אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מגביהים את החומה: כל שירותי גוגל נחסמו לחלוטין בסין

מגביהים את החומה: כל שירותי גוגל נחסמו לחלוטין בסין

ללא הסבר או הודעה מראש, נחסמו ג'ימייל, גוגל maps וכל יתר שירותיה המקוונים של החברה בסין. להערכת ארגוני זכויות אדם, החסימה בוצעה לאור חילופי השלטון שעורכת המפלגה הקומוניסטית בימים אלה - אשר דרשה מגוגל בעבר לספק גישה לחשבונות ג'ימייל של גורמי אופוזיציה

10.11.2012, 12:51 | ניצן סדן
המעצמה הקומוניסטית חסמה את מעצמת האינטרנט: לפי דיווחים ברשת, מערכות סינון האינטרנט של סין חסמו את כל שירותי גוגל במדינה - ללא הסבר או הודעה מראש.

קראו עוד בכלכליסט

לפי אתר TechCrunch, החל מאמש (ו') חלה ירידה קיצונית בתעבורת הרשת לשירותי גוגל כדוגמת ג'ימייל. עתה ניתן לראות שגוגל נחסמה לחלוטין בסין. כך, לפי אתר דו"ח השקיפות של גוגל, שמציג נתונים פנימיים על שירותיה. בהצהרה ששחררה החברה נמסר כי אין כל תקלה או בעיה בשירותיה במדינה וכי החסימה נעשה מהצד הסיני.

סין אמנם חוסמת שירותי גוגל מפעם לפעם ומסננת תכנים בתוצאות החיפוש אולם חסימת שירות כמו ג'ימייל היא מהלך חריג למדי. אתר ארגון זכויות האדם GreatFire העריך כי הסיבה לחסימה הן הבחירות לקונגרס הסיני ה-18 מקרב המפלגה הקומוניסטית שנערכות בימים אלה. בזמן חילופי השלטון, נוטים מנהיגי המפלגה להקשיח את עמדותיהם כלפי המערב בתור הפגנת כוח - מה שעלול להוביל לחסימה ממושכת של שירותי גוגל.

מטה גוגל בסין, צילום: בלומברג מטה גוגל בסין | צילום: בלומברג מטה גוגל בסין, צילום: בלומברג

גוגל וסין: צנזורה, פריצות ומשברים

יחסי גוגל וסין ידעו עליות ומורדות בשנים האחרונות, לאור המתח שבין שאיפת גוגל להציג כמה שיותר מידע על מנת למשוך משתמשים בסין ולהגדיל את חבילות הפרסום שהיא מציעה במדינה - ובין שאיפת הממשלה לשלוט במידע ולנטר שימוש של מתנגדי השלטון.

המשבר הגדול ביותר ביחסי השתיים ארע ב-2010, עת נפרצו שרתי גוגל בסין ונגנב מידע מחשבונות ג'ימייל של מתנגדי משטר סיניים ופעילי זכויות אדם במדינה. בדיקת גוגל גילתה כי הפריצה בוצעה ממקור סיני לא ידוע - לפי הערכות, מדובר ב"צבא ההאקרים" הממשלתי, בהיותו אחד הגורמים היחידים שיש להם גם אינטרס וגם יכולת טכנית לביצוע פריצה לגוגל. זאת, לאחר תקופה ארוכה בה צונזרו תכנים ואתרים בתוצאות החיפוש בסין.

גוגל פנתה לממשלה וביקשה שתצמצם את התערבותה בפעילות החברה. לאחר מו"מ בין השתיים שנמשך כחודש, בחרה גוגל להשבית את שרתיה במדינה וניתבה את משתמשיה לשרתים בהונג קונג, בה נוטה הממשלה לצנזר את הרשת במידה מועטה יחסית. בתחילת 2012 גוגל הפעילה שוב את שרתיה בסין, בכפוף לתנאים שהכתיבה הממשלה.

הפגנת גורמי אופוזיציה נגד צנזורת הרשת בסין, 2010, צילום: בלומברג הפגנת גורמי אופוזיציה נגד צנזורת הרשת בסין, 2010 | צילום: בלומברג הפגנת גורמי אופוזיציה נגד צנזורת הרשת בסין, 2010, צילום: בלומברג

תחרות קשה מול חברות האינטרנט המקומיות

בסין נמצא מספר משתמשי האינטרנט הגדול ביותר בעולם. לפיכך, היא בגדר אוצר בלום עבור גוגל. ענקית האינטרנט האמריקאית מתקשה להתחרות עם חברות אינטרנט מקומיות כבאידו ואחרים - אשר הנהלותיהן מקושרות היטב בממשל והן יודעות כיצד לפעול מבלי לסכן את היחסים עם הרגולטור הסיני.

השבוע דווח כי חלה ירידה תלולה במספר משתמשי החברה, שבעבר החזיקה במקום השני בתחום החיפוש אחרי באידו, ועתה נמצאת במקום הרביעי בתחום החיפוש ובמקום השישי בתחום שירותי המיפוי.

סין נוהגת להתערב באופן רציף בעסקי חברות שפועלות בשטחה. לאחרונה עלה הנושא לכותרות עת קבע הקונגרס האמריקאי שיש לאסור השתתפות חברות ציוד תקשורת סיניות במכרזים ממשלתיים שנוגעים לתשתית. זאת, בשל החשש שממשלת סין תשתמש במידע שיקבלו החברות כדי לתכנן התקפות סייבר ופריצות למערכות ממשלתיות בארה"ב. 

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
למגיב יוסי מראשון לציון
אתה צודק שיש לוחמה כלכלית בין סין לארה"ב וזה גם נכון שהלוחמה תעלה מדרגה וללא שום צל של ספק תהיה התנגשות אבל , לדעתי זה יביא למפלה סינית , בנוסף לסין יש האטה כלכלית יחסית גדולה בשנים האחרונות. מעבר לזה , יש מליוני סינים שמתנגדים למשטר בסין ככה שארה"ב תצליח לפעול בתוך סין , מה שסין בקושי יכולה לעשות בארה"ב . האמריקאים הרבה יותר מעשיים מהסינים , ולגבי מלחמות האמריקאים הרבה יותר מנוסים. אני בטוח שארה"ב הייתה , ותהיה המעצמה היחידה בעולם שסין ורוסיה מנסות לדבוק אחריה
אדם , פתח תקווה  |  11.11.12