אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחירי היין לאן? צילום: בלומברג

מחירי היין לאן?

לפי נתונים שפרסם הארגון הבינלאומי לגפן ויין, הירידה בהיקפי הבציר בעולם השנה עלולה לגרום למחסור

07.11.2012, 10:02 | עמית יריב
יקב Chateau Hourtin-Ducasse, הפועל באזור מדוק שבחבל בורדו, צרפת, הודיע לאחרונה כי לא ייצר יין אדום מבציר 2012. היקב, הפועל בשיטות אורגניות וביו־דינמיות, דיווח כי יבוליו נפגעו קשה מתנאי מזג אוויר קיצוניים וממזיקים שפגעו בגפנים.

לפי נתונים חדשים של הארגון הבינלאומי לגפן ויין (OIV – Organisation Internationale de la Vigne et du Vin), השאטו לא לבד: בציר 2012 הניב את היבולים הנמוכים ביותר מאז 1975, עם ירידה של %6 בענבים שנבצרו בעולם.

ה־OIV דיווח כי בבציר האחרון נבצרו רק 248.2 מיליון הקטוליטר ענבים, לעומת 264.2 מיליון בבציר 2011, אבל הסיפור המעניין יותר טמון בפילוח הנתונים. מתברר שגם בתחום היין אירופה שוקעת, שכן מדינות "העולם הישן", המייצרות את היינות הקלאסיים, הציגו ירידה משמעותית בהיקף הבציר, לעומת מדינות "העולם החדש". בצרפת נרשמה ירידה של 19% בכמות שנבצרה, באיטליה ירידה של 3%, בספרד ירידה של 6%, ובסך הכל נרשמה באיחוד האירופי ירידה ממוצעת של 7%.

לעומת זאת, בארצות הברית נרשמה עלייה של 7% בבציר, אוסטרליה הגדילה את הייצור ב־4% ודרום אפריקה ב־4%. נתונים אלה מאשרים כי נמשכת המגמה של התחזקות הביקוש ליינות העולם החדש, שהם עשירים ופירותיים יותר. חריגות למגמה זו היו ניו זילנד וארגנטינה, מדינות עולם חדש, שבהן צנח היקף הבציר ב־17% וב־24% בהתאמה, ומהכיוון השני - יוון, שלמרות מצבה הכלכלי העגום הגדילה את היקף הבציר ב־15%.

בציר בבורדו. השנה ירד היקף הבציר בצרפת ב-19%, צילום: בלומברג בציר בבורדו. השנה ירד היקף הבציר בצרפת ב-19% | צילום: בלומברג בציר בבורדו. השנה ירד היקף הבציר בצרפת ב-19%, צילום: בלומברג

היקף צריכת היין בעולם ב־2012, מעריך ה־OIV, יגיע ל־235.7–249.4 מיליון הקטוליטר, לעומת כ־240 מיליון ב־2011, והחודשיים שנותרו עד סוף השנה יכריעו אם תירשם ירידה או עלייה בצריכת היין, והאם ייווצר מחסור בשוק. כך או כך, נראה שענף היין בעולם מצוי במשבר. שיעור הצמיחה בביקוש, גם בתרחיש האופטימי, אינו גדול מספיק, וההיצע קטן. האם גם על מדפי היין צפויה לנו העלאת מחירים?

תגיות