אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אובמה, היזהר! צוק פיסקאלי לפניך צילום: רויטרס

אובמה, היזהר! צוק פיסקאלי לפניך

חוקי המס והתקציב שאמורים להיכנס לתוקף בארה"ב בעוד חודשיים צפויים לגרוע כ־600 מיליארד דולר מהכלכלה, ואולי אף לשלוח אותה למיתון נוסף. הדד־ליין המתקרב הוא רק תוספת לבעיות כבדות המשקל המונחות על שולחנו של הנשיא שנבחר אתמול בשנית: שיעור האבטלה הגבוה, החובות בשוק הנדל"ן וביטוח בריאות לאומה שלמה. כל אלו אמורים להיות מטופלים על ידי צוות כלכלי שטרם מונה

08.11.2012, 07:13 | תמר טוניק

עם סיומן של חגיגות הניצחון, הנשיא אובמה יידרש לטפל באתגר הגדול ביותר הניצב לפתחה של הכלכלה: הצוק הפיסקאלי. מדובר בעצם בפקיעת תוקפן של הטבות מס וקיצוצים פדרליים רוחביים. שני הצעדים הם תוצאה של חקיקת עבר שצפויה להיכנס לתוקף בתחילת 2013.

קראו עוד בכלכליסט

תחולת החוקים הללו צפויה לגרוע כ־600 מיליארד דולר מהכלכלה, הכורעת גם כך תחת נטל גירעון מעמיק.

אם לא תימנע צניחה חופשית בתחילת 2013, כלכלת ארה"ב צפויה לזעזועים קשים ואף למיתון, שעלול לגרור השלכות גלובליות.

השאיפה של אובמה תהיה להשיג את הסכמת הרפובליקנים לביצוע טקטיקות להימנעות מהצוק לפני 31 בדצמבר 2012. אחרת הוא יסתכן בכניסה למיתון נוסף במחצית הראשונה של 2013.

אובמה ומשפחתו אחרי הניצחון, צילום: רויטרס אובמה ומשפחתו אחרי הניצחון | צילום: רויטרס אובמה ומשפחתו אחרי הניצחון, צילום: רויטרס

עיקר סלע המחלוקת: האם לאפשר את פקיעת תוקפן של הטבות המס לעשירים ב־31 בדצמבר. הרפובליקנים מעוניינים להאריך את תוקף הטבות המס ולהחילן על כל רמות ההכנסה, בעוד שרוב הדמוקרטים מעוניינים בהעלאת מסים למשתכרים מעל 250 אלף דולר בשנה.

במקביל לבעיות הכלכליות שטומן העתיד לארה"ב, יצטרך אובמה להתמודד גם עם הבעיות הנוכחיות:

אתגר התעסוקה: חיזוק המגזר הציבורי

משבר האבטלה הפוקד היום את ארה"ב הוא החמור ביותר זה שלושה עשורים. במהלך הקדנציה הראשונה של אובמה, בין יוני 2008 לאפריל 2009, שיעור האבטלה הכפיל את עצמו מ־5% ל־10%. הלכה למעשה, מספר המשרות שהמשק האמריקאי מחק במהלך המשבר האחרון הוא הגבוה ביותר בעידן שאחרי מלחמת העולם השנייה.

שיעור האבטלה נכון לאוקטובר עומד על 7.9%, עלייה קטנה מ־7.8% בספטמבר. עם זאת, במהלך אוקטובר נוספו לשוק התעסוקה 171 אלף משרות, נתון שהיה גבוה מהתחזיות ואף סיפק לאובמה רוח גבית חזקה עם פרסומו ערב הבחירות.

בחישוב כולל, במהלך השנתיים וחצי האחרונות נוספו לשוק התעסוקה האמריקאי 5.5 מיליון משרות חדשות. זהו אמנם נתון מעודד, אך הבעיה עוד רחוקה מפתרון. עיקר חולשתו של אובמה בהוספת משרות למשק היא במגזר הציבורי, כאשר לפי דיווח של "הוושינגטון פוסט", מאז שנכנס אובמה לתפקיד איבד המגזר 600 אלף משרות. אלה הם מספרים קודרים מאוד המאירים באור שלילי למדי את תפקודו של הממשל הפדרלי בתחום, בהינתן שהאחריות המלאה לוויסות הפעילות בשוק התעסוקה הציבורי מוטלת על כתפיו. כדי לאפשר ייצור רב יותר של משרות חדשות, אובמה ייאלץ להוסיף ולעודד מעסיקים באמצעות פישוט החקיקה והקלה על תנאי השוק.

כן יצטרך לשקוד על המשך עידוד מערך של מיסוי המתגמל רק מעסיקים שיוצרים משרות בארה"ב ולא בחו"ל. תוכניתו של אובמה, שאותה הזכיר פעמים רבות במהלך קמפיין הבחירות, היא יצירת משרות חדשות בתחום האנרגיה כמו גם פיתוח טכנולוגיות חדשות, שבמקביל לאישוש שוק התעסוקה יצמצמו את התלות של ארה"ב בנפט מיובא. אחת הסיסמאות שאובמה אוהב להבליט היא הצורך להשקיע בכישורים וברעיונות של אזרחי ארה"ב. כל זאת כדי לייצר משרות איכותיות ובנות־קיימא.

אובמה הוא חסיד נלהב של אנרגיה מתחדשת, מגזר שיצר אלפי מקומות עבודה ברחבי ארה"ב, אך עדיין לא במידה מספקת. עם זאת, גם תעשיית האנרגיה הירוקה צפויה לספוג מכה קשה במקרה של צוק פיסקאלי, אלא אם כן הקונגרס יפעל בנידון. השאיפה היא שהמגזר יוכל להמשיך וליהנות מהטבות מס בהיקף של 18 מיליארד דולר ובכך לייצר עוד מקומות עבודה.

עם כניסתו לקדנציה הראשונה, הבטיח אובמה לצמצם את התלות של ארה"ב בדלקים קונבנציונליים ולייצר 5 מיליון משרות ירוקות בתוך עשור. עד כה, קצב יצירת המשרות במגזר היה צנוע בהרבה ופשיטות רגל בקרב חברות שזכו לתמיכת הממשל הפדרלי, ובהן יצרנית הפאנלים הסולאריים סולינדרה, עוררו פולמוס נרחב בזירה הפוליטית.

משבר הדיור: סיוע למתקשים עם משכנתא

בתקופת הכהונה הראשונה של אובמה מחירי הדיור אמנם רשמו התאוששות והיקף חדלויות הפירעון על המשכנתאות ירד, אך יש לזכור כי בארה"ב עדיין חיים מיליוני אזרחים שאיבדו את בתיהם בגלל נהלים מפוקפקים שסיגלו הבנקים

בכל הנוגע לביצוע עיקולים.

בתחילת כהונתו הראשונה הטיף אובמה לצורך לפתור את המשבר בשוק הנדל"ן, "היכן שהכל התחיל", לדבריו, או לכל הפחות להאט את קצב העיקולים. ואכן משבר 2008, משבר הסאב־פריים, התחיל את סחרורו המפלצתי בעקבות הענקת משכנתאות בריבית נמוכה לכל דורש כמעט, בין שיש לו יכולת החזר מוכחת ובין שלא.

אחד הצעדים שאותם נקט אובמה היה הגשת סיוע לאזרחים שהתקשו לפרוע את המשכנתאות. עם זאת, התוכנית הזו לא הוכיחה את עצמה, שכן הבירוקרטיה סביבה היא כה מסועפת, עד כי אזרחים מתקשים להבין למה הם זכאים ומה בדיוק עליהם לעשות כדי לקבל את העזרה הזו. בעוד ש־936 אלף אזרחים קיבלו צו עיקול על בתיהם בין אוגוסט 2007 לאוקטובר 2008, הרי שעד סוף 2009 רק 66.4 אלף אזרחים קיבלו הסדרי חוב מיוחדים בגיבוי ממשלתי. מספר העיקולים המשיך במקביל לנסוק וחצה את קו המיליון.

הבעיה המרכזית בהתנהלותו של אובמה לפתרון המשבר בשוק הנדל"ן היא נקיטת יד חלשה מדי מול הבנקים, בכל הנוגע לעריכת שינויים בתנאי המשכנתאות של הלווים.

אף שקידם עוד מימי כהונתו כסנטור חוק שיאפשר לבתי משפט לבצע תספורת בחובות בעלי בתים, הוא קטע את המהלך בגלל זעם הרפובליקנים. בסופו של דבר, במרץ 2009 עברה חקיקה בסנאט, אך בגרסה מדוללת, שלא מנעה המשך עיקולים לא חוקיים שביצעו ענקי בנקאות באוטם לב ומבלי לבדוק כראוי את תיקי הבקשות.

כהונתו השנייה היא הזדמנות שנייה לאובמה לפעול לעשיית צדק עם אותם אומללים שעומדים לאבד את בתיהם שלא כדין. במקביל, יצירת מקומות עבודה תאושש את שוק הדיור ובמקביל תייצר מקומות עבודה חדשים במגזר הבנייה.

רפורמת הבריאות: יישום והסבר האובמה־קר

ההבטחה הגדולה שליוותה את כניסתו של אובמה לבית הלבן ב־2008 היתה ביצוע מהפך גורף במערכת הבריאות האמריקאית הידועה לשמצה. מספרם של האמריקאים ללא ביטוח בריאות עמד עם כניסתו של אובמה לתפקיד על 47 מיליון. זאת לעומת 31 מיליון ב־1987. שנה לאחר כניסתו של אובמה לתפקיד חשף הקונגרס האמריקאי את נוסח
הצעת החוק לרפורמה מקיפה במערכת הבריאות. במרץ 2010 נחתם חוק אובמה־קר, אף כי בגרסה מצומצמת מתוכנית המקור.

החוק החדש אמור להביא להורדה עקבית במספר האמריקאים נטולי ביטוח הבריאות ל־23 מיליון בתוך עשור. במסגרת הרפורמה, סוכנויות ביטוח יהיו חייבות להעניק כיסוי לכל אזרח מבלי לתת למצב רפואי קודם לאפשר דחייה. אזרח שלא ירכוש ביטוח במקרה שאינו מקבל ביטוח במקום עבודתו, ייקנס.

לפי סקר שערכה סוכנות רויטרס ביוני האחרון, אף כי 56% מהנשאלים טענו שהם מתנגדים לרפורמה, הם הביעו תמיכה גורפת בכמה מסעיפיה. כך למשל, 72% מהנשאלים הסכימו כי יש להטיל קנסות על חברות עם יותר מ־50 עובדים, שלא מספקות ביטוח בריאות.

בשורה התחתונה, סעיפיה של הרפורמה הזו כל כך סבוכים, עד כי האמריקאי הממוצע לא ממש מבין כיצד היא תשפיע על כיסו.

פצצת הפנסיה: ערבות לחובות פנסיוניים

  

ערב בחירות 2012 המשקיע המיליארדר וורן באפט תיאר את משבר הפנסיות הפוקד את המגזר הציבורי האמריקאי כ"פצצת זמן מתקתקת". הצוק הפיסקאלי של עלויות הפנסיה הוא לדברי באפט, "האיום הגדול ביותר על בריאותה הפיסקאלית של האומה". המצב מדאיג במיוחד במדינת קליפורניה מוכת הגירעונות והעיקולים, שם כלל ההתחייבויות הפנסיוניות לגמלאי המגזר הציבורי גדול פי 30 מהגירעון התקציבי שלה.

כדי לנסות ולהימנע מהעלאות מסים, קיצצה קליפורניה את תקציב החינוך שלה ב־5% ב־2011, וערים ברחבי המדינה מפטרות עובדי ציבור, סוגרות מוסדות ציבוריים ופוגעות באיכות החיים של התושבים. ההנחה הגוברת עתה היא כי בדומה למגזר הרכב וענקיות המשכנתאות, גם הפנסיות הציבוריות יזדקקו לחילוץ פדרלי.

בעוד שהמשבר מסלים, מומחים מציעים פתרונות שעשויים לעזור לאובמה. כך למשל, במאמר מערכת שפרסמו החודש ב"ניו יורק טיימס", שלושה פרופסורים בפקולטה למשפטים של סטנפורד קראו לבנק הפדרלי המרכזי של ארה"ב להשתמש בתוכנית ההקלה הכמותית כדי לרכוש אג"ח מוניציפליות ואג"ח של מדינות. קולות אחרים קראו למתן ערבויות פדרליות לחוב הפנסיוני של המדינות השונות.

אף שאובמה ירש את הרעה החולה הזו, שמקורה בלקויות מבניות ומושרשות של המערך הפנסיוני הציבורי - גם הצרה הזו מחכה לו.

פערי מעמדות: ביטול הקלות מס לעשירים

בנאום הניצחון שלו הזכיר אובמה את החלום האמריקאי, הטוען שאם תעבוד קשה, תצליח - ללא כל קשר למוצאך,
נטייתך המינית או אמונתך הדתית.

לפי דו"ח שפרסמה בספטמבר הלשכה לסטטיסטיקה בוושינגטון, מאז 1967 ועד 2011 זינק הנתח של 5% העשירים ביותר בארה"ב מעוגת ההכנסות הכללית בכמעט 30%. לפי אותו דו"ח, 2011 היתה השנה הראשונה שבה לא השתנה מספר החיים מתחת לקו העוני, לעומת השנה הקודמת. מספר זה עומד על 46 מיליון, שהם יותר מ־14% מאזרחי ארה"ב. הדו"ח הצביע במקביל על ירידה של 8% בהכנסות העשירונים האמצעיים והתחתונים, מה שהגדיל את הפער בין המעמדות לשיא חסר תקדים.

לצמיחת פערי השכר תרם המשך הקלות המס לעשירים מימי הנשיא ג'ורג' בוש, אשר אובמה לא הצליח לבטל ומקווה כי יצליח לעשות זאת בקדנציה הנוכחית.

תגיות