אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אתגר לתחרותיות

אתגר לתחרותיות

דיויד גילה הפך בשנה וחצי האחרונות לאיש הכל יכול בתחום יוקר המחיה והתחרותיות - מתקציבים ועד חטיבה חדשה. מה הוא עשה בינתיים?

07.11.2012, 07:50 | נעמה סיקולר
זה התחיל ביוניליוור ומיד לאחר מכן כל ספקיות המזון המתחרות יישרו קו. אחר כך באה שופרסל וכל קמעונאיות המזון נסחפו. המתקפה הרב־כיוונית היא מטרידה, אבל לא פחות מטרידים התזמון והדמיון. הרי קשה להאמין שהתייקרות התשומות פגעה בכל הפירמות בצורה זהה, וודאי שלא כל מחירי חומרי הגלם עלו באופן אחיד. חלק מהפירמות שמנות מאחרות, חלקן גם הספיקו להעלות מחירים ערב המחאה. לא כולן היו חייבות באמת להעלות את המחירים בצורה זהה או כמעט זהה.

העלאות המחירים:

 

יש גוף בישראל שאחראי בדיוק על הנושאים הללו, קוראים לו רשות ההגבלים העסקיים. אבל שם עומדים בינתיים מנגד ובעיקר מאוד בשקט. בוחנים בזהירות את ההתרחשויות ומתפלפלים האם הניסוחים המשפטיים מאפשרים להם לצאת במהלך אקטיבי שיתערב בגל עליות המחירים.

מקורביו של הממונה על הגבלים עסקיים, פרופ' דיויד גילה, הסבירו לנו בימים האחרונים שאין לרשות באמת כלים משפטיים

דיויד גילה, צילום: אוראל כהן דיויד גילה | צילום: אוראל כהן דיויד גילה, צילום: אוראל כהן

לתקוף את גל עליות המחירים או להתערב בתופעת יישור הקו ההדדית הזו. בכל העולם נאבקים בשאלה האם וכיצד הרגולטור הרלבנטי יכול להתערב במקרים שבהם אין תיאום מחירים קלאסי, אבל יש הליכה המונית של שוק שלם לכיוון אחד. בימים רגילים ניתן היה להרים גבה לנוכח התירוץ הזה, לנשוך שפתיים ולהמשיך הלאה, אבל בתקופה הזו התשובה של הממונה מאכזבת ואפילו מקוממת.

דיויד גילה הוא לא רגולטור רגיל. הוא הרגולטור שבשנה וחצי האחרונות הפך בידי הממשלה לאיש הכל יכול בתחום יוקר המחיה והתחרותיות. תקציבים, סמכויות, כוח אדם, ואפילו חטיבה חדשה - "חטיבת התחרותיות" שהוקמה בדיוק כדי "לבצע מחקרי שוק מעמיקים ולעקוב באופן שוטף אחר מגמות תחרותיות וכשלי שוק בענפים נבחרים במשק".

רשות ההגבלים וגילה הפכו לתשובת הקסם לכל כשלי השוק שידענו או שלא ידענו על קיומם, ועכשיו הם הופיעו בהמלצות החגיגיות של כל ועדה, מטרכטנברג ועד הריכוזיות. את הסמכויות והתקציבים הם קיבלו על עצמם בשמחה.

עכשיו הגיע הזמן לצאת במהלכים אמיצים, לספק תוצאות, לחקור שווקים, לצאת באופן אקטיבי נגד תופעות אנטי־תחרותיות, גם במעשים וגם בהתבטאויות. להגיב בזמן אמת להתרחשויות ולא להסתתר מאחורי ניסוחים משפטיים מוקפדים. לדאוג לקידום התחרות ולא רק להגן מפני תופעות קצה אנטי־תחרותיות. דיויד גילה, הגיע הזמן להתחיל לעבוד.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
כשלון דוד גילה במבחן התוצאה
תפקיד הממונה לפעול להגברת התחרות, למנוע ממונופולים לנצל את הלקוח השבוי שאין לו אלטרנטיבה. גם בתחום המרכולים אנו משלמים ביוקר. ניתן לראות שהמחיר מונופוליסטי בדרך ההשוואה למחיר במדינות בעלות משק דומה. לאחרונה פורסם שהממונה מנע מחברת המשביר 365 למכור חברת הסעדה ובכך פגע בתחרות במרכולים באמצעות קוסט365.
cleareye  |  08.11.12
7.
במשטרים מושחתים נהוג להחליש את הרגולציה ע"י נתינת תפקידים לאנשים לא ראויים
עוד דברים שעושים הוא לחנוק תקציבית גופי רגולציה בצורה כזאת שגם אם הם רוצים לפעול לא יהיה להם את המשאבים. שמעתי את זה בהרצאה מהאוניברסיטה המשודרת על שחיתות שלטונית וביטחון לאומי בגלי צה"ל. בכל מקרה אין לי דעה בקשר לדוויד גילה . הניחוש שלי שאין לו מספיק משאבים כדי להלחם בשוק המונופוליסטי בארץ. יש סיכוי שגם אין לו מספיק שיניים. שמעתי שהיה איזה סיפור על תאומי מחירים של מאפיות אבל אני לא זוכר מה נגמר עם זה. זה ידוע שבארץ הרגולציה כמעט לא עושה מספיק. גם ירון זליכה רמז לזה בהרצאותיו ( הוא אמר שאם הממשלה חיזקה את הטייקונים דרך מיזוגים תפקידה גם להחליש אותם)
מישהו , ישראל  |  07.11.12
לכל התגובות