אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הון אנושי: למי יש יותר כיבוד

הון אנושי: למי יש יותר כיבוד

יזמי נדל"ן הריעו לקזבלן במאבקו נגד יזמי נדל"ן, ואז ההצגה נגמרה

29.11.2012, 09:10 | ארי ליבסקר
המחזה "קזבלן" עלה לראשונה ב־1954, בקאמרי. כתב אותו הסופר יגאל מוסינזון שהיה אז דובר המשטרה. זה היה מחזה ביקורתי, נטול שירים, שבמרכזו עולים אשכנזים ומזרחים תושבי מה שהיה אז הגוש הגדול ביפו, שמתנגדים לעירייה שעומדת לפנותם מהמקום. 58 שנה עברו מאז, והמצב השתנה רק מעט: היום אנשים מתפנים בעצמם, כששכר הדירה עולה, ואלה שמפונים מביתם הם המאושרים שהצליחו לרכוש לעצמם אחד.

אף על פי שהמחזה רוכך כשהפך למחזמר, נותרה בו עוד ביקורת חברתית, ובעיבוד החדש של שלומי מוסקוביץ נוספו לו גם קישוטים אקטואליים. הביטוי יזמי נדל"ן, שלא היה מושרש לפני כמה עשורים, נאמר כעת במחזמר, כשמדברים על מי שרכשו את הקרקעות. המשפט הזה העלה חיוכים בקהל, שהגיע לפרמיירה במסגרת ערב ההתרמה השנתי לבית החולים בית לוינשטיין.

מנכ"ל הקאמרי קרא לזה באוזנינו "שלאגר לעמותות". יום לפני ערב ההתרמה החשוב לבית לוינשטיין הוצג "קזבלן" בערב התרמה של ויצו. למחרת הוצג לבכירי הבנק הבינלאומי, וכמה ימים אחר כך - בהצגה שהכנסותיה הועברו לילדים חולי המחלה התורשתית T-A.

נחזור לערב של בית לוינשטיין, ולבכירי המשק שצופים במחזמר על פערי מעמדות וניצול חברתי. קחו לדוגמה את מנכ"ל פלאפון גיל שרון, שעלות שכרו ב־2011 עמדה על כ־5.9 מיליון שקל, ושאמר לי לפני ההצגה: "יחסית לתחזיות, המצב בפלאפון לא נורא". לשאלה למה כבר לא רואים אותו באירועים כאלה אמר: "הם קצת נמאסו עליי. כל הזמן אותם האנשים". בהנחה שהוא מתכוון לבכירי המשק, שאלתי אותו מה עם החבר'ה בעבודה. עובדי פלאפון מנסים להקים ועד עובדים, וההנהלה בראשותו מתנגדת. "אני לא רוצה לדבר על הוועד", ענה, "הכל נכתב בעיתונים. דבר איתי על כל נושא בעולם, אבל לא על הוועד".

חדווה וגיל שרון. מדבר על הכל חדווה וגיל שרון. מדבר על הכל חדווה וגיל שרון. מדבר על הכל

אחריו פגשתי עוד צופה במחזמר, יזם הנדל"ן ברק רוזן, בעלי קנדה ישראל. שאלתי אותו איך הוא מתמודד עם ההגבלה החדשה בגובה המשכנתאות שאפשר לקחת. "זה שטויות", הרגיע אותי רוזן, "מצאנו דרך להתגבר על זה בקלות. מה שאתה צריך זה לקחת משכנתא, ובאותם תנאים לקחת הלוואה רגילה. נראה לך שמישהו יפסיק לקנות דירות? השוק פורח עכשיו".

עם התעשיין גד פרופר, לשעבר מבעלי אסם, דיברתי על העלאת המחירים של יצרניות המזון. "העלינו את המחירים כי בשנה שעברה ספגנו את ההתייקרויות ולא יכולנו להעלות מחירים בגלל כל הדבר הזה שהתפוצץ בקיץ, ועל זה, אגב, מגיעה לנו הערכה רבה. העלאות המחירים הן ריאליות", הוא אמר.

גד ואתי פרופר. הדבר הזה בקיץ גד ואתי פרופר. הדבר הזה בקיץ גד ואתי פרופר. הדבר הזה בקיץ

את סגן יו"ר דירקטוריון אמפל ארז מלצר שאלתי איך הוא מתמודד עם המפולת בחברה והבעיות בפריעת האג"ח. מלצר, שהוא גם ראש אגודת הידידים של בית לוינשטיין, הרצין ואמר: "בית לא נוטשים. כמו שכאשר נופלים טילים על ישראל אני לא עוזב, כך אני נשאר נאמן למקום העבודה שלי גם בעתות משבר". עם עלות שכר שנתית של יותר מ־4.5 מיליון שקל, אפילו אני הייתי נשאר נאמן.

רגע לפני שכולם נכנסו לאולם פגשתי את מנכ"ל חברת הנדל"ן מליסרון אבי לוי. בימים אלה מתנהל נגד לוי משפט באישום של הרצת אג"ח של החברה. "תראה", אמר לי לוי, "אני לא לקחתי פה כסף לעצמי. מה שעשיתי היה לטובת החברה ובתום לב. בקרוב תוכח חפותי". ואז הוא סיפר לי איך מליסרון מגדילים רווחים למרות המצב: "כל החוזים שלנו נסגרו לפני חמש שנים, ועכשיו הם עומדים להיפתח. מחירי הנדל"ן עלו ב־30%, לכן אם נעלה ב־10% לא הפסדנו. וכן, הציבור ממשיך לקנות למרות כל מה שקורה".

ארז מלצר (משמאל) ודוד בן בסט. כי זה אצלי פשוט פרינציפ ארז מלצר (משמאל) ודוד בן בסט. כי זה אצלי פשוט פרינציפ ארז מלצר (משמאל) ודוד בן בסט. כי זה אצלי פשוט פרינציפ

משפט המחץ במחזמר היה ללא ספק השיחה שבה דמותו של עודד לאופולד, קצין המשטרה שעוצר את קאזה, אומר לקאזה (עמוס תמם): "בעוד 40 או 50 שנה המצב ישתנה ולא תהיה אפליה יותר. אנחנו מדינה חדשה וצעירה". הייתם צריכים לשמוע את רעמי הצחוק בקהל, שרובו, דרך אגב, משתייך למעמד הביניים. המחזמר נגמר בהפי אנד, והתושבים ניצחו את יזמי הנדל"ן. ואז האורות נדלקו, וכולם חזרו למציאות.

תגיות