אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסיכויים של אפריקה לארח אולימפיאדה גדלו בצורה משמעותית צילום: אי פי אי

הסיכויים של אפריקה לארח אולימפיאדה גדלו בצורה משמעותית

זאת לאחר שממשלת דרא"פ פרסמה את הדו"ח הסופי שלה לגבי מונדיאל 2010: עלה למדינה למעלה מ-3 מיליארד דולר (2.5 מיליארד יורו), אך בו בזמן השיג "מורשת לא ניתנת לכימות"

27.11.2012, 16:51 | סוכנויות הידיעות

הסיכוי שדרום אפריקה תגיש הצעה לאירוח המשחקים האולימפיים והפראלימפיים של 2014 גדל. זאת לאחר שהממשלה פרסמה את הדו"ח הסופי שלה לגבי מונדיאל 2010. הוא עלה למדינה למעלה מ-3 מיליארד דולר (2.5 מיליארד יורו), אך בו בזמן היא השיגה באמצעותו "מורשת לא ניתנת לכימות".

קראו עוד בכלכליסט

על פי "דו"ח המדינה של מונדיאל 2010" , שפורסם קרוב לשנתיים וחצי לאחר האירוע עצמו, עולה כי רק על הקמת ושדרוג אצטדיונים הממשלה הוציאה 1.1 מיליארד דולר (848 מיליון יורו).

התחבורה היוותה את העלות הגבוהה ביותר – 1.3 מיליארד דולר (מיליארד יורו) – שהוקצו לשיפור הכבישים, הרכבות והקשרים האוויריים, ועוד 392 מיליון דולר (302 מיליון יורו) על נמלי הכניסה המרכזיים במדינה.

בהיעדר נתונים סופיים ומוחלטים על הרווח שגרפה דרום אפריקה מהיותה המדינה הראשונה באפריקה שאירחה את האירוע, בדו"ח סיכמו כי המונדיאל הותיר מורשת של גאווה ואחדות בקרב האזרחים, והצליח לשנות את הדימוי של המדינה, שנתפסת בעייני שאר העולם כלא מפותחת, מוכת פשע ומסוכנת.

אצטדיון דרבן בדרום אפריקה. "בנוסף לכך, התברר שאריות לא מתרוצצים חופשי ברחובות ויש לנו אפילו כספומטים", נכתב בשעשוע בדו"ח, צילום: אי פי אי אצטדיון דרבן בדרום אפריקה. "בנוסף לכך, התברר שאריות לא מתרוצצים חופשי ברחובות ויש לנו אפילו כספומטים", נכתב בשעשוע בדו"ח | צילום: אי פי אי אצטדיון דרבן בדרום אפריקה. "בנוסף לכך, התברר שאריות לא מתרוצצים חופשי ברחובות ויש לנו אפילו כספומטים", נכתב בשעשוע בדו"ח, צילום: אי פי אי

"בנוסף לכך, התברר שאריות לא מתרוצצים חופשי ברחובות ויש לנו אפילו כספומטים", נכתב בשעשוע בדו"ח שערך משרד הספורט, תוך התייחסות לחלק מסיפורי האימה שנפוצו לפני תחילת האירוע.

על פי מחקר שערכה חברת הניתוחים הפיננסיים גרנט טורנטון, ההערכה היא שהכלכלה הדרום אפריקאית קיבלה תוספת של 6 מיליארד דולר (5 מיליארד יורו) כתוצאה מהטורניר, אם כי מדובר בתחזית לטווח הבינוני עד רחוק.

פיפ"א דיווחה כי גרפה רווח של 631 מיליון דולר (487 מיליון יורו) ממחזור המונדיאל בין 2007-2010, והכנסה של 3.65 מיליארד דולר (2.81 מיליארד יורו) בשל חוזים הקשורים למונדיאל 2010.

במקביל, בפיפ"א הוציאו 1.298 מיליארד דולר (1.001 מיליארד יורו) על המונדיאל שנערך בדרום אפריקה, ועוד העניקה 100 מיליון דולר לקרן מורשת המונדיאל (World Cup Legacy Trust), עמותה שמקדמת פרויקטים של פיתוח.

הממשלה בדרום אפריקה טענה כי היא מתכוונת להשתמש בדו"ח כמדד להצעות עתידיות שתגיש המדינה לאירוח אירועי ספורט מרכזיים, כולל המשחקים האולימפיים והפראלימפיים.

הצעה לאולימפיאדת 2020 לא הספיקה להתגבש בזמן, אך הולכת וגוברת התמיכה להצעה מצד דרבן או קייפ טאון לאירוח המשחקים ב-2024, כחלק מהמאמצים של אפריקה לזכות לראשונה באירוח המשחקים.

כלכלנים בכירים בדרום אפריקה צידדו במסקנות הדו"ח, לפיהם יש למדוד את רווחי אירוח המונדיאל לא רק במונחים פיננסיים, זאת על אף שרבים מהאצטדיונים שנבנו לכבוד האירוע מתקשים להרוויח.

"אני אסכים להוציא 27 מיליארד ראנד לאירוח המונדיאל בכל עת", אומר דוואי רודט כלכלן בכיר באפישנט גרופ."זה כסף שהשתלם להוציא. "זה אחד מהאירועים האלה שאינם רווחיים אך מטיבים ביותר עם המדינה. "אירחנו מונדיאל יוצא מהכלל, ואי אפשר לשים תג מחיר על כך. המורשת שהרווחנו לא תסולא בפז. אי אפשר לבצע חישוב רגיל כדי לגלות אם המדינה הרוויחה מהמונדיאל, מכיוון שהרווחנו מורשת מתמשכת וזה הדבר החשוב ביותר. המונדיאל עלה 27 מיליארד ראנד, מדובר בפחות מ-3% מכלל ההוצאות של הממשלה השנה. כך שבמבט כללי, בהחלט מדובר בהוצאה שהייתה שווה את זה".

תגיות