אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
BSGR של בני שטיינמץ מאשרת: גיניאה מנהלת חקירה בחשד לשוחד צילום: סיון פרג'

BSGR של בני שטיינמץ מאשרת: גיניאה מנהלת חקירה בחשד לשוחד

זאת לאחר שה"פייננשל טיימס" דיווח כי ממשלת גיניאה חושדת שחברה בשליטתו של בני שטיינמץ נתנה לכאורה שוחד לרשויות לזכויות כרייה

07.11.2012, 22:18 | ענת ציפקין

BSGR של בני שטיינמץ מאשרת הערב (ד') כי קיבלה פניה רשמית מהוועדה שהקימה ממשלת גיניאה לחקור חשד, לכאורה, למתן שוחד לשם קבלת זכויות כרייה באזור סימנדו, בו מחזיקה כעת VGB, חברה הבת של BSGR ו-VALE הברזילאית.

קראו עוד בכלכליסט

האישרור מטעמה של BSGR מגיע לאחר שבסוף השבוע שעבר דיווח ה"פייננשל טיימס" הבריטי כי ממשלת גיניאה חושדת כי חברה בשליטתו של איל ההון הישראלי בני שטיינמץ, נתנה לכאורה שוחד לרשויות לשם קבלת 51% מזכויות הכריה באחד ממרבצי המכרות הרווחיים ביותר במדינה - סימנדו.

על פי הדיווחים ב"פייננשל טיימס", ל-BSGR ושותפתה VALE הברזילאית ניתנו 60 יום לענות לטענות החוקרים ולאחר מכן יוחלט האם להגיש כתב אישום בפרשה. החקירה נגד החברה של שטיינמץ היא חלק מתהליך "בחינה מחדש" של עסקאות כריה שנעשו בגינאה בשנים האחרונות, אותן מוביל השליט החדש במדינה אלפא קונדה, שעלה לשלטון שם בדצמבר 2020 והחליט לבדוק אחורה בין היתר גם את עסקת BSGR-VALE.

הוועדה המיוחדת שהקימה ממשלת גיניאה נתמכת על ידי המיליארדר האוסרטלי ג'ורג' סורוס, כך כותבים בפ"פייננשל טיימס". מהדיווח בעיתון הבריטי עולה כי סורוס וחוקרי הממשלה אספו עדויות כנגד BSGR מיועצים ועובדים לשעבר שעבדו בחברה של שטיינמץ, כמו כן ממקורביו של הדיקטטור הגינאי קונטה.

החברה של שטיינמץ רכשה את זכויות כרייה במקום תמורת 160 מיליון דולר בלבד ובאפריל 2010 נמכרו אחזקותיה בסימנדו בתמורה ל- 2.5 מיליארד דולר ל-VALE הברזילאית. העיתון הבריטי מציין כי על פי החשדות, שלא אומתו, העניקו בכירי BSGR מתנות יקרות ערך לשלטונות גינאה וכן שוחד כספי על מנת לקבל את זכויות הכריה במקום. בין אותן מתנות - דגם של מכונית פורמולה 1 העשוי זהב ויהלומים ושעון זהב טהור. עוד נכתב בדיווח כי בחקירה מצויין שהחברה גם העבירה שוחד של 2.5 מיליון דולר לאשתו של הדיקטטור לאנאסנה קונטה ששלט במשך 24 שנים (עד סוף 2008) במדינה.

בני שטיינמץ בני שטיינמץ בני שטיינמץ

על פי גורם שמקורב לקבוצת BSGR, "היו פרסומים רבים בעיתונות הבינלאומית על שחיתות שמעורב בה בנו של הנשיא המכהן והממשלה הנוכחית. גם המקרה הזה, מדובר בנסיון לא כשר נוסף לקחת מ-BSGR את הזיכיון על מנת לתת אותו למקורבים ושותפים", מסר אותם גורם ל"כלכליסט".

למעשה, המיזם המשותף קיבל את זכויות השיווק במרבץ שנמצא בדרום-מזרח גינאה, כ-30 ק"מ מהגבול עם ליבריה, כש-BSGR תישאר שותפה מרכזית במיזם ועשויה להנות מרווחים עתידיים שלו. המיזם המשותף בגינאה מפתח אתרי כרייה במרבצי עפרות הברזל באזור סימנדו הדרומית (המוכר בשם "פרוייקט זוגוטה" ובסימנדו הצפונית שני אתרי פיתוח: 1 ו-2.

ככל הידוע, שני אתרי הפיתוח האלה היו בבעלותה של ענקית הכרייה האוסטרלית ריו טינטו משנת 1994 עד שממשלת גינאה הורתה לריו טינטו בדצמבר 2008 להעביר את הבעלות עליהם ל-BSGR של שטיינמץ. הסיבה העיקרית שממשלת גינאה החליטה להעביר לגורם אחר את זכויות הכרייה היא כפי הנראה מכיוון שריו טינטו לא פעלה לפיתוחן, למורת רוחה של ממשלת גינאה.

בתוך כך, ונכון להיום, ממשיכה ריו טינטו לפתח את אתרי הפיתוח מס' 3 ו-4 הסמוכים, ובדומה לשטיינמץ, גם היא חתמה על הסכם למכירת 45% מזכויות הכרייה שלה באתרי הפיתוח האלה לחברת Chinalco הסינית בתמורה ל-1.35 מיליארד דולר. כחלק מהעסקה, התחייבה Chinalco לממן את עבודות הפיתוח באזור בשנתיים שלוש הקרובות.

מכרה של חברת ריו טינטו, צילום: בלומברג מכרה של חברת ריו טינטו | צילום: בלומברג מכרה של חברת ריו טינטו, צילום: בלומברג

על פי הערכות, ממשלת גינאה לא רצתה אז להותיר את כל זכויות הפיתוח בידי הסינים וכך, ככל הנראה, נסללה הדרך להענקת זכויות הכרייה ל-BSGR של שטיינמץ ובהמשך הדרך ל-VALE הברזילאית. בדצמבר 2010 עולה לשלטון אלפא קונדה לאחר שנבחר בבחירות בגיניאה. הוא הדיח את שלטונו של הדיקטטור הקודם מוסא "דאדיס" קאמארה, קצין צבא צעיר.

מרבצי סימנדו הינם השטחים הגדולים ביותר בעולם שאינם מנוצלים עדיין לעפרות ברזל. על פי הערכות גסות צפוי המיזם של BSGR עם VALE לייצר להן כ-50-90 מיליון טונה של עופרת ברזל בשנה בשווי מוערך של עשרות מיליארדי דולרים.

כחלק מפרויקט הפיתוח, התחייבו VALE ו-BSGR בפני ממשלת גינאה כי ייצרו באזור הכרייה כ-5,000 מקומות עבודה וגם התחייבו להעביר את התושבים המקומיים קורסים רלבנטיים שונים הנדרשים בשביל להכשיר אותם לעבודה ייעודית באזורי הכרייה.

בתגובה, הודיעה BSGR בשבוע שעבר כי השי הינו מתנה רשמית שניתנה לראשי ענף הכרייה במדינה באירוע פומבי שנערך שם ועלותו 2,000-1,000 דולר בלבד. כמו כן, נמסר כי לא ידוע דבר על השעון ובנוגע לשוחד כספי, שכן "מדובר בעלילה ומקורה ברדיפה פוליטית". עוד הוסיפו ב-BSGR כי החקירה נגדה נפתחה על רקע לחץ הולך וגובר לעתודות המתכות של גינאה ומכרותיה מצד משקיעים מסין, ברזיל, אפריקה ואירופה.

"זהו ניסיון חמישי, ואפשר לומר רשלני של ממשלה שאינה מכבדת את עצמה להמשיך לנסות לגזול באופן בלתי חוקי את נכסיה של קבוצת בני שטיינמץ (BSGR). הניסיונות המושחתים הקודמים לעשות זאת מצד ממשלת גיניאה זכו לגינויים בתקשורת הבין לאומית, ועדיין מנוהלת כנגדה חקירה בעניינים אלו", נמסר מ-BSGR.

"אין לטענות ממשלת גיניאה בסיס מוצק. הן מגוחכות וחסרות כל שחר, וזאת מכיוון שכל הצדדים יודעים היטב, כולל ממשלת גיניאה, שהמידע שהיא מבקשת כבר נמצא בידיה כבר מזמן. כך או כך, קבוצת BSGR תמסור את המידע הנדרש פעם נוספת כנדרש".

ג ג'ורג' סורוס | צילום: בלומברג ג

מעבר לכך, וחרף נסיונות חוזרים של גורמים מצד ג', הממומנים ונתמכים על ידי ג'ורג' סורוס, בנסיונם לחשוף סיבה הגיונית לשלול את רשיונותיה של BSGR, אין ספק שכל הנסיונות הללו יאשררו שאין בסיס לטענות מכל סוג שהוא כנגד הקבוצה, וכי הרשיונות בהם היא מחזיקה הונפקו באופן חוקי ושקוף. העסקה עומדת בכל התנאים, החוקים והדינים הבין לאומיים כולל מטעמה של ממשלת גיניאה.

BSGR מוסיפה כי האשמות אלו מטעם ממשלת גיניאה אינן מבוססות ומטרתן יצירת קמפיין להכפשת שמה של הקבוצה. "המכתב הינו הצעד האחרון במזימה סדרתית לאפשר לממשלת גינאה לשלול מהקבוצה את זכויותיה החוקיות באתר ולהפחיד אותה זאת לאחר שהשקיעה סכומי כסף מהותיים בגיניאה".

BSGR מציינת כי פרוייקט סימנדו התגלה ופותח על ידי הקבוצה מרגע גילויו ועד לשלב בו קיבלה בו רישיון כריה מלא ובתמורה השקיע באתר 160 מיליון דולר, עוד לפני שיצרה את המיזם המשותף (VGB ) עם VALE הברזילאית BSGR מדגישה כי פיתוח מלא של האזור כולו דורש השקעה של 10 מיליארד דולר של המיזם המשותף.

תגיות