אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרנות המחקות החינמיות השתלמו יותר

הקרנות המחקות החינמיות השתלמו יותר

אף אחת מ-28 הקרנות בקטגוריה הגדולה, שבה מנוהלים 4.2 מיליארד שקל, לא היכתה את המדד מתחילת השנה ובשלוש השנים האחרונות

20.11.2012, 07:51 | בועז בן־נון

קטגוריית אג"ח שקליות במח"מ של עד שנתיים משמשת את שונאי הסיכון במציאות של סיכונים גבוהים בארץ ובעולם שמולם ריביות נמוכות ואף אפסיות, שמעמידות את התשואה הריאלית בסביבות האפס. קרנות אלה נועדות למשקיעים שרוצים לשמור על כספם ועדיין ליהנות מהיתרונות של קרן נאמנות (חיסכון בעמלות גלגול והטבות מס). כמו כן, הקרנות גובות דמי ניהול יחסית נמוכים (בממוצע 0.46%), כאשר שש מתוך הקרנות הן מחקות שאינן מבקשות דמי ניהול.

28 הקרנות בקטגוריה נאספו על ידינו משתי קטגוריות של רשות ני"ע - אג"ח שקליות לטווח קצר (עד שנה) ואג"ח שקליות לטווח בינוני (שנה עד שנתיים). לכן, נראה בליגה שלנו קרנות שמחזיקות לרוב מק"מים או אג"ח שקליות בעלות מח"מ של שנה או אג"ח מדינה עם מח"מ של עד שנתיים. כדי להשיג תשואות עודפות על מדד המק"מ, או על מדד אג"ח שקליות ממשלתיות 0–2 שנים, הקרנות מחפשות השקעות באג"ח קונצרניות או בממשלתיות ארוכות, שמגדילות את הסיכון.

פדיונות באי.בי.אי

בחינת הביצועים של הקרנות בליגה מעלה כי המשימה הזאת לא מצליחה. למעשה, רק קרן אחת מתוך 28 הצליחה להכות את מדד הייחוס ב־18 החודשים האחרונים (אלטשולר שחם שקלית בינונית), ואף אחת לא הצליחה לעשות זאת מתחילת השנה ובשלוש השנים האחרונות. לא פלא שארבע מהקרנות המחקות (דמי ניהול אפסיים) התברגו בעשירייה הראשונה בליגה לביצועים ב־18 חודשים.

הקרנות בקטגוריה מנהלות סכום גדול של 4.2 מיליארד שקל, כאשר רק שבע מהן רשמו זרימת כספים חיובית ברבעון האחרון. בסך הכל איבדה הקטגוריה כ־290 מיליון שקל ברבעון החולף, כאשר אי.בי.אי מק"מ, הגדולה בליגה שמנהלת כ־913 מיליון שקל, רשמה ברבעון זליגה של כ־10% מנכסיה - 94 מיליון שקל.

הראשונה בדירוג ל־18 חודשים היא כאמור אלטשולר שחם שקלית בינונית, המנהלת 123 מיליון שקל. רוב כספה של הקרן (86%) מושקע באג"ח ממשלתיות שקליות במח"מ של עד שנתיים, וכ־12% מנכסיה באג"ח קונצרניות. התשואה שרשמה הקרן מתחילת השנה היא 2.9% ול־18 חודשים התשואה עומדת על 6.6%. הקרן של אלטשולר היא היחידה שהצליחה להשיג יותר ממדד הייחוס (מדד שקליות ריבית קבועה ממשלתיות 2–0 שנים) שרשם 6.4% באותה תקופה.

המאכזבת בדירוג: מגדל

השנייה בדירוג היא קרן איילון שקלית 1–2 שנים, המנוהלת על ידי שי בוארון. הקרן הקטנה (25 מיליון שקל) עשתה 5.6% ב־18 החודשים האחרונים. גם בקרן הזאת רוב ההשקעה היא באג"ח ממשלתיות צמודות עד שנתיים, אולם להבדיל מהקרן של אלטשולר, איילון לא מחזיקה אג"ח קונצרניות, ואולי זה מה שיכול להסביר את הבדל התשואה. שלישית היא הראל פיא שקלית 1–2 שנים בניהולו של אורון קושניר. הקרן מנהלת 124 מיליון שקל והיא הציגה את התשואה הגבוהה ביותר בשלוש השנים האחרונות - 8%. סוגרת את הדירוג ל־18 חודשים היא מגדל הנפקות מק"מ עד 120 עם תשואה של 3.1%.

לסיום, כדאי לומר מילה גם על הקרן השישית בדירוג - MTF ריבית משתנה ממשלתית שקלית של מגדל שוקי הון. בתשקיף של הקרן, שהשיגה את התשואה הגבוהה בליגה מתחילת השנה (3.4%), נכתב שהיא מתחייבת להחזיק לפחות 85% באג"ח מדינה לא צמודות עד שנתיים. בפועל, 53% מנכסיה מושקעים בגילונים ארוכי טווח (5 שנים ומעלה) והיתר בגילון בינוני (2–5 שנים).

הסיבה לשיוכה לקטגוריה קצרה זו, למרות אורך החיים הארוך של כמה מהאג"ח בתיק, היא נוסחת חישוב מיוחדת שנקבעה עבור אג"ח ממשלתיות בריבית משתנה, המשקללת בצורה שונה את המח"מ ובסופו של דבר משייכת את האיגרות לקטגוריה הקצרה. זהו בהחלט נושא שמשקיע צריך להביא בחשבון לפני השקעה. כזאת היא גם אי.בי.אי סל שקל ריבית משתנה ממשלה, שיותר מ־50% מכספה מושקעים באג"ח מדינה במח"מ חמש שנים ויותר, היתר באג"ח מדינה עם מח"מ שבין 2–5 שנים.

השורה התחתונה: רק שבע קרנות בקטגוריה רשמו זרימת כספים חיובית ברבעון החולף. הציבור נסוג מקרנות האג"ח השקליות, כאשר בשלושת החודשים האחרונים איבדה הקטגוריה כ־290 מיליון שקל.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות