אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר ועדת הכספים: "מחירי המזון גבוהים לא בגלל המכסים, אלא בגלל פערי התיווך" צילום: עמית שעל

יו"ר ועדת הכספים: "מחירי המזון גבוהים לא בגלל המכסים, אלא בגלל פערי התיווך"

משה גפני בכנס המסים השנתי של דלויט, "אני אמרתי לשר האוצר שאני לא מתווכח אם צריך להפחית מכסים או לא. הדבר החיוני ביותר הוא הפחתת המחירים ואני לא חושב שהפחתת מכסים עושה את זה"

02.12.2012, 11:14 | הדר קנה
"מחירי המזון גבוהים לא בגלל המכסים, אלא בגלל פערי התיווך", כך אמר היום ח"כ משה גפני, יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, בכנס המסים השנתי של דלויט.

גפני הסביר את סיבות יוקר המחייה לדעתו: "אני אמרתי לשר האוצר שאני לא מתווכח אם צריך להפחית מכסים או לא. הדבר החיוני ביותר הוא הפחתת המחירים ואני לא חושב שהפחתת מכסים עושה את זה. ברור לחלוטין שהפחתת מכסים לדוגמא על שמן סוגרת מפעלים ויש חברות שיפגעו מאוד מהפחתת מכסים אחרים. צריך לדאוג גם לתעשייה כי כולם יודעים שמחירי המזון הגבוהים הם לא בגלל המכסים, אלא בגלל פערי התיווך. יש מוצרים שעולה לייצרם 30 שקל ונמכרים לצרכן ב-60 שקל. בזה צריך לטפל".

משה גפני: "יש מוצרים שעולה לייצרם 30 שקל ונמכרים לצרכן ב-60 שקל. בזה צריך לטפל", צילום: נמרוד גליקמן משה גפני: "יש מוצרים שעולה לייצרם 30 שקל ונמכרים לצרכן ב-60 שקל. בזה צריך לטפל" | צילום: נמרוד גליקמן משה גפני: "יש מוצרים שעולה לייצרם 30 שקל ונמכרים לצרכן ב-60 שקל. בזה צריך לטפל", צילום: נמרוד גליקמן

גפני סיפר על כהונתו כיו"ר ועדת כספים: "נכנסתי לתפקיד ב-2009 כאשר היתה צפויה קטסטרופה כלכלית עולמית. רוב הממשלות בעולם התמודדו עם הנושאים הכלכליים הקשים, אחוז האבטלה גדל, מפעלים קרסו, בנקים נסגרו וכד'. וישראל במקום לטפל בכך הלכה לבחירות. לא היה אז תקציב וזה נזק עצום למדינה. כולם בממשלה אמרו 'השם יעזור'. לאחר הבחירות קיבלתי את התפקיד ועמדו לנגד עיני מספר דברים: עידוד התעשייה, לתקן את פערי המעמדות - יש אנשים מאוד עשירים ואנשים ללא עבודה ומדיניות המס שהייתה אז מעוותת והיה אז וויכוח גדול עם ראש הממשלה. המדיניות שלו הייתה לתת הנחות למי שעשיר. הוא אמר שנטיל מסים נמוכים לאלה שמספקים תעסוקה ומתווה המס עמד לרדת ל-18% ב-2016. במקביל המס הרגיל עלה ומעמד הביניים היה משלם יותר ויותר מס.

"לגבי נושא מדיניות המס - שיניתי את זה במאבקים לא קלים. אני אמנם איש קואליציה אבל אני עושה מה שאני צריך.

"הקימו את ועדת טרכטנברג אחרי המחאה, אבל למעשה זו הייתה ועדה שאישרה את מדיניות האוצר שהתקשתה להתמודד מול הכנסת. אנחנו בוועדת הכספים קבענו שאלו שמשתכרים בין 5,000 ל-14 אלף שקל יופחת מס ההכנסה שלהם ב-2%. היינו צריכים להביא כסף ממקומות אחרים, אבל עמדתי בתוקף על זה שמעמד הביניים שהולך ונעלם, זה שמעלים לו את המחירים שלא יעלו לו המס. בגל הבא גם כן התעקשנו שלא יעלו את המסים למעמד הביניים.

גפני גם סיפר כיצד מתקבלות החלטות: "ועדת הכספים קיבלה בקשה מהממשלה לחוק עוקף בג"ץ - פרי. שקבע שנשים עובדות יקבל ניכוי מס לגבי הוצאות מטפלת. באו אלי אנשי רשות המסים, אמרו זה עולה כמה מיליארדים למדינה ומי שיהנו מזה זה רק הנשים בעשירונים העליונים, כשרוב הנשים לא יהנו מכך. לכן ביקשו מאיתנו לבטל אותו ובמקום זה לתת תקציב יותר גדול למעונות יום ומשפחתונים".

גפני המשיך בדרך האירוניה, "יום אחד אני מקבל החלטת ממשלה שמעתה ואילך זה יילך לפי סולם השקילות הישראלי - שזה אומר שהבעל שווה לא 1 אלא 1.25 כי הוא הכי חשוב, האישה שווה 0.75 כי היא מביאה פחות. הילד שווה 0.45 והילד השני שווה 0.35. יש לי השגות על הסולם הזה.

"הממשלה אמרה שכדי לעודד נשים לעבודה צריך ללכת על הסולם הזה - הבאתי את זה לוועדה וביטלתי את זה. אני אמרתי שאני מקבל את הסולם בתנאי שיבוא שר אחד שיסביר מה זה סולם השקילות הישראלי. אף אחד לא יודע להסביר מה זה. ככה הממשלה מקבלת החלטות. אני נתקל בזה כל הזמן. הממשלה קיבלה החלטה אז מה? אצלי יש מדיניות לנהל דיאלוג עם הארגונים המקצועיים כמו - יועצי המס, רו"ח והתעשייה".

תגיות