אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"החובות הלאומיים יגררו מלחמה" צילום: בלומברג

"החובות הלאומיים יגררו מלחמה"

קייל בס, שעשה את הונו מהימור נגד שוק הסאב־פריים, מזהיר מפני החובות הממשלתיים

21.11.2012, 07:42 | יעל חלק

קייל בס, מנהל קרן הגידור הטקסנית היימן קפיטל ואחד הקולות הבולטים והמהמרים המרכזיים נגד החובות של מדינות המערב, יוצא שוב להתקפה. במכתב ששלח השבוע למשקיעיו הצטרף בס לקבוצת הכלכלנים והמשקיעים שתוקפים את חוף המבטחים של האג"ח האמריקאיות, לאור הגירעון התופח של ארה"ב. "האמונה שמדינות שיכולות להדפיס את המטבע שלהן חסינות בפני משבר שלטוני היא מופרכת, וזה יתברר בחודשים ובשנים הקרובות", כתב בס. "אלה שמתייחסים לאמונה הזו כאקסיומה, יהיו קרוב לוודאי המפסידים הגדולים ביותר. טריליוני דולרים של חוב ימוחזרו, ומיליוני חוסכים צנועים יאבדו חלקים גדולים מכוח הקנייה שלהם בדיוק בזמן הלא נכון בחייהם. קו המחשבה שמדינות כאלה לא יהפכו לחדלות פירעון, הוא שיוביל באופן בלתי נמנע את הצאן לטבח", הוסיף.

"הוללות פיסקאלית"

בס (52) כבר צבר ניסיון מוצלח באיתור בועות והימור נגדם. בעשור הקודם הוא זיהה את הכשלים בשוק הסאב־פריים האמריקאי, והימר נגדו על ידי פתיחת פוזיציית שורט על ני"ע מגובי נכסים (CDO) טרם קריסת השוק ב־2008. המהלך התברר כמוצלח במיוחד עבור בס שהפך השקעה של 110 מיליון דולר ל־700 מיליון דולר.

ואכן, למרות הירידה בתשואות לפדיון של אג"ח ממשלת ארה"ב, בעיית החוב הממשלתי התופח של ארה"ב (ראו גרף) מגבירה את הקולות המזהירים מקריסה אפשרית. את האצבע המאשימה מפנה בס אל הבנקים המרכזיים שמאפשרים, לטענתו, את "ההוללות הפיסקאלית". "הם הסירו את השוטרים מהכביש הראשי של שוק האג"ח. אם בנקים מרכזיים הם הרוכשים העיקריים של אג"ח שמונפקות במטרה לממן את החוב הפיסקאלי, אז החשבונות והמאזנים שלהם מעורפלים או אפילו נעלמים כליל. התנהלות זו לא מעודדת את הגוף הפוליטי להוריד את הרגל מגז הבזבוזים. זה הפחד העיקרי שלנו וגם לצערנו התחזית שלנו שאומרת שהבזבוזים והדפסת הכסף יימשכו".

"אי־סדר יוביל למלחמה"

"נכון, העולם לא ייחרב", מסייג בס את תחזיתו, אך מוסיף כי "המרקם החברתי של האומות הפזרניות יימתח ובמקרים מסוימים ייקרע. לרוע המזל, ההיסטוריה מלמדת שמלחמה היא לעתים קרובות הביטוי של אי־סדר כלכלי. להערכתנו, מלחמה היא ההשלכה הבלתי נמנעת של הסיטואציה הכלכלית הגלובלית כרגע".

השורה התחתונה: בס טוען כי שוק החוב הממשלתי צפוי לקרוס בעקבות הזרמת הכספים של הבנקים המרכזיים, דבר שעלול לגרור פריצת מלחמות.

תגיות