אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיזם: חינוך ילדים ובני נוער בתחומים פיננסיים וצרכניים

מיזם: חינוך ילדים ובני נוער בתחומים פיננסיים וצרכניים

יוזם פרויקט "New generation - לעתיד כלכלי טוב יותר": "במהלך ימי המחאה פורסמו כתבות על משפחות שלא מצליחות לגמור את החודש. שמתי לב שבהרבה מהמקרים מדובר בהתנהלות כלכלית פגומה מהבסיס. זה מה שגרם לי להבין שבבית הספר אמנם מלמדים אותנו הרבה דברים בסיסיים, אבל לא מלמדים איך להתנהל עם כסף"

11.11.2012, 11:44 | רעות ברנע

שם המיזם: New generation - לעתיד כלכלי טוב יותר

היוזם: אבי הלל

איפה פעיל: כרגע בשלב הפיילוט. בחודשים הקרובים מתוכנן קורס ראשון במודיעין

המטרה: חינוך ילדים ובני נוער בתחומים פיננסיים וצרכניים

החזון: הטמעת התכנים בפריפריה באמצעות שיתוף פעולה עם משרד החינוך ובתי הספר.

מיזמי חינוך נוספים

השמיים הם הגבול: מלמדים איך לפרוץ את המעגל

אמנות היא חינוך

אקדמיית הצב: תכנות מגיל צעיר

בית חינוך "דרך רוח": נותנים כבוד למקצועות ההומניים

ספייס איי.אל: להנחית חללית על הירח תוך כדי עידוד הנוער ללמוד מדעים

מסלולרי: תלמידים מפתחים אפליקציית טיולים

  • לאתר הוועידה ליזמות בחינוך בבת ים - לחץ כאן

"הצורך במיזם מסוג כזה נבע מתוך המחאה החברתית בקיץ שעבר", מספר אבי הלל, יוזם הפרויקט "New generation - לעתיד כלכלי טוב יותר". "במהלך ימי המחאה פורסמו בעיתונים פרופילים רבים של משפחות שחשפו את ההתנהלות הכלכלית שלהם, ואת הסיבות מדוע הן לא מצליחות לגמור את החודש. עקבתי אחרי הכתבות הללו באדיקות, ושמתי לב שבהרבה מהמקרים מדובר בהתנהלות כלכלית פגומה מהבסיס. זה מה שגרם לי להבין שבבית הספר אמנם מלמדים אותנו הרבה דברים בסיסיים, אבל לא מלמדים איך להתנהל עם כסף, איך לצרוך נכון ואיך להפוך את העתיד הכלכלי שלנו לבטוח".

הילדים לומדים על חינוך פיננסי הילדים לומדים על חינוך פיננסי הילדים לומדים על חינוך פיננסי

את המחקר הראשוני ערך הלל, כלכלן העוסק בתחום ייעוץ השקעות בשוק ההון, על אחותו הלומדת בתיכון. "אחותי לומדת במגמת מנהל עסקים, והיא סיפרה שילדים בבית הספר מתעסקים במניות, מדברים עליהן ואפילו משקיעים בהן - בלי להבין מה המניה עושה. כמו כן, אפילו במקרה של מגמת מנהל עסקים, לא מלמדים צרכנות נכונה. זה מה שגרם לי להתחיל ולבנות את הרעיון – קורס לבני נוער שמשלב לימודים עיוניים ומשחק חברתי לטובת לימוד של התחום הפיננסי".

איך פועל הקורס?

"הקורס נמצא עדיין בשלב הפיילוט שלו, אותו אני מבצע על אחותי וחבריה לכיתה. במהלך החודשים הקרובים אני מתכנן להתחיל ולהפעיל אותו במודיעין ולאחר מכן בשאיפה במקומות נוספים, כאשר הרעיון הוא לשלב במיזם סטודנטים לכלכלה ומנהל עסקים שידריכו את הקורס. הקורס בנוי ממפגשים שיתנהלו במתכונת של חוג, כאשר כל מפגש נחלק לשני חלקים: החלק הראשון יהיה החלק העיוני בו ילמדו הילדים בכל פעם על נושא אחר בתחום. בין הנושאים בהם אני רוצה להעמיק הם: מהו בנק? מהיכן מגיעות הלוואות? מהן סוגי הריביות בשוק? מה זו אינפלציה? מהם טייקונים? ועוד רשימה של נושאים עכשוויים ואקטואליים. החלק השני של כל שיעור יהיה בנוי ממשחק לוח חברתי שפיתחתי, הכולל אלמנטים כלכליים ואלמנטים של צרכנות נבונה. השימוש במשחק נראה לי חשוב כיוון שילדים בימינו מחפשים התנהלות חברתית ואינטראקציות עם בני גילם – דברים שאנחנו כילדים חווינו יותר מהם".

איך מתנהל המשחק?

"המשחק כולל את כל האספקטים הכלכליים שאנחנו מתעסקים איתם ביום יום שלנו. הילדים המשתתפים מגלמים דמויות וצריכים לעבור חודש בחודשו, חווים בו חוויות צרכניות וכלכליות ולומדים מאיפה מגיע הכסף. המטרה היא לנהל כל חודש בצורה בה בסופו הם יהיו מאוזנים מבחינה כלכלית. תוך כדי המשחק הם עוסקים בהלוואות ומשכנתאות, בביטוחים, מבינים מה ההבדל בין ריבית פריים לריבית צמודה למדד, מתנהלים מול הבנק, ויורדים עד לפרטים הקטנים של קניות אוכל וכסף לבילויים. בצורה כזו הם מנהלים דוח רווח והפסד אישי לכל ילד, ולומדים לא לחרוג מהתקציב. במהלך המשחק הדמויות אותן מגלמים הילדים יכולות לצבור כוחות ע"י גורמים שונים כמו השכלה, ניהול משא ומתן, אושר, בריאות וכסף. הם לומדים גם על היתרונות בניסיון תעסוקתי והשכלה, למשל – ברגע שהם 'מסיימים' תואר ראשון או שני נפתחות עבורם דלתות נוספות במשחק".

באילו מסגרות הקורס אמור להתנהל?

"מדובר בקורס שמיועד לפעם עד פעמיים בשבוע, אחרי שעות הלימודים, לגילאי חטיבת הביניים והתיכון. אחד הדברים שאני עובד עליהם כרגע הוא שיתוף פעולה עם בתי ספר ומשרד החינוך, בכדי להכניס את הפרויקט כקורס העשרה מטעמם. אני חושב שהנושא הזה חשוב בעיקר באזורי הפריפריה ובמקומות בהם המצוקה הכלכלית היא יותר גדולה, בהם השאיפה היא שהתלמידים לא יצטרכו לשלם על הקורס הזה מכיסם. חשוב להבין כי החינוך הוא בעצם הגורם המרכזי לפערים בין המעמדות, וכי חינוך להבנה משמעותית של העולם הפיננסי והתנהלות כלכלית נכונה יכול להיות הגורם שייצור שינוי במעגל הסגור הזה".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
חשוב לחזק את החינוך הפיננסי - למדינה יש אינטרס להעלים עין מהבורות הכלכלית של התלמידים
למדינה יש אינטרס גדול שתלמידיה יהיו בורים פיננסיים - כך הם יקנו הרבה דברים שאינם צריכים וישלמו מיסי קנייה, יעזרו ל"פריחה" כלכלית על ידי שיבזבזו את כספם על מותגים לא נחוצים, יקחו הלוואות כדי לעמוד בהוצאות האלה וכך יממנו גם את הבנקים. היחידים שניזוקים מהמצב הזה הם בוגרי מערכי החינוך שמסיימים 12 שנות לימוד בלי ידע בסיסי בהתנהלות פיננסית.
שחר  |  26.11.12
1.
מאד חשוב, כן ירבו
מאד חשוב. אני מלמדת את הילדים שלי לשים לב לכל שקל כי כסף לא צומח על העצים. כשהם הולכים לבית ספר למשל כל הכיתה שלהם קונה אוכל בקיוסק אבל אני נותנת להם אוכל בתיק לאנצ'שיק (יש לקנות בדילים עם בקבוקים תרמיים למיניהם). זה חוסך מאות שקלים בחודש וגם יותר בריא
רחל , באר שבע  |  13.11.12