד, החברות המובילות (מיקרוסופט, אינטל וגוגל) דיווחו ברבעון השלישי על תחזיות קודרות. גם הבחירות לא מסייעות לתחושת הוודאות.

בזירה המקומית, מעט מאוד משקיעים ישראלים הצטרפו באמצעות הקרנות לעליות המניות האמריקאיות.

גיא לוי, מנהל קרן אקסלנס ארה"ב, מסביר שהישראלים מעדיפים להיחשף למניות זרות דרך תעודות סל, בעוד שהקרנות משמשות לחשיפה בעיקר לאיגרות חוב. הנתונים מעלים שאכן הקרנות לא מצליחות להכות את מדדי המניות: רק קרן אחת הצליחה להכות מדד 500 S&P מתחילת השנה (מודלים מניות ארה"ב, שהשיאה 17.6% לעומת המדד שעלה ב־16.2%), כאשר אף לא אחת לא הצליחה לעשות זאת בתקופה של 18 ו־36 החודשים האחרונים. לפי נתוני חברת המחקר מורנינגסטאר, גם בארה"ב הקרנות המנייתיות המשיכו לדמם ואף ספגו פדיונות כבדים. למרות זאת, המשקיעים בארה"ב לא נטשו לחלוטין את שוק המניות, וכמעט כל הפדיונות משוק הקרנות המנייתיות עברו לתעודות הסל המנייתיות.

הראשונה בליגה שלנו לביצועים ב־18 החודשים האחרונים היא קרן מיטב ארה"ב שמעדיפה בחירת מניות מפוזרת - מחזיקה בתיק 82 מניות בדגש על טכנולוגיה. התשואות של הקרן שמנוהלת בשמונה השנים האחרונות על ידי רונן זכריה הן 10.73%, 13.63% ו־21.68% מתחילת השנה, ב־18 וב־36 החודשים האחרונים בהתאמה. לצד אפל, מיקרוסופט ואינטל (בין 3% ל־7% מנכסיה מושקעים בכל אחת מהן), הקרן משקיעה גם בצ'ק פוינט, גילת ורדוור הישראליות, פוטאש הקנדית שחתכה אף היא את תחזיות הרווח שלה, בנקים וחברות אנרגיה ופארמה.

שנייה לה אקסלנס ארה"ב חייבת (מדד ייחוס נאסד"ק), הקרן הגדולה ביותר בליגה (מנהלת 107 מיליון שקל) שגייסה בשלושת החודשים האחרונים את הסכום הגדול ביותר - 31 מיליון שקל. בניגוד לתשואות של הקרנות האחרות, שנושאות חבות מס בעת המימוש, התשואה הרשומה של הקרן היא גם התשואה נטו של הלקוח בזמן המימוש (ראו טבלה).

גיא לוי, המנהל את הקרן בשנתיים האחרונות, אומר שלמעשה "הקרן עוקבת, ברובה, אחרי שני מדדים, נאסד"ק 100 ו־S&P 500. כ־30% מנכסי הקרן הם אלוקציה פנימית שנובעת מניתוחי מקרו ומיקרו שלנו". יש לציין כי הקרן לא מכה אף אחד מהמדדים בנפרד.

במבחן הטווח הארוך, הקרן השלישית בדירוג, אילנות חו"ל US, מובילה את הדירוג עם תשואה של 33.25% ב־36 החודשים האחרונים, אך עדיין פחות ממדד הייחוס (S&P 500 שעלה ב־50.7%). הקרן מפזרת את השקעותיה בתעודות סל על המדד, בחברות אמריקאיות מתונות יותר (כמו י.ב.מ, אורקל ואמריקן אקספרס) ובאג"ח מדינה ארה"ב.

השורה התחתונה

הקרנות שמשקיעות במניות בארה"ב לא היו חביבות הקהל הישראלי. התשואות שלהן בטווח הבינוני והארוך יכולות להוות את הסיבה לכך

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות