אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התעשיינים: "אם המבצע יימשך, העלויות למשק ולתעשייה יגדלו בלפחות 40%" צילום: אוראל כהן

התעשיינים: "אם המבצע יימשך, העלויות למשק ולתעשייה יגדלו בלפחות 40%"

95% מהעובדים לא מגיעים למפעלים. בתוך פחות משבוע עבר היקף הנזקים שנגרם למפעלים בדרום את הנזק שנגרם להם בכל שלושת שבועות עופרת יצוקה. הכל בגלל טווח הרקטות

20.11.2012, 13:03 | הדר קנה

מבצע עמוד ענן עולה לתעשייה בדרום הרבה יותר כסף משעלה מבצע עופרת יצוקה לפניו. כדי לסבר את האוזן, מנתוני סניף דרום בהתאחדות התעשיינים, היקף הנזקים למפעלים בדרום לאחר שישה ימי לחימה במסגרת המבצע הנוכחי עומד על 120 מיליון שקל. זאת בעוד שבמבצע עופרת יצוקה ב־2009 נאמד היקף הפגיעה הכלכלית הישירה במשק על 90 מיליון שקל במהלך כל שלושת שבועות המבצע.

קראו עוד בכלכליסט

ההבדל המרכזי בין שני המבצעים, אשר גורם לעליית היקף הנזק לתעשייה ולמשק, הוא טווח הרקטות הנורות כיום מעזה. בעקבות מבצע עמוד ענן הושבתה לחלוטין הפעילות התעשייתית בכ־80 מפעלים הממוקמים באזור עוטף עזה, מלבד מפעלים שהוגדרו על ידי המדינה כחיוניים כמו מפעלי מזון. עם זאת, כיוון שטווח הרקטות הנורות מעזה מגיע כעת לרדיוס של עד 40 ק"מ מרצועת עזה, יש כעת 430 מפעלים נוספים שבהם הייצור נפגע קשות ומתנהל לסירוגין תחת אש.

הבדלים של עשרות אחוזים

דפנה אבירם־ניצן, מנהלת מחלקת המחקר של אגף הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, מסבירה ל"כלכליסט" כי "בעופרת יצוקה טווח הטילים היה הרבה יותר מצומצם והתמקד באזור עוטף עזה. כיום הטווח יותר רחב ומגיע עד ל־40 ק"מ. בכל הטווח הזה הילדים לא הולכים לבתי הספר ואחד ההורים צריך להישאר עמם בבית. המפעלים מדווחים שגם העובדים שכבר מגיעים עובדים פחות ביעילות, שכן תדירות האזעקות יותר גבוהה. צריך לזכור שגם אז היתה פגיעה בפעילות, אבל לא בשיעורים כאלה משמעותיים".

עובדים בזמן מבצע עמוד ענן, צילום: אוראל כהן עובדים בזמן מבצע עמוד ענן | צילום: אוראל כהן עובדים בזמן מבצע עמוד ענן, צילום: אוראל כהן

ההבדל בשיעורים על פי אבירם־ניצן גדול מאוד: מתחילת המבצע הנוכחי ועד יום א' עמדו שיעורי ההיעדרויות בטווח של עד 40 ק"מ מרצועת עזה על 40%, כשבעוטף עזה (טווח של עד 7 ק"מ) שיעורי ההיעדרויות הגיעו ל־95%. לעומת זאת, במבצע עופרת יצוקה שיעור ההיעדרויות באזור עוטף עזה עמד על 25%–30% בממוצע בכל תקופת הלחימה, בעוד שבטווח של עד 40 ק"מ עמד שיעור ההיעדרויות הממוצע על 15% בלבד.

אבירם־ניצן סבורה כי אף שנזקים בהיקף של 120 מיליון שקל נשמעים גבוהים, עדיין מדובר בהערכות שמרניות למדי: "אנחנו עושים הערכת נזק שמרנית וכוללים רק את הפסד השכר של העובד והפסד התפוקה של העבודה. בשלב זה אני מנטרלת את הפגיעה ברווחיות של המפעל, אבל אם המבצע יימשך נצטרך להביא גם את זה בחשבון".

לדבריה, השאלה האם המבצע יסתיים בימים הקרובים או יימשך עוד זמן רב משמעותית להערכת הפגיעה הכלכלית, שכן כעת המפעלים עדיין מסוגלים לחזור לפעילות מואצת ולעמוד ביעדי האספקה, אך ככל שעובר הזמן גדל הסיכוי שהם יפסידו את הרווח על ההזמנות, את חומרי הגלם שנרכשו עבורם וכד'. המשמעות היא שאם המבצע יימשך, העלויות למשק ולתעשייה יגדלו בלפחות 40%.

ארנון קשנסקי, מנהל מרחב דרום של התאחדות התעשיינים, מספר כי רבים מהמפעלים בעוטף עזה מבקשים לחזור לשגרה. "היום יש הרבה פחות נפילות וכולם כבר רוצים לחזור לעבודה. המפעלים בעוטף עזה יודעים לעבוד בשעת חירום והם ממוגנים, לכן הם מעדיפים לעבוד עם כוח אדם מצומצם מאשר להישאר בבית. לכל מפעל יש לקוחות וספקים והם רוצים לעמוד בהזמנות שהובטחו", לדבריו.

ממנכ"ל התאחדות התעשיינים אמיר חייק נמסר כי "אנו עובדים בימים אלו, בצמוד עם משרד האוצר וההסתדרות, על אישור הפיצויים לתעשייה בדרום שנפגעה מהלחימה כדי שזו תוכל להמשיך ולהתקיים".

גם העצמאים מפסידים

מנתוני להב, לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל, עולה כי ביישובים שהושפעו בצורה משמעותית מהלחימה בדרום פועלים גם כ־23 אלף עסקים עצמאיים הסובלים מאובדן בפדיון. כיוון שהפדיון היומי הממוצע של עצמאי שאינו מעסיק שכירים, לפי נתוני להב, עומד על כ־1,055 שקל - אם הממשלה תחליט לפצות אותם על ההפסדים הפיצוי יכול להגיע לגובה של 24.2 מיליון שקל ליום.

על פי נתוני להב, מתוך אותם עצמאים כ־1,240 עובדים ביישובים במרחק 7 ק"מ מרצועת עזה, כלומר שגרת חייהם הופסקה לחלוטין והם אינם יכולים לעבוד בתקופת המבצע על פי הוראות פיקוד העורף. יתר העצמאים, כ־21,650 הפועלים בטווח של 7–40 ק"מ מהרצועה, יכולים לעבוד אך תלויים בקיום מרחב ממוגן במקום העבודה וכן במציאת תעסוקה לילדים.

לדברי נשיא להב רו"ח אהוד רצאבי, "על הממשלה לבחון אפשרות לפצות באופן ישיר את העצמאים ובעלי העסקים בדרום אשר הכנסתם נפגעה משמעותית והגיעו למצב של חוסר הכנסה. יודגש שסיוע של הטבות במס לא יועיל לעצמאים אלה. אנו מציעים כי במקום לפצות על הפדיון, הממשלה יכולה לשלם עבור אובדן הרווחים. חישוב ההכנסה על פי יישובים מלמד שבהנחה שישולם פיצוי מלא, הוא יעמוד על 6.2 מיליון שקל ביום. בהנחה שהממשלה תחליט להעניק פיצוי מלא לתושבים הגרים בטווח של עד 7 ק"מ ופיצוי ממוצע של 50% ליתר התושבים, הפיצוי יעמוד על 3.3 מיליון שקל ביום".

תגיות