אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך מייצרים תשואה של 24% בשלוש שנים מאג"ח ממשלתיות בלבד

כך מייצרים תשואה של 24% בשלוש שנים מאג"ח ממשלתיות בלבד

הקרן של מגדל שוקי הון מובילה את קטגוריית האג"ח השקליות מעל שנתיים בכל טווחי הזמן, אך כמו יתר הקרנות גם היא מפגרת אחר המדד

27.11.2012, 08:12 | בועז בן־נון

קרנות האג"ח השקליות הבינוניות והארוכות הן ללא ספק אפיק השקעה סולידי, אולם מסתבר שגם בקטגוריה זו ניתן למצוא קרנות שמציגות תשואות שלא יביישו קרנות בקטגוריות עם סיכון גבוה יותר. מבין 11 הקרנות בקטגוריה הצליחו מגדל דיקלה שקלים ארוכים, הראשונה בדירוג ל־18 חודשים, והראל פיא שקלית ארוכה, השלישית בדירוג, להציג תשואות של כ־24% בשלוש השנים האחרונות.

מדיניות ההשקעה של הקרנות בקטגוריה מגוונת בכל הנוגע למשך החיים הממוצע של האג"ח. רוב הקרנות מחויבות אמנם להשקיע באג"ח עם מח"מ שלא יפחת משנתיים ולטווח שאינו מוגבל. אולם בנוסף, קרן אחת תוחמת את המח"מ בין ארבע לשמונה שנים (מיטב שקלית 8-4), ויתר הקרנות מוגבלות למח"מ שבין שנתיים לחמש שנים.

יתרון הגמישות

היתרון של הקרנות האקטיביות בקטגוריה זו על פני פתרונות סולידיים אחרים כגון תעודות סל, קרנות מחקות ואף רכישה ישירה של אג"ח, הוא בעיקר הגמישות של מנהל הקרן, שיכול לקצר או להאריך את המח"מ ללא העלויות הנלוות. הקרנות יכולות להשיג תשואה עודפת על מדדי הייחוס דרך מינון משתנה ומוגבל של השקעה באג"ח קונצרניות או "משחק" על עקום התשואות הממשלתי, באמצעות קיצור או הארכת המח"מ של התיק.

אך, מבט על המספרים מגלה שאף קרן לא מצליחה להכות את מדדי הייחוס, לא בטווח הקצר ולא בטווח הארוך. זאת, אף שבניגוד למדינות כמו ארה"ב או גרמניה, עקום התשואות בישראל תלול למדי - כלומר התשואות הריאליות של האג"ח הקצרות הן נמוכות ואף אפסיות בעוד שהתשואות של האג"ח הארוכות גבוהות יחסית. עוד ממצא מעניין הוא שמדובר בקטגוריה קטנה יחסית שמנהלת כמיליארד שקל - כרבע מהקטגוריה המקבילה של אג"ח עד שנתיים.

הקרנות בדירוג ל־18 חודשים האחרונים, ממוקמות, פחות או יותר, לפי טווח ההשקעה שלהן (ראו טבלה). שלוש הראשונות הן קרנות עם מח"מ שלא מוגבל בזמן, והשקעתן באג"ח ארוכות (חמש שנים ויותר) מעניקה להן תשואה עודפת. במרכז הטבלה מדורגות שלוש קרנות מחקות, שמשקיעות באג"ח במח"מ של 5–2 שנים. מבחינה כספית, הקרנות המחקות מנהלות קרוב למחצית מהכסף בקטגוריה. אולם, למרות היתרונות שלהן, אפס דמי ניהול ומיסוי ריאלי, הן חסרות את הגמישות שניתנת לקרנות הרגילות. בתחתית הדירוג נמצאות, באופן מובן, קרנות האג"ח הקצרות יותר. האחרונה בדירוג היא כלל סל שקלי ריבית קבועה 5–2 שנים ממשלתיות שהשיגה מתחילת השנה תשואה של 4.9% ושל 11.6% ו־13.5% ב־18 החודשים ובשלוש השנים האחרונות בהתאמה.

תשואה ממשלתית

 

הראשונה בדירוג, כאמור, היא מגדל דיקלה שקלים ארוכים שמנוהלת ע"י שלמה לובין. הקרן משקיעה 95% מכספה באג"ח ממשלתית שקלית (שחר) לחמש שנים ומעלה, והתשואות שהיא מציגה גבוהות מיתר הקרנות בקטגוריה בכל טווחי הזמן. הקרן רשמה תשואה של 7% מתחילת השנה, ותשואות של 17.4% ו־24.5% ב־18 החודשים האחרונים ובשלוש השנים האחרונות בהתאמה. מדד הייחוס, שקליות ריבית קבועה ממשלתיות +5 שנים, הניב תשואות גבוהות יותר של 7.9%, 18.8% ו־25.1% בהתאמה. שגיא שטיין, מנכ"ל קרנות הנאמנות במגדל שוקי הון, הסביר כי "התשואות נמוכות במקצת ממדד הייחוס, אבל הן עדיין יותר טובות מהאלטרנטיבות, הן מבחינת מיסוי והן מבחינת עמלות רגילות ועמלות גלגול. בנוסף, בניגוד לתעודות סל או קרנות מחקות, אנו יכולים לשנות את המח"מ לפי המצב".

מדיניות ההשקעה של השנייה בדירוג, פסגות שקלית ארוכה +2 שנים, מגוונת יותר. גם היא משקיעה את רוב כספה באג"ח ארוכות, אך היא מנסה להשיג תשואה עודפת בעזרת מינון קטן של אג"ח מדינה קצרות יותר ואג"ח קונצרניות (8%). אסטרטגיה זו הובילה לתשואות של 6.2% מתחילת השנה ושל 14.7% ב־18 החודשים האחרונים.

בכתבה בשבוע שעבר על קרנות אג"ח שקליות עד שנתיים לא צוין כי קרן מגדל הנפקות מק"מ שינתה מדיניות מיסוי מחייבת לפטורה, להבדיל מהקרנות האחרות בקטגוריה.

השורה התחתונה: אף אחת מהקרנות בקטגוריה לא הצליחו להכות את מדדי הייחוס, אולם כולן הציגו תשואה גבוהה מ־10% בשנה וחצי האחרונות.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל 

תגיות