אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי קבוצת הפורמולה 1 השווה ביותר? צילום: אימג'בנק, Gettyimages

מי קבוצת הפורמולה 1 השווה ביותר?

רד בול אמנם זכתה באליפות היצרניות השלישית שלה אבל סגניתה, פרארי, היא עדיין הקבוצה השווה ביותר בסבב מכוניות המירוץ היוקרתי

26.11.2012, 10:37 | סוכנויות הידיעות

סבסטיאן פטל, נהג רד בול רייסינג זכה באליפות הנהגים השלישית ברציפות שלו אתמול והפך לנהג הצעיר ביותר שעושה זאת, זאת לאחר שבמירוץ הקודם בארה"ב הוא הבטיח את אליפות היצרנים השלישית של רד בול.

קראו עוד בכלכליסט

 רד בול החלה לפעול לפני שבע שנים בלבד, ונבנתה מהיסוד על ידי חברת משקה האנרגיה, ולא על ידי חברת בעלות עם הרקע הרגיל בענף מרוצי המכוניות. הקבוצה הפכה בשלב זה לתחרותית ביותר בפורמולה 1, ואינה מראה סימנים להאטה בזמן הקרוב. תקופת שליטה של שלוש שנים, אינה תופעה יוצאת דופן בפורמולה 1, אולם הקבוצות האחרות שהפגינו בשנים האחרונות הצלחה מתמשכת מסוג זה – פרארי, וויליאמס, מקלרן – היו בעלות היסטוריה מסועפת הן בספורט והן בתעשיית הרכב.

עם זאת, זאק בראון, מייסד ומנכ"ל חברת ג'סט מרקטינג אינטרנשיונל, המתמחה בשיווק ספורט מוטורי, אינו חושב שהעלייה המטאורית של רד בול והצלחתה הבלתי מעורערת מפתיעה כלל וכלל. "ברד בול יודעים כיצד לנהל בצורה מוצלחת מפעל עולמי רחב היקף", הוא מסביר. "יש להם אנשי עסקים ממולחים". הידע העסקי הזה והנכונות להוציא כספים – בעונות האחרונות רד בול הזרימה יותר כסף לפורמולה 1 מאשר כל קבוצת בעלות אחרת – הם שעזרו להפוך את רד בול להצלחה הן על המסלול והן בספרי המאזנים.

השווי של רד בול רייסינג עומד כעת על 400 מיליון דולר, עלייה של 67% מאז פרויקט הערכת השווי האחרון של פורבס ב-2010, מדובר בשיעור הצמיחה הגבוה ביותר מקרב כל קבוצות פורמולה 1. ב-2011 הקבוצה הרוויחה קרוב ל-98 מיליון דולר בכספי זכייה, הסכום הגבוה ביותר מכל הקבוצות המשתתפות, לו הוסיפה 62 מיליון דולר בתמיכה טכנית, מכירות מרצ'נדייז וחוזי ספונסרשייפ עם מותגים כמו קסיו, אינפיניטי וג'ינס פפה. כמו כן, הקבוצה פצחה במהלך נוסף, שייחשב שערורייתי עבור מרבית הקבוצות האחרות, במסגרתו היא שומרת את מרבית השטח המוקדש במכוניות לספונסריות דווקא לפרסום משקה האנרגיה שלה.

קבוצות בעלים אחרות מנצלות אמנם את ההצלחה בפורמולה 1 כדי לקדם אינטרסים עסקיים מחוץ לעולם המרוצים, אך רובן בכל זאת מסתמכות על חוזי ספונסרשייפ גדולים על מנת לממן את תקציב המרוצים השנתי שלהן. פרארי לדוגמה, מרוויחה 160 מיליו דולר מסיגריות מרלבורו של פיליפ מוריס, ואילו מקלרן גורפת 57 מיליון דולר מוודאפון, מרצדס מקבלת 55 מיליון דולר מפטרונס, ואפילו קבוצות קטנות יותר כמו קטרהאם (Caterham) מרוויחה 30 מיליון דולר מחוזה עם ג'נרל אלקטריק. לעומת זאת, רד בול מעדיפה לוותר על עסקאות משתלמות מסוג זה כדי לשמור את החשיפה רק לעצמה.

החלטה כזו כנראה מובנת מאליה כשמדובר בקבוצת מרוצים שהוקמה על ידי גורו שיווק כמו דיטריך מאטשיץ, ממייסדי רד בול. המיליארדר האוסטרי מוכר בשל גישתו לשיווק מותגים, והבעלות על קבוצת פורמולה 1 היא רק אחת משלל האסטרטגיות שהוא מיישם (בבעלותה של רד בול גם טורו רוסו האיטלקית, שהשווי שלה מוערך ב-135 מיליון דולר, התשיעי הגבוה ביותר). רד בול היא גם הבעלים של קבוצת MLS (ניו יורק רד בולס), והיא מארגנת תחרויות ספורט אקטיביות ברחבי העולם, כמו כן, היא עמדה מאחורי רד בול סטראטוס, שבה קפץ בחודש שעבר פליקס באומגרטנר מהסטרטוספרה. מדובר באסטרטגיה שעובדת, בייחוד בשוק הפורמולה 1: על פי אחת ההערכות, בגרנד פרי האוסטרלי של 2011 לבדו, גרפה רד בול 14 מיליון דולר בחשיפת מותג.

סבסטיאן פטל. הקבוצה שלו שווה 400 מיליון דולר, צילום: אם סי טי סבסטיאן פטל. הקבוצה שלו שווה 400 מיליון דולר | צילום: אם סי טי סבסטיאן פטל. הקבוצה שלו שווה 400 מיליון דולר, צילום: אם סי טי

קראו עוד בכלכליסט

אולם על אף ההצלחה האחרונה של רד בול רייסינג במרוצים, הקבוצה עדיין רחוקה מהפסגה. פרארי, הקבוצה הוותיקה ביותר בתחום, מחזיקה במקום הראשון ברשימה שלנו, עם הערכת שווי של 1.15 מיליארד דולר, שמעניקה לה את המקום ה-15 ברשימת קבוצות הספורט השוות ביותר בעולם. השווי נקבע בזכות הכנסות של 384 מיליון דולר, הנובעות ברובן מחוזי ספונסרשייפ עם חברות כמו חברת הנפט של, סנטנדר ומרלבורו. שלוש העסקאות הללו לבדן מכניסות בכל שנה קרוב ל-250 מיליון דולר. יותר מההכנסות של כל קבוצת אחרת מכל חוזי הספונסרשייפ שלה ביחד.

פרארי נהנית גם מיחס מיוחד בפורמולה 1, הודות לוותק ולחשיבות שלה לספורט. הקבוצה האיטלקית מרוויחה נתח ייחודי של 2.5% מכספי הפרס המחולקים בספורט, שהסתכמו בשנה שעברה ב-17.5 מיליארד דולר. הקבוצה לא חוששת גם להשתמש בכוחה, וכבר איימה מספר פעמים לפרוש מפורמולה 1. האיומים הללו טומנים בחובם השלכות הרות אסון, שככל הנראה יגרמו לכך שהתשלום המועבר לפרארי יעלה ל-5% במסגרת ההסכם החדש שמתגבש ( Concorde Agreement).

מקלרן מדורגת שנייה בחישובי השווי, בדיוק כפי שסיימה בשתי העונות האחרונות במרוצים. כיום השווי שלה עומד על 800 מיליון דולר, אולם היא הקבוצה היחידה ברשימה שמאז 2010 ספגה ירידה בשווי שלה, אף שהירידה כמעט ואינה מורגשת – פחות מ-1% מ-805 מיליון דולר. עם זאת, עתידה של הקבוצה אינו ברור, שכן הנהג הכוכב לואיס המילטון צפוי לעבור בסוף העונה למרצדס, ואילו וודאפון ככל הנראה שוקלת מחדש את חוזה הספונסרשייפ בגובה 75 מיליון דולר בשנה.

רד בול מדורגת שלישית, כשמרצדס לא רחוק מאחוריה, עם שווי מוערך של 390 מיליון דולר. השווי המצרפי של כל 12 הקבוצות המשתתפות בפורמולה 1 עומד על 4 מיליארד דולר, בעוד שהשווי של קבוצה ממוצע הוא 337 מיליון דולר עם הכנסה שנתית ממוצעת של 145 מיליון דולר.

הערכות השווי שלנו מבוססות על מכפילים של ההכנסות ב-2011, העונה האחרונה שהסתיימה. הקבוצות לרוב מייצרות הכנסה משני גורמים עיקריים: חוזי ספונסרשייפ וכספי זכייה. שני התחומים הללו במגמת עלייה, ותשע הקבוצות הרווחיות ביותר רשמו עלייה של 27% בשווי שלהן בשנתיים האחרונות (לא הכללנו בחישובי השווי של 2010 את קטרהאם, מארוסיה או היספניה).

פרארי. שווה 1.15 מיליארד דולר , צילום: אי פי איי פרארי. שווה 1.15 מיליארד דולר | צילום: אי פי איי פרארי. שווה 1.15 מיליארד דולר , צילום: אי פי איי

"בסך הכל, הבריאות של פורמולה 1 מעולם לא הייתה חזקה יותר", אומר בראון. הוא מציין כדוגמאות לחוזק של פורמולה 1 את היותה רשת תחרותית ביותר וקיום מספר חסר תקדים של מרוצי גרנד פרי – השנה תוכננו 20 מרוצים, המספר הגבוה ביותר לעונה. הוא מצביע גם על חוזי השידור עם סקיי ספורטס ו-NBC, שבשנה הבאה תחליף את פוקס, שבמשך 17 שנה שידרה בארצות הברית את המרוצים, כדוגמאות לכך שפורמולה 1 ממשיכה לעלות את ההכנסות על אף קיפאון בהשראת המיתון בחוזי ספונסרשייפ חדשים.

אף שחוזי ספונסרשיפ נפלו ב-2010 לשפל של 5 שנים, חלק מהבזבזנים הגדולים מתחילים לשוב לספורט. ב-2011 ספונסרים חדשים של קבוצות כללו את ג'נרל אלקטריק, חברת הנפט והגז הממשלתית של ונצואלה PDVSA, יצרנית הרכב ההודית טאטא מוטורס וענקית הטלקום המקסיקנית טלמקס. על פי הערכות פורבס ההכנסות של קבוצות מחוזי ספונסרשייפ טיפסו ב-9% בין 2010 ל-2011, עלייה שהייתה מהותית בהגברת השווי של קבוצות קטנות יותר כמו סאובר, טורו רוסו והיספניה.

 שווי הקבוצות בפורמולה 1 ב-2012 (על פי פורבס)

1. פרארי - 1.15 מיליארד דולר

2. מקלרן - 800 מיליון דולר

3. רד בול - 400 מיליון דולר

4. מרצדס - 390 מיליון דולר

5. וויליאמס - 290 מיליון דולר

6. לוטוס - 270 מיליון דולר

7. פורס אינדיאה - 225 מיליון דולר

8. סאובר - 155 מיליון דולר

9. טורו רוסו - 135 מיליון דולר

10. קטרהאם - 105 מיליון דולר

תגיות