אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: הרשת בסוריה נופלת וקמה צילום: רויטרס

דו"ח טכנולוגי: הרשת בסוריה נופלת וקמה

מלחמת האזרחים הסורית עוברת לשלב חדש, AirBnB מעדיפה לא לגלות למשתמשיה שהם עבריינים, הרובוטים שלמרות הכל עדיין יפתחו באש, והבעיה הרפובליקנית עם עמק הסיליקון

02.12.2012, 14:59 | יוסי גורביץ

כאן קול הרודנות הסורית, משדרת אליכם מארה"ב

האבסורד המתחולל חדשות לבקרים בסוריה, רק כמה שעות צפונה מכם, שובר שיאים: אחרי שמשטר הגולגולות של חמולת אסד ניתק בסוף השבוע את סוריה מהרשת, התברר שלשרתי הממשלה הסורית דווקא שלום, משום שהם מופעלים מארה"ב.

האתר של סאנ"ה, סוכנות ההסברה הסורית (רשמית, כמובן, היא סוכנות ידיעות עצמאית - ועל כך נגיד, כלבתא, במטותא) מופעל על ידי חברה שיושבת בדאלאס. חברה בפלורידה מפעילה את האתר של משרד הדתות הסורי. רשות הפיתוח הסורית הפקידה את האתר שלה בידי חברה אמריקאית בשם jumpline.com. והרשימה לא נגמרת שם: הממשל המקומי של חאמה, העיר שבה מבצעים אנשי אסד טבח נרחב, משדר את המסרים שלו לעולם דרך חברת רשת שיושבת בדנבר.

חומס. האתר של העיר דווקא במקום די בטוח מהפצצות, צילום: איי פי חומס. האתר של העיר דווקא במקום די בטוח מהפצצות | צילום: איי פי חומס. האתר של העיר דווקא במקום די בטוח מהפצצות, צילום: איי פי

אתר אמריקאי עצמאי, Citizen Lab, חשף את כל אלה. הפעילות שלהן מנוגדת לצווים של ממשל אובמה, שאוסר על חברות אמריקאיות להפעיל אתרים של משטר אסד, ומחלקת המדינה כבר הודיעה שהיא פותחת בחקירה.

בינתיים, הרשת חזרה לפעולה ברוב חלקי סוריה. מותר לחשוד שהיא חזרה משום שהיא בעצם מלכודת שמיועדת לחשוף את אויבי המשטר. השינוי הפתאומי הזה, והביטול שלו, עשויים להעיד על כך שבכירי המשטר מתחילים סוף סוף להתרוצץ כתרנגולות ערופות, לקראת המפגש הקרוב שלהם עם אוסף בתולות.

בינתיים, עולה השאלה עד כמה זה מסובך לנתק מדינה מהרשת. ובכן, זה תלוי במספר ספקיות הרשת במדינה. אם במדינה שלכם יש רק שתיים כאלה, אתם בסיכון גבוה – לא שזה חשוב כל כך, בהתחשב בכך שאתם חיים בחורים שכוחי אל כמו תימן, בורמה, אתיופיה, אלג'יריה, אוזבקיסטן ופתח תקווה. אם במדינה שלכם יש פחות מעשר ספקיות, אתם בסיכון ניכר; אם יש בין 10 ו-40 ספקיות, החשכת רשת היא לא מעשית.

 

הרווחים שלנו, הסיכון שלכם

 

מה יש לחברות ווב 2.0 ומעשים מפוקפקים? על זינגה והתרגילים המלוכלכים שלה מיותר להרחיב את הדיבור; Yelp הואשמה בעבר – וזוכתה – מכך שהיא השתמשה בשירות הדירוג שלה כדי לבצע תרגילי סחיטה (או שתשלם לנו, או שהביקורת השלילית הזו על העסק שלך תקודם); ועכשיו מגיע תורה של AirBnB.

השירות הזה זכה להצלחה ניכרת, משום שהוא מציע שירות נדיר ומבורך: שכור חדר בעיר ליום-יומיים, במחירים נורמליים ובאזור שבדרך כלל אתה לא זוכה לראות. מישהו, בקיצור, משכיר לך חדר או אפילו דירה או בית שנמצא ברשותו. דא עקא, מאחר ובכל עיר גדולה יש לובי חזק של בעלי מלונות, שממש לא אוהבים את הקטע הזה של שבירת המונופול שלהם, הרי שפעולת שוק חופשי כזו נתקלת בעובדה שבעל המאה הוא בעל הדעה, והדעה שלו היא שזה מנוגד לחוק.

ב-AirBnB לא יספרו לכם את זה, כמובן, כי זה דופק להם את המודל העסקי שלהם, אבל יתכן שבקרוב לא תהיה להם ברירה. ברנש אומלל השכיר את הדירה שלו באיסט וילג' לשלושה ימים, וכשחזר גילה שהפיקוח העירוני העירני היה במקום והשאיר לו קנס של 40,000 דולרים. עכשיו הוא הולך לבית המשפט בנסיון למנוע את יישום הקנס הדרקוני הזה, אבל גם מתלונן שאם AirBnB היתה טורחת להודיע לו שהסכנה הזו קיימת, הוא לא היה מכניס את הראש הבריא שלו למיטה החולה הזו. התלונה הזו היא מרחק צעד אחד בלבד משכירת עוכר דין שינסה להגיש תביעה יצוגית נגד AirBnB.

ב-AirBnB מתחמקים מהנושא ואומרים שהם מעולם לא ביקשו ממשתמשים לעבור על החוק, ושתנאי השימוש שלהם אומרים במפורש שהמשתמש צריך לברר אם השכרת הדירה שלו חוקית. ושוב נגיד - כלבתא, במטותא.

הרובוטים שבכל זאת שומרים על עצמאותם

הפנטגון הודיע בשבוע שעבר, כפי שציינו, על מדיניות חדשה ובלתי משתנה לנצח, שאוסרת על רובוטים לצאת להתקפה על דעת עצמם. כל ירי, קובעת המדיניות, יתבצע באישורו של מפעיל אנושי. זאת בתגובה לדו"ח בנושא של ארגון זכויות האדם HRW.

נשמע טוב, עד שמסתכלים על האותיות הקטנות. הן קובעות במפורש שהכללים הללו לא חלים על מערכות לוחמה קיברנטית "עצמאיות או עצמאיות למחצה." והפנטגון שוקד במרץ על פיתוח מערכות כאלה.

מל"ט הרון הישראלי. לו דווקא הפנטגון מתנגד מל"ט הרון הישראלי. לו דווקא הפנטגון מתנגד מל"ט הרון הישראלי. לו דווקא הפנטגון מתנגד

אז אוקיי, אף רובוט לא יוריד עליך פצצת חצי טון בלי שהמפעיל האנושי שלו יסתכל על האלונקה שאתה סוחב ויגיע למסקנה שהיא רקטה, אבל הרובוטים יהיו חופשיים לגמרי לקבל החלטות שיחסלו את מערכות המחשבים שלך, יביאו לקריסה של מפעלים ולשיבוש של מערכות טיהור שפכים, שיבוש שיכול להרעיל את חצי העיר שלך. אני מרגיש הרבה יותר טוב עכשיו. וכמובן, כפי שהוכיחה סטוקסנט (וסקיינט!), ידוע ששום דבר מכל זה לא יכול להשתבש ולחזור אליך. איזה עולם נפלא.

פער הכשרון

 

הבלוג FiveThirtyEight, שהמפעיל שלו נייט סילבר חישב נכון את תוצאות הבחירות לנשיאות וקבר את המפלגה הרפובליקנית, ממשיך לרקוד סלסה סוערת על הקבר של המפלגה. עכשיו הוא מעלה תיאוריה מעניינת: שהרפובליקנים חסרי כל סיכוי בכל מה שקשור לפיתוח מערכות מחשב, ושיש לכך סיבה טובה.

הרפובליקנים עדיין מטפסים החוצה מתחת להריסותיו של אורקה, מערכת המחשבים של קמפיין רומני שכשלה. הכשלון הזה לא מקרי, אומר FiveThirtyEight: עמק הסיליקון הוא מחוז ליברלי אנטי-רפובליקני טהור.

בניו יורק אפשר למצוא מחוזות שמרנים - לא בסאן פרנסיסקו. וכשכל עמק הסיליקון נמצא בצד של היריבים הפוליטיים שלך, כשהוא תורם כמויות עצומות של כסף למתחרה שלך, הסיכוי שתמצא מתכנתים מוכשרים שיסכימו למכור את נשמתם ולעבוד עבור הקמפיין שלך, לא משהו.

ולא נראה שזה הולך להשתנות. למזלם של הרפובליקנים ובמידה מסוימת של ארה"ב עצמה – כל מפלגה מסתאבת בשלטון, אם הוא נמשך יותר מדי – בחירות עדיין לא מוכרעות על ידי יתרון טכנולוגי.

קצרצרים

1. ממשלת הודו הובכה לאחר מעצרם של מספר אזרחים על כך שהעזו לומר מה הם חושבים על פוליטיקאים, ומצאו את עצמם נגררים לתחנת משטרה בגלל החוק הרחב מאד בנושא שם. על כן, במקום לתקן את החוק, החליטה הממשלה שמעתה, מעצרים כאלה לא יתבצעו על ידי סתם שוטרים מן השורה, אלא יתבצעו רק לאחר ששוטר בכיר – כזה שהשלים את הקורס המיוחד שמאפשר לשוטר גם לקרוא וגם לכתוב, ואולי אשכרה הבין שתפקידה של המשטרה הוא לשרת את הציבור ולא את האוליגרכים – יחליט על כך. בינתיים, בית המשפט לחוקה של הודו כבר דן בביטולו של החוק, כשהשופטים תוהים מדוע אף אחד לא פנה אליהם עד עכשיו. יפה.

2. כל מעשה טוב ייענש: שרתי רשתות TOR משמשים לעתים קרובות אנשים שנאלצים לחיות במדינות דיקטטוריות, כשהג'וב שלהם בחיים הוא להסתיר את כתובת ה-IP של המחשב המשתמש בהם. אנשים טובים ברחבי העולם משתמשים לעתים בפס הרחב שלהם כדי להריץ את טור ולסייע לאחרים, אבל כמה חלאות החליטו שזה בדיוק מה שהם צריכים כדי להעביר בו פורנו ילדים. התוצאה: מפעיל שרתי טור נעצר לאחר שהתעבורה שעברה בשרתים שלו הכילה את התועבה הזו. לא ברור אם בכלל יכול היה לדעת מה עבר שם, אבל הוא נלקח לחקירה ויש מצב שיעמוד גם לדין. אם יורשע, הוא צפוי לעד עשר שנות מאסר.

דיוויד פטראוס, בזכותו גילינו את גודל הפרצה, צילום: אם סי טי דיוויד פטראוס, בזכותו גילינו את גודל הפרצה | צילום: אם סי טי דיוויד פטראוס, בזכותו גילינו את גודל הפרצה, צילום: אם סי טי

3. חלק ניכר מהעולם הזדעזע לאחר שהתברר, במהלך פרשת הגנרל פטראוס, שבשל פרצה בחוק האמריקאי ה-FBI יכול לקרוא כל מייל שנשלח לפני יותר מחצי שנה ללא כל צו, פרצה שהארגון מנצל בעליצות שמטרידה גם את המבקר הפנימי שלו. ועדה של הסנאט האמריקאי הצביעה בסוף השבוע פה אחד לשנות את החוק כדי שמעתה, כל חיפוש במייל יעבור לפחות בדיקה של שופט אוטומטי. ממשל אובמה, כמו כל ממשל אמריקאי, צפוי להתנגד לחוק הזה.

4. במעלות קדושים וטהורים: מותו של הבלוגר האיראני סאטר שוקריאן, שמת בנסיבות לא ברורות – אף אחד לא מעז לקרוא לזה רצח – מעורר סערה במולדתו. שוקראין ביקר בחריפות את ההחלטות הממשל להשקיע כספים בחיזבאללה במקום בצדק חברתי לתושבי איראן, ונהג לפרסם תמונות של צעירים לבנונים חוגגים לצד צעירים איראנים החיים בעוני. בעקבות הרצח, הקצין האחראי ליחידת פשעי המחשב של המשטרה האיראנית, בדרגת גנרל, הודח ושמו צוין בפומבי כאחראי. במכתבו האחרון של שוקראין, הוא האשים את השוטרים בעינויים וכתב שאם ימות, דמו בראשם. המשטרה, עם זאת, לא לוקחת אחריות: היא טוענת ששוקראין לא עונה, ויכול להיות שהוא מת מ"הלם פסיכולוגי" עקב מעצרו. פחחחח. עוד נרקוד על קבריכם.

5. לשופטת אמריקאית נמאס מהמשחקים המגונים של תעשיית הפורנו, שגילתה שתלונות שווא על גניבת המוצרים המפוקפקים שלה הם כלי נהדר ליצירת הכנסות. השופטת נפלה על עוכרי הדין של איזה אולפן פורנו כמו פצצת חצי טון. אחרי שהתברר שהם הגיעו לבית המשפט כשאין להם מושג קלוש במה מדובר, היא בעטה אותם מכל המדרגות, לא לפני שהאשימה אותם בנסיון להוליך את בית המשפט שולל. למרבה הצער, היא לא עצרה אותם על בזיון, אבל זו התחלה לא רעה בכלל.

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

תגיות