אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"היורש שלי יכול להגיע מישראל" צילום: ענר גרין

"היורש שלי יכול להגיע מישראל"

דאג לאונה כבר מתכנן את הפרישה שלו מתפקיד השותף הבכיר בקרן ההון סיכון סקויה. בראיון לכלכליסט הוא מסביר שהוא מחפש כאן את "היזם שיש לו מנוע בעירה פנימי, ולא את מי שהיה התלמיד הכי מקובל בכיתה"

14.11.2012, 16:56 | אסף גלעד ומאיר אורבך
"אני לא פוסל את האפשרות שהיורש שלי יבוא מישראל, הודו או סין". כך מצהיר דאג לאונה, השותף הבכיר בקרן סקויה, אחת מקרנות ההון סיכון הרווחיות בעולם, בראיון ל"כלכליסט". "אני הדור השני שמנהל את סקויה וכל תוכניות המעבר לדור השלישי כבר קיימות, כולל שורה של מועמדים ראויים להחליף אותי.

היורש הבא חייב להיות אחד שיודע לעשות כסף, חושב לטווח ארוך ומישהו שמבין את רוח היזמים". לאונה כבר הודיע כי הוא מתכוון להעביר את הפיקוד על הקרן בגיל 65, כלומר בעוד עשר שנים.

האיש החזק של קרן ההון סיכון החשובה בעולם מדבר, צילום: ענר גרין האיש החזק של קרן ההון סיכון החשובה בעולם מדבר | צילום: ענר גרין האיש החזק של קרן ההון סיכון החשובה בעולם מדבר, צילום: ענר גרין

לאונה קיבל לידיו את סקויה ב־1996, אז החליט דון ולנטיין, מייסד הקרן שהיתה כבר אז אחת מקרנות ההון סיכון הרווחיות בעולם, להעביר את השרביט לדור הבא. המנהלים שנבחרו היו לאונה ומייקל מוריץ, אז שני צעירים ונמרצים שלא אכזבו, ובמרוצת השנים שימרו את מעמדה של סקויה כקרן עם היד על הדופק של עמק הסיליקון. בחודש מאי האחרון הודיע מוריץ כי הוא פורש מפעילות מלאה בסקויה עקב מחלה, ולאונה נותר השותף הבכיר ביותר בקרן.

השבוע ביקר לאונה לראשונה בישראל, ובראיון ראשון לתקשורת הישראלית ניסה להפיג את תחושת הזרות לאיש הלא מוכר לתעשייה הישראלית. "מוריץ ואני מנהלים יחד את סקויה מאז 1996. אני מכיר את הישראלים זמן רב ואני חושב שיהיה טיפשי להגיד שהיה מישהו שהיה אחראי על ישראל בסקויה", אמר. "יש עוד הרבה שמות בקרן שעושים הרבה למען חברות ישראליות ולא שמעת את השם שלהם".

"מכירת אינסטגרם לא היתה סימן לבועה"

לאונה מאמץ ראייה היסטורית על שוק השקעות ההייטק. מבחינתו, אין חדש תחת השמש: הזדמנויות ההשקעה נמצאות אי שם, לצד אקזיטים מדהימים וגם משקיעים אופורטוניסטים שבאים והולכים. "בבועת הדוט.קום לפני עשר שנים ברברה סטרייסנד ומרתה סטיוארט השקיעו בהייטק, היום זה ג'סטין ביבר. אבל בתקופת הבועה הקמת חברה ללא מודל עסקי היתה עניין נפוץ, והיום קל למצוא חברות עם מודל עסקי עובד ועם שווי הוגן".

לדבריו, "בניגוד לקרנות הון סיכון גדולות אחרות, מעולם לא גייסנו כמויות גדולות מדי של כסף. מעולם לא גייסנו קרן של מיליארד דולר, ומבחינתנו לא משנה כמה כסף גייסנו, אלא כמה כסף עשינו למשקיעים שלנו. תמיד תראה את ה'תיירים', תמיד תראה את המשקיעים הוותיקים ותראה הרבה כסף, אולי יותר מדי כסף, אבל גם חברות מצוינות שצומחות בקצב היסטרי".

אינסטגרם, חברה שהשקעתם בה, נחשבה לחברת 'חלום', שנמכרה במיליארד דולר עוד לפני שהכניסה ולו סנט אחד.

"אני לא מסכים עם ההגדרה הזאת. היא היתה אטרקטיבית לרוכשת שלה כיוון שהחזיקה בבסיס משתמשים גדול, ולכן לא מדובר בבועה. פייסבוק 'גנבה' אותה כי היתה צריכה לחזק את בסיס משתמשי המובייל שלה. אני רק יכול לשאול את עצמי מה היה קורה אילו היינו מחכים שתגדיל את בסיס המשתמשים ל־100 מיליון משתמשים, כפי שהיה זמן קצר לאחר מכן. אולי היינו יכולים לקבל עבורה סכום גבוה יותר. גם דרופבוקס, טאמבלר ו־Airbnb שאנחנו מושקעים בהן מציגות צמיחה אדירה דומה. אם יש לך חברה שמספקת מוצר לצרכן הסופי וגדלה בקצבים מטורפים עם תוכנית מונטיזציה טובה, קל להגיע להכנסות של מיליארדים".

סקויה סקויה סקויה

הישראלים לא רגילים להמתין. הם רוצים למכור ומהר.

"ישראל רחוקה מהשוק שלה ואין לה מספיק ניסיון בלבנות חברות ממש גדולות. זה טבעי, כי אם יש לך 20 דוגמאות, קל ליצור את הדוגמה ה־21. אבל אם יש לך שלוש כאלה, את הרביעית יהיה הרבה יותר קשה ליצור. כאן ישנם כל הנתונים להצמיח חברות ענק: ישראל מתמחה בפיתוח טכנולוגיות לתשתיות, לאחסון מידע, תוכנה ושכבת תשתיות ענן ואינטרנט. אין מקום על הגלובוס שהוא טוב יותר בפיתוח טכנולוגיות אבטחת מידע. פאלו אלטו נטוורקס יושבת בארה"ב, אבל היזם ניר צוק הוא ישראלי. ההנפקה של החברה היתה מוצלחת מאוד, אין סיבה שלא יהיו חברות ישראליות נוספות שיגיעו לזה".

מחפש את הערך של החברה בעוד עשור

בתקופה שבה נכשלות הנפקות של ענקיות אינטרנט דוגמת פייסבוק, גרופון או זינגה, קשה להבין כיצד אפשר לעשות כסף בבורסה. אבל עבור לאונה אין דרך אחרת. לפי ההערכות, סקויה עשתה יותר כסף מחברות שלה שהונפקו מאשר מחברות שנמכרו. 20% מהחברות בנאסד"ק הן חברות מונפקות של סקויה, ויש לה 14 חברות הנסחרות בנאסד"ק שהכפילו את השווי שלהן פי עשרה לאחר ההנפקה. אלא שעבור לאונה, הנפקה לא מהווה אקזיט.

ג ג'סטין ביבר. "תמיד יהיו משקיעים תיירים" | צילום: MCT ג

"אירוע הנפקה הוא עבורי אירוע של מיתוג החברה, מהלך שיווקי, ואירוע פיננסי. הרבה יזמים לא מבינים שערך החברה בעוד שנה פחות מעניין מערכה בעוד עשר שנים, ובמקום ה־400 מיליון דולר של עכשיו, תוכל לקבל מיליארד דולר אחר כך. הדרך היחידה עבור חברה ישראלית להיות שווה הרבה הוא לשרת שוק גדול, כלומר את השוק הגלובלי, או לפחות זה האמריקאי. היזמים הישראלים חרוצים מאוד, אבל לפעמים מחזיקים בפרספקטיבות לא נכונות לגבי השוק העולמי".

איזה סוג של יזם ישראלי אתה מחפש?

"אני מחפש יזם עם חשיבה לא קונבנציונלית. מישהו שלא חושב במיינסטרים אלא שחי בשוליים, ולא אכפת לי אם הוא נכשל בעבר. אני לא מחפש את מי שהיה התלמיד הכי מקובל בכיתה, אלא את היזם שיש לו מנוע בעירה פנימי, מישהו שמתבטא בצורה ברורה ובהירה לגבי הרעיון שלו, כי רהיטות דיבור מעידה על צלילות המחשבה. אני מאמין ביזמים סדרתיים, אבל אני חושב שאתה פחות להוט להצליח אחרי שכבר עשית 200 מיליון דולר בחברה הקודמת שמכרת. לכן 90% מהיזמים שאנחנו משקיעים בהם הם יזמי פעם ראשונה. בימים אלה אנחנו מחפשים השקעות בתחום אבטחת המידע. עברייני הרשת נהיו מתוחכמים יותר ומדינות הפכו להיות תוקפניות בתחום הזה, ואין לי ספק שהפאלו אלטו נטוורקס הבאה תגיע מישראל".

תגיות