אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפקט הקסם על ישראל

אפקט הקסם על ישראל

מדיניות המיסוי והרגולציה ההדוקה של אובמה אינה אטרקטיבית בעיני חוגים פוליטיים בישראל. ניצחון של רומני מנגד עשוי להיטיב עם הכלכלה

06.11.2012, 08:12 | בארי רובין
בין אם הנשיא ברק אובמה ייבחר שוב ובין אם יריבו מיט רומני יזכה היום בבחירות, כיצד ישפיע הדבר על החברה ועל הכלכלה האמריקאית, ואיזו השפעה עשויה להיות לכך על ישראל?

אם אובמה יזכה, ישנה סיבה טובה להאמין כי ימשיך עם המדיניות הכלכלית ובתוך כך מדיניות המסים שהנהיג בקדנציה הראשונה. המשמעות היא שאין זה סביר שהכלכלה האמריקאית תשתפר במהירות או באופן יציב. הבעייתיות אינה נעוצה רק באסטרטגיה של אובמה עצמו בעניינים אלו, אלא גם בחוסר האמינות שרוחשים העסקים והחברות לתוכניותיו.

ברק אובמה ומיט רומני , צילום: בלומברג, איי אף פי ברק אובמה ומיט רומני | צילום: בלומברג, איי אף פי ברק אובמה ומיט רומני , צילום: בלומברג, איי אף פי

הספקות הללו, בשילוב מסים גבוהים יותר ואווירת אי־ודאות, ימנעו ממשקיעים, מתאגידים גדולים וממעסקים קטנים להשקיע את כספם. על כן, שיעור האבטלה יישאר גבוה ויתאושש באטיות.

למצב זה תהיה השפעה רבה על החשיבה הישראלית. אם קובעי המדיניות וגם אנשי עסקים בישראל יראו במדיניות מסוימת של אובמה כישלון בארה"ב, קלושים הסיכויים שיאמצו את הרעיונות הללו בישראל, גם אם הם קוסמים לשמאל המתון. במילים אחרות, האסטרטגיה של מסים גבוהים, רגולציה גבוהה, התערבות ממשלתית גוברת וממשלה גדולה יותר תמשוך פחות את ישראל - כולל את מפלגת העבודה.

במקביל, תפקוד ירוד של הכלכלה האמריקאית ישפיע לרעה על המסחר שלה ועל הצמיחה של הכלכלה הישראלית, משום שיצמצם את היכולת לייצא לארה"ב. בנוסף, בעיות כלכליות בארה"ב ישפיעו לרעה על המצב הכלכלי הגלובלי, ויהיו השלכות שליליות דומות על ישראל.

בניגוד להנחות קודמות, ניצחון של רומני עשוי לעודד אנשי עסקים בארה"ב ולגרום להם להאמין כי מדיניותו הכלכלית תענה לצורכיהם. כאשר על הפרק עומד ביטול תוכנית ביטוח הבריאות הלאומית של אובמה השנוייה במחלוקת, העולה למעסיקים כסף רב, ובמקביל, הסבירות להורדת מסים ורגולציה מופחתת - או לפחות יציבה - הדבר יהווה תמריץ לעסקים להשקיע, להתרחב ולהתפתח.

החדשות עצמן על בחירתו של רומני ב־6 בנובמבר יוכלו ככל הנראה להשפיע לחיוב על הכלכלה האמריקאית עד מועד כניסתו הרשמית לתפקיד, ב־20 בינואר 2013. כלכלה אמריקאית משגשגת תשפיע לטובה על הכלכלה הישראלית גם באופן ישיר וגם בעקיפין, הודות להשפעתה גם על הכלכלה הבינלאומית.

בעוד שיש להיזהר מהפלגה בהשוואה בין הכלכלה האמריקאית לישראלית, ניתן לשער כי תחת נשיאותו של רומני, אם ייבחר, תקודם אסטרטגיה כלכלית שתהיה ככל הנראה מקבילה לזו של ישראל. כמובן שלמדיניות כזו יש גם מחיר, כפי שהדגימו המחאות החברתיות של הקיץ שעבר.

המאבק המתחולל היום בארה"ב הוא בין שתי הגישות ששלטו במדינת ישראל בשתי תקופות בהיסטוריה שלה. הממלכתיות של אובמה משקפת את המדיניות המוקדמת של מדינת ישראל. ההבדל, כמובן, הוא שעמדות אלו היו הכרחיות למדינה הצעירה שזה עתה נולדה, אך אינן רלבנטיות לארה"ב בשנת 2013. האסטרטגיה של רומני קרובה יותר ומייצגת מודל הדומה יותר לאסטרטגיה של ממשלות ישראל תחת שתי המפלגות בשני העשורים האחרונים.

פרופ' רובין הוא מנהל מכון גלוריה לחקר המזה"ת במרכז הבינתחומי הרצליה ועורך כתב העת MERIA

תגיות