אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחזיקי איגרות החוב הצליחו לכופף את גאון אחזקות צילום: אוראל כהן

מחזיקי איגרות החוב הצליחו לכופף את גאון אחזקות

אסיפת מחזיקי האג"ח של החברה תכונס בשבוע הבא לאישור שטר הנאמנות החדש, שבין היתר, אוסר על החברה לחלק דיבידנדים, לבצע עסקאות בעלי עניין וליטול אשראי חדש

20.11.2012, 08:37 | אסף גילעם

מחזיקי האג"ח של גאון אחזקות הצליחו למנוע את הסדר החוב בחברה, ובשבוע הבא תתכנס אסיפת מחזיקים שבה יעלה לאישור תיקון שטר הנאמנות של סדרות האג"ח. החברה הסכימה לכמה תיקונים בשטר הכוללים איסור על חלוקת דיבידנדים, ביצוע עסקאות בעלי עניין ולקיחת אשראי חדש. מגבלות אלו יישארו בתוקף, עד שיתרחש אחד משני הדברים הבאים: החברה תפרע שניים מתוך ארבעת תשלומי הקרן הבאים למחזיקים (כ־50% מהחוב הנותר), או לחלופין, ייכנס משקיע לחברה שיזרים לה לפחות 33 מיליון שקל. כמו כן, אם יאושר התיקון, כל פעולה חריגה שתרצה לבצע מעתה גאון אחזקות תצטרך קודם לכן לקבל את אישור מחזיקי האג"ח שלה. 

קראו עוד בכלכליסט

המחזיקים הוסיפו לשטר עילות נוספות שבגינן יועמד החוב לפירעון מיידי, כשהבולטת בהן היא "סטייה משמעותית מדו"ח התזרים החזוי לשנתיים" שפורסם בדו"ח הרבעון השני של 2012. מדובר בתקדים מעניין, שהופך את התזרים לכלי עם תוכן אמיתי, כשהחברה מתחייבת לסדרה של מימושים בשנה וחצי הקרובות, כדי לספק את התזרים הדרוש לתשלום האג"ח.

סדרה א' של גאון אחזקות היא סדרת האג"ח היחידה של החברה הנושאת בחוב בהיקף של 159 מיליון שקל. החברה חוותה בשנים האחרונות קשיים בעסקיה, שהגיעו לשפל עם קריסתה של רשת אייס דיפו, שהגיעה לפירוק ונמכרה לאלקטרה צריכה בתחילת השנה. מאז מתרכזת גאון אחזקות בקידום "מהלך אסטרטגי" בהובלת המנכ"ל אבי הוכמן והיו"ר ארז מלצר (שהחליף את משה גאון, בעל השליטה, בתפקיד במאי השנה) להתמקדות בעסקי המים של הקבוצה, ובמימוש עסקים ונכסים שאינם בתחום זה.

לפי לוח הסילוקין של האג"ח, האתגר הגדול של החברה צפוי במאי הקרוב, אז אמורה החברה לשלם למחזיקים תשלום קרן וריבית בהיקף של 44 מיליון שקל. עד עתה עמדה החברה בהתחייבויותיה כלפי המחזיקים, ואף בתשלום הריבית הראשון שהתרחש במאי האחרון. אך התשלום הבא כבר מהווה אתגר לא פשוט לחברה שבסוף המחצית הראשונה של השנה החזיקה בקופתה (סולו) רק 6.2 מיליון שקל. בעקבות מכירת אחזקתה בבית מנורה ברמת גן ביולי (שהושלמה אחרי הרבעון השלישי) בתמורה ל־22.6 מיליון שקל, בקופת החברה צפויים לעמוד מזומנים בהיקף של כ־25 מיליון שקל. לפני כשבעה חודשיים הוקמה נציגות אג"ח בהשתתפות מגדל שוקי הון ואלטשולר שחם ועו"ד עדי פיגל, שריכזה את המו"מ מול הנהלת החברה לתיקון שטר הנאמנות.

מחזיקי האג"ח יאשרו

גאון אחזקות מתחייבת בשטר הנאמנות החדש כי לא תבצע ללא קבלת אישור מחזיקי האג"ח חלוקת רווחים, ולא יבוצעו עסקאות בעלי עניין (כולל הסכמי העסקה עם בעלי שליטה). החברה אף לא תהיה רשאית להגדיל את סדרת האג"ח או לקבל אשראי או הלוואות (כולל הלוואות בעלים) נוספות - מלבד אלו הקשורות לעסקת דש־מיטב. עקב אחזקתה במיטב (21.4%) צריכה החברה להשלים מהלך של רכישת מניות בהיקף של 48 מיליון שקל במסגרת המיזוג עם דש. בניכוי הכסף שהחברה צפויה לקבל ממשפחת סטפק, שותפתה במיטב, (כ־22 מיליון שקל), תיאלץ החברה לגייס מימון בהיקף של 26 מיליון שקל. מחזיקי האג"ח שרואים את המהלך כחיובי לחברה, מעוניינים בהשלמתו.

על החברה נאסר לבצע השקעות חדשות, ולא יתאפשר לה לרשום שעבודים חדשים על נכסיה. כמו כן היא תוכל לקחת אשראי רק מחמשת הבנקים הגדולים, ואם תיקח אותו הוא יהיה בריבית מקסימלית של 5% מעל לריבית הממשלתית.

ל"כלכליסט" נודע כי המגבלות השונות על נטילת אשראי חדש נובעות מחשש המחזיקים מכניסתם של קרן מנוף, או משקיע, שיקבלו שעבוד על נכסי מפתח או יגבו ריבית גבוהה שתסכן את יכולת ההחזר של החברה למשקיעים. בנוסף, בדומה למקרה העברת השליטה בבי.ג'י.איי, החברה תחויב לתת למחזיקים הודעה של 45 יום מראש במקרה של שינוי שליטה. ההגבלה מתייחסת אך ורק לאחזקת משפחת גאון, ולא לאורי דוד (שמחזיק ב־17.4% ממניות החברה) או עזבון סמי שמעון ז"ל (25%).

בחודשיים האחרונים מנסים בגאון אחזקות למצוא משקיע שיזרים הון לחברה. באוגוסט חשף "כלכליסט" כי החברה ניהלה מגעים מול קרן ויולה להשקעה בהיקף של 50–70 מיליון שקל, שלא הבשילו. בחודש שעבר דיווחה החברה כי הדירקטוריון הסמיך את היו"ר והמנכ"ל לנהל מו"מ עם צדדי ג' להשקעה בחברה.

"התנהגות אחראית"

אבי הוכמן, מנכ"ל קבוצת גאון, הסביר ל"כלכליסט" כי המגבלות החדשות שנכנסו לשטר הנאמנות "היו ממילא מופעלות במסגרת ההתנהגות האחראית של החברה. גאון לא תשלם דיבידנד בשנים הקרובות, והחברה גם לא רוצה 'להתאבד' ולקחת על עצמה עוד חוב. החברה ידעה לנקוט את כל הצעדים הנדרשים, ועד כה לא עשתה שום תספורת. אין הרבה חברות כאלה".

תגיות