אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חמש דרכים לנפח את ערכו של נייר ערך צילום: יריב כץ

חמש דרכים לנפח את ערכו של נייר ערך

הדרך הקלאסית לסייע בהצלחת הנפקה היא באמצעות העלאת הערך של נייר הערך ערב ההנפקה כדי לסייע בהזרמת ביקושים גבוהים, במחיר גבוה למניות או בריבית נמוכה לאג"ח

28.11.2012, 06:56 | רחלי בינדמן

הדרך הקלאסית של פעילים בשוק ההון, בעלי שליטה, חתמים או גופים מוסדיים לסייע בהצלחת הנפקה היא באמצעות העלאת הערך של ני"ע ערב ההנפקה. זאת, כדי לסייע בהזרמת ביקושים גבוהים, במחיר גבוה למניות או לחלופין בריבית נמוכה לאג"ח.

1>> רכישה מסיבית

 

דוגמה טרייה לכך היא זו של מנכ"ל מליסרון אבי לוי, שמואשם כי עם גולן מדר, מנהל הכספים בחברת עופר השקעות (בעלת השליטה במליסרון) רכשו אג"ח של מליסרון בטרם הנפקתן במחירים גבוהים משמעותית ממחירי השוק. זאת במטרה להעלות את ערכן בעת ההנפקה.

 

2>> השפעה על המדדים

 

בפרשת מנופים, ג'קי בן זקן ואיתן אלדר חשודים שבנובמבר־דצמבר 2010 ביצעו פעולות במטרה להעלות את שער מניית מנופים באמצעות הזרמת ביקושים אדירים למניה, וזאת כדי שערכה יעלה והיא תיכנס למדד ת"א־100. הכניסה למדד יכולה להגדיל את הסחירות של המניה ולסייע בגיוסי חוב.

3>> שימוש בנוסטרו

 

דוד אדרי ושי בן דוד שהיו סוחרים בבית ההשקעות פסגות חשודים שבסוף יום המסחר היו קונים בכספי העמיתים אג"ח של דלק נדל"ן בשער גבוה מזה שנסחרו בו האג"ח במהלך היום.

כך העלו את ערכן של האג"ח שהיו ברשותם בחשבון הנוסטרו של פסגות, ומכרו אותן ברווח גדול.

עוד חשודים השניים כי קנו אג"ח ממשלתיות בזול ומכרו אותן למדינה ביוקר באמצעות עסקאות החלף.

החשד הוא שאדרי ובן דוד ניפחו את שערי האג"ח הממשלתיות שנמכרו חזרה למדינה, ובמקביל הורידו את שער האג"ח הממשלתיות שהמדינה היתה אמורה לתת להם, כדי שיקבלו יותר אג"ח.

חדר עסקאות מסחר בניירות ערך (ארכיון), צילום: יריב כץ חדר עסקאות מסחר בניירות ערך (ארכיון) | צילום: יריב כץ חדר עסקאות מסחר בניירות ערך (ארכיון), צילום: יריב כץ

 

4>> קצת עזרה מחברים

 

בעל השליטה או החתם שחושש לגורל ההנפקה בשל היעדר ביקושים מספיקים יכול להשתמש בכוחו כדי להציע למקורביו את ני"ע במחיר הנמוך מזה שמוצע ליתר הרוכשים. זאת, בשלב המקדים של ההנפקה (שבו משתתפים רק חלק מהמשקיעים). כך יכולים אותם מקורבים למכור את הנייר לאחר ההנפקה ולגזור רווח נאה על חשבון יתר המשקיעים. מי שמוביל את ההנפקה יכול אף לשכנע את מקורביו לרכוש את ני"ע תוך התחייבות לרכוש אותו מהם בחזרה לאחר ההנפקה. כך ההנפקה מסתיימת בהצלחה ובתמחור אטרקטיבי למנפיק, תמורת עלות שולית יחסית של פיצוי אותם מקורבים שסייעו. אפשרות אחרת היא להתחייב בפני המקורבים לפצות אותם רק במקרה שיפסידו כסף על הפער בין המחיר שבו רכשו בהנפקה למחיר הנייר בשוק.

5>> עזור לי ואעזור לך

 

בדומה לבעל השליטה, גם החתם, שרוצה שההנפקה תצליח כדי לגזור עמלה שמנה, יכול להבטיח את מקומם של מוסדיים בעסקה אטרקטיבית תמורת התחייבות מצדם שיקחו חלק גם בהנפקה אחרת שהוא מוביל, שהאטרקטיביות שלה מוטלת בספק. גם בעלי הון נוטים לעזור זה לזה: הם יכולים לרכוש בכספי הנוסטרו של החברות שבשליטתן ני"ע בהנפקה של בעל הון אחר, מתוך הידיעה כי גם הוא ישתמש במשאביו כדי להשתתף בהנפקה שהם יובילו בעתיד.

תגיות