אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנגיד סטנלי פישר חוזר לממדיו הטבעיים צילום: יואב אטד

הנגיד סטנלי פישר חוזר לממדיו הטבעיים

בנק ישראל והעומד בראשו נותרו עם מלאי מדולל של ריבית ונאלצים ללמוד כעת את מגבלות הכוח

26.11.2012, 22:04 | אמנון אטד

ההחלטה שקיבלה הערב (ב') הוועדה המוניטרית להשאיר את הריבית ללא שינוי מחזירה את בנק ישראל, ובמיוחד את העומד בראשו, פרופ' סטנלי פישר, לממדיהם הטבעיים.

בשבעת הימים האחרונים דיווח בנק ישראל על ירידה בכל ששת הרכיבים של המדד המשולב למצב המשק, ועל ירידת האינפלציה הצפויה לשפל של 1.9%. בימים כתיקונם, כאשר המשק מדשדש צריך הבנק המרכזי להפחית את הריבית כדי לעודד פעילות כלכלית. וכאשר האינפלציה הצפויה נמצאת מתחת ליעד המוצהר של הממשלה (1%–3%, שהוא למעשה יעד של 2%), הוא גם יכול לעשות זאת בלי חשש.

אבל בנק ישראל נאלץ ללמוד עכשיו, ובדרך הקשה, את מגבלות הכוח שבידיו. כאשר פרץ המשבר הגלובלי לפני ארבע שנים יצא הבנק אל מסע הפחתות עם מטען מכובד של 4.25% ריבית. כעת עומד לרשותו מלאי מדולדל של 2% ריבית בלבד, שאת חלקו הגדול הוא צריך לשמור לימי הסגריר האמיתיים שעדיין ממתינים לנו.

נגמרו לו הלהטוטים

 

גם כל הלהטוטים הנוספים ששלף הנגיד במהלך המשבר הקודם כבר לא איתנו. עם יתרות מטבע חוץ של כמעט 76 מיליארד דולר ושער חליפין של 3.86 שקלים לדולר, סטנלי פישר לא יכול לחדש את מדיניות רכישת הדולרים שהפעיל בשנים 2008–2010. גם את רכישות האג"ח הממשלתיות, שהנהיג אז בנק ישראל כדי להפחית את הריבית לטווח בינוני וארוך, מקובל להפעיל רק כשהריבית מגיעה לשיעורים אפסיים. אפילו ההכבדות על נוטלי המשכנתאות, שנועדו לאפשר לבנק להפחית את הריבית ללא חשש מעלייה במחירי הדירות, מיצו את עצמן.

המשבר של 2008–2009 הפך את הנגיד לאישיות הכלכלית המשפיעה ביותר במשק, ול"מבוגר האחראי" שחילץ אותו. אחת הסיבות העיקריות לכך היתה שפישר נשאב אל המשבר במצב שבו הכנסת החליטה על הליכה לבחירות מוקדמות, ולממשלה לא היתה יכולת אמיתית להתמודד עם המציאות החדשה משום שהיא פעלה כממשלת מעבר, ללא תקציב מאושר.

 

הממשלה חוזרת לקדמת הבמה

 

עכשיו הסיפור שונה. בנק ישראל והעומד בראשו מגיעים כמעט ללא נכסים אל הפרק שעדיין לא נכתב בסיפור המשבר הכלכלי המתגלגל. לעומת זאת, הממשלה עומדת בקרוב לכבוש מחדש את תפקיד השחקן הראשי. הממשלה היא ללא ספק הגורם המרכזי שמנתב את פעילות המשק. מעבר לעובדה שהיא מנהלת תקציב שנתי של יותר מ־360 מיליארד שקל, היא גם מעסיקה באופן ישיר עשרות אלפי עובדים ואחראית בעקיפין לשכרם של מאות אלפים נוספים.

בעוד שלושה חודשים תוקם ממשלה חדשה, וכמה שבועות לאחר מכן ייצא תקציב 2013 לדרך. בקדמת הבמה תתייצב שוב הממשלה, ובנק ישראל יחזור למקום הטבעי שהגדיר לו החוק: "לשמור על יציבות מחירים, ולתמוך במטרות של המדיניות הכלכלית של הממשלה".

המשבר של 2008–2009 הפך את הנגיד לאישיות הכלכלית המשפיעה ביותר במשק. כעת בנק ישראל ופישר מגיעים כמעט ללא נכסים אל הפרק שטרם נכתב בסיפור המשבר הכלכלי המתגלגל

תגיות