אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מזל"ט כחול-לבן לכל שוטר: הכירו את כוחות האבטחה של העתיד צילום: נמרוד גליקמן

מזל"ט כחול-לבן לכל שוטר: הכירו את כוחות האבטחה של העתיד

אקדח לייזר שמריח חומרי נפץ וסמים מרחוק, מזל"ט שמתלווה לכל ניידת משטרה וסורקי טביעות אצבע ניידים הם רק חלק מהפיתוחים הישראליים שיוצגו בשבוע הבא בכנס "אבטחת המולדת", מפגש פסגה בין הייטק ישראלי ואבטחה - לא לצבאות בלבד

08.11.2012, 12:51 | הראל עילם
ישראל ידועה כמעצמה ביטחונית, אך דווקא בתחום האבטחה האזרחית, זו שנוגעת למשטרה ולכוחות שאינם קשורים לצבא, עליה עדיין להוכיח את עצמה. במרכז הירידים בתל אביב תיפתח ביום א' הקרוב תערוכה שתציג בפני העולם את הפיתוחים הישראליים שמטרתם להגן על כל אזרח בעולם לא מפני אויב חיצוני, אלא דווקא כשהוא הולך ברחוב ונמצא בסביבה שאמורה להיות הכי בטוחה עבורו.

קראו עוד בכלכליסט

בכנס "אבטחת המולדת" השני, שמאורגן על ידי מכון היצוא הישראלי, יתארחו בכירים מתעשיית האבטחה והשיטור מרחבי העולם ויוכלו להתנסות בטכנולוגיה המקומית. תעשיית האבטחה הישראלית כוללת יותר מ-350 חברות, שמעסיקות 45 אלף עובדים ואחראיות ליצוא כולל של 7.4 מיליארד דולר - יותר מ-12% מהיקף היצוא של ישראל. מכון היצוא מעריך כי הביקוש לטכנולוגיות שיטור ברחבי העולם יזנק השנה ב-93% לשיא של 344 מיליארד דולר. פגשנו שלוש מהחברות המסקרנות ביותר שיציגו בתערוכה.

 

בלובירד: מטוס זעיר לכל ניידת

זה לא סוד שישראל היא מעצמת מזל"טים, אבל לפי רונן נדיר, מנכ"ל ומייסד בלובירד מערכות, הידע העצום של התעשייה המקומית בתחום החל לחלחל גם לתחומים קרובים, כמו למשל ייצור מיקרו-מל"טים קלים וקטנים במיוחד המיועדים לשימוש משטרתי.

בלובירד הצליחה לפתח מיקרו-מל"ט, מעין טיסן מקצועי ששוקל קילו בלבד, מסוגל לטוס במשך שעתיים ולצלם ולמפות את השטח בדיוק רב. המשקל הזעיר כולל את הסוללה, המצלמה, המצנח וכל הציוד הנדרש למשימות של מרדפים וסיורים.

 

רונן נדיר, מנכ"ל בלובירד (מימין) ואיתי תורן, סמנכ"ל פיתוח עסקי ומכירות בחברה, צילום: נמרוד גליקמן רונן נדיר, מנכ"ל בלובירד (מימין) ואיתי תורן, סמנכ"ל פיתוח עסקי ומכירות בחברה | צילום: נמרוד גליקמן רונן נדיר, מנכ"ל בלובירד (מימין) ואיתי תורן, סמנכ"ל פיתוח עסקי ומכירות בחברה, צילום: נמרוד גליקמן

 

בעתיד תוכל כל ניידת משטרה לשאת מכשיר כזה ולשגר אותו לשמים במקרה הצורך, אך המחסום כרגע הוא העלות הגבוהה, בסך 15 אלף דולר. לדברי נדיר, המיקרו-מל"ט זול יותר מהאלטרנטיבות ויכול לכלול מצלמת וידיאו באיכות גבוהה לתנאי אור, מצלמת IR לתנאי חושך וגם מצלמה פנורמית הכוללת חמישה סנסורים חדים במיוחד המסוגלים להתמקד במטרה ספציפית."יש לנו פטנטים גם בתחום זה", אומר נדיר, "והמצלמות שלנו צורכות מעט מאוד אנרגיה".

נדיר נכנס לתחום הטיסנים בגיל 13, אז מכר פטנט לאחת החברות הגדולות בתחום. בהמשך גם היה מדריך טיס ולמד הנדסת אווירונאוטיקה. את ההצלחה של החברה שלו ושל חברות ישראליות הוא תולה ביכולת של חברות מקומיות לנסות ואף להפעיל את הפיתוחים שלהן בתנאי שטח, בזכות הצבא.

 

רונן נדיר ובידו מיני-מזל"ט , צילום: נמרוד גליקמן רונן נדיר ובידו מיני-מזל"ט | צילום: נמרוד גליקמן רונן נדיר ובידו מיני-מזל"ט , צילום: נמרוד גליקמן

החברה מתמודדת כעת במכרזים לאספקת המיקרו-מל"טים לצבא ההודי, ובערים שונות כבר נעשו ניסויים במטוסים הזעירים שלה למטרות מיפוי. נדיר גם מתגאה כי החברה הקטנה, שכוללת 40 עובדים, מייצרת את כל הרכיבים למזל"טים שלה כולל המעטפת, המצלמות, האנטנות והסוללות, ואפילו תאי דלק לחלק ממכשיריה.

 

3M: איתור אסירים מחוץ לכלא

 

"בעתיד, השוטרים בארץ לא יצטרכו לעצור אדם רק כדי לגלות את הזהות שלו - הם יחזיקו מכשירים ניידים שיוכלו לבצע זיהוי ודאי על בסיס טביעות אצבע או פנים". את ההבטחה הזו משמיעה שגית אסיאס, מנהלת מכירות בתחום המיגון והאבטחה ב-3M ישראל, שהחברה האם שלה אחראית לכמה מהמוצרים המעניינים ביותר שנמצאים כרגע בשוק.

 

3M Electronic Monitoring (לשעבר אטנטי, שנרכשה על ידי חברת הענק האמריקאית 3M), מפתחת מוצרים המיועדים לתחום ההגנה האזרחי והתעשייתי. בין היתר, החברה זכתה במכרז לניהול המאגר הביומטרי בישראל. אסיאס גם מבטיחה כי בתוך שנתיים לכולנו יהיו תעודות זהות ודרכונים דיגיטליים - במיוחד מכיוון שמאוד קל לזייף את התעודות הישראליות.

בארץ החברה עובדת על תעודות זהות אלקטרוניות, מפתחת מערכות בדיקת זהויות לנתב"ג ומפעילה מערכות ניטור קוליות. בישראל לא משתמשים באזיקי מעקב לאסירים אלא בשיטה של שיחות טלפוניות קבועות עם האסירים בביתם, ומערכת הניטור יכולה לנתח את קול האדם מהצד השני של הקו ולבצע אימות זהות על בסיס חתימה קולית. בכלל, חלק ניכר מהטכנולוגיה של החברה מאפשר לעקוב אחר אסירים מחוץ לכלא.

 

ליאו מילשטיין, סמנכ"ל פיתוח עסקי של 3M, צילום: עמית שעל ליאו מילשטיין, סמנכ"ל פיתוח עסקי של 3M | צילום: עמית שעל ליאו מילשטיין, סמנכ"ל פיתוח עסקי של 3M, צילום: עמית שעל

 

ליאו מילשטיין, סמנכ"ל פיתוח עסקי, מסביר שבבריטניה ישנם עשרות אלפי אסירים ש"לא חייבים להיות בבית סוהר", ומציג את סדרת האזיקונים של החברה, מכשיר דמוי שעון המאפשר מעקב אחרי האסיר מכל מקום בכדור הארץ. הדגמים החדשים גם מספקים ניטור מדויק יותר בתוך הבניינים.

הפתרונות של 3M אינם עתידניים, אבל הם אפקטיביים. בספרד, החברה פרסה פתרון לבעיית האלימות הקשה בתוך המשפחה ועוקבת אחר כאלו שהוצא להם צו הרחקה. המערכת עוקבת אחרי הקורבנות והתוקפים ומתריעה אם הם מתקרבים זה לזה למרות הצו. כתוצאה מכך, בשנים האחרונות לא היה מקרה של רצח נשים מוכות בספרד.

בבריטניה החברה פורסת מערכת שתדע להתמודד עם האלימות במשחקי כדורגל, בין השאר באמצעות מצלמות פנורמיות ומערכות זיהוי פנים המוניות שיידעו לזהות את הנוכחות של חוליגנים מוכרים. בבריטניה ישנם צווים המפרידים בין אוהדים מוכרים של קבוצות ספורט כדי למנוע אלימות, והמערכת תדע לזהות את אלה שיישבו ביציע הלא נכון ולהתריע על כך.

LDS: אקדח לייזר שמריח סמים

אקדח הלייזר שפיתחה חברת (LDS (Laser Detect Systems יכול לזהות בקלות אם החומר שתפס השוטר הוא אכן סם, או לחלופין לאתר תיק מלא בחומר נפץ. אלי ונציה, נשיא החברה שרכש אותה ב-2010, מסביר כי ישראל עדיין לא חדרה לשוק האבטחה האזרחי. "אנחנו מאוד מצליחים ביצוא של כלים טכנולוגיים צבאיים, אבל יש פער משמעותי בין ההצלחה שלנו שם להצלחה בשוק אבטחת המולדת. זה דורש תפיסה אסטרטגית שונה לגמרי, עם מחירים ושיקולים שונים". לדבריו, ישראל קרובה מאוד גם להפוך שם נרדף בתחום טכנולוגיות משטרתיות, ולסייע לעצב את משטרת העתיד.

אלי ונציה, נשיא LDS, צילום: אוראל כהן אלי ונציה, נשיא LDS | צילום: אוראל כהן אלי ונציה, נשיא LDS, צילום: אוראל כהן

האקדח הנייד אינו קל במיוחד ועולה אלפי דולרים, אך מסוגל לנתח את ההרכב הכימי של עצמים, ולזהות חומרי נפץ, סמים, רעלים ושאר חומרים מסוכנים בכל מצבי הצבירה. לדברי ונציה, האקדח מיועד גם למעבדות מז"פ ניידות ועד כה נמכרו ממנו עשרות בודדות של יחידות, בעיקר למדינות באסיה.

"יש התקדמות עצומה בתחום וזהו שיאה של הטכנולוגיה - אנחנו יכולים לזהות כמויות זעירות מאי פעם של חומרים, רחוק יותר, טוב יותר ומהר יותר". במקביל, החלו כמה תחנות משטרה להתנסות באקדח לייזר גדול יותר, שאולי יהיה ניתן להתקין על רובוט מפרק פצצות. זה יוכל לזהות שאריות של מיקרוגרמים בודדים של חומר נפץ ממרחק של עשרות מטרים.

מוצר נוסף שמפתחת החברה הוא סורק אוטומטי שמותקן בשדות תעופה ובודק אם באמת יש משהו מסוכן בבקבוק המים שלכם. שדות תעופה בדרום אמריקה ובדרום מזרח אסיה כבר החלו להצטייד בסורקים כאלו.

תגיות