אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סעודיה חדשה

סעודיה חדשה

הפיכתה הצפויה של ארה"ב למעצמת אנרגיה בלתי תלויה תתרום רבות לצמיחה וליצירת מקומות עבודה

03.12.2012, 15:09 | אלכס זבז'ינסקי

בלי לעורר יותר מדי רעש התפרסמה לפני כמה שבועות התחזית של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה, לפיה עד אמצע העשור הבא ארה"ב תהפוך למפיקת הנפט הגדולה ביותר בעולם. לקראת שנת 2030 היא תהיה יצואנית נפט נטו ולמעשה תיפטר מהתלות בגורמים חיצוניים באספקת חומרי האנרגיה. המצב בארה"ב לא השתנה רק במגזר הפקת הנפט, אלא גם בתחום הפקת הגז חל גידול חד בתפוקה.

קראו עוד בכלכליסט

מבחינה גיאופוליטית הדבר עשוי לשנות את סדרי העדיפויות במדיניות החוץ האמריקאית. ארה"ב לא תייבא יותר נפט מהמזרח התיכון ומדרום אמריקה, אזורים לא ידידותיים במיוחד שגורמים לה להרבה כאב ראש, שכעת היא לא יכולה להסתדר בלעדיהם. ארה"ב תוכל להתחיל ולייצא נפט למדינות אסיה בכלל ולסין בפרט, ועל ידי כך להתחיל ולהקטין את החוב שלה כלפי המדינות הללו שמחזיקות כמויות עצומות של האג"ח הממשלתי האמריקאי.

מדוע בעצם ארה"ב הפכה פתאום למעצמת אנרגיה?

יש לכך מספר סיבות. ראשית, יצואניות הנפט הגדולות די הזמינו את זה על עצמן. העלייה במחירי הנפט באמצע העשור הקודם מוסברת בחלקה על ידי גידול בביקושים, אך גם על ידי האופי הקרטליסטי של שוק הנפט שבו שולטים ארגון אופ"ק, רוסיה ומספר קטן של מדינות נוספות. עלייה זו גרמה לחיפושים של מקורות אנרגיה חלופיים. ההתפתחות הטכנולוגית בתחום ההפקה הייתה מאוד מהירה ואוצרות נפט וגז שעד לפני מספר שנים לא היו כדאיים להפקה הפכו לרווחיים.

מאגרי נפט באוקלהומה. שוק יציב, צילום: בלומברג מאגרי נפט באוקלהומה. שוק יציב | צילום: בלומברג מאגרי נפט באוקלהומה. שוק יציב, צילום: בלומברג

הסיבה הנוספת שהביאה להאצה בתחום קשורה לרגולציה מקלה מאוד בתחום ההפקה בארה"ב ולמבנה המבוזר יחסית של הענף. הרבה חברות קטנות יחסית קיימות בענף לצד חברות גדולות. התוצאה היא שהענף יציב יותר ופחות נתון לזעזועים. בנוסף, הסיבה המרכזית שמסייעת להתפתחות הענף היא נגישות קלה לכסף. החברות מגייסות הלוואות בקלות יחסית ובעלות לא גבוהה, מה שמאפשר את התרחבות הענף.

איך תשפיע הפיכת ארה"ב למעצמת אנרגיה על כלכלתה?

במישור המאקרו-כלכלי, ירידה בייבוא חומרי אנרגיה משפרת את מאזן התשלומים של ארה"ב ומסייעת להקטין את החוב החיצוני שלה. כתוצאה מכך, הדולר צפוי להתחזק ביחס למטבעות האחרים. אגב, בכך עלולה להיווצר פגיעה בענפי הייצוא האחרים בכלכלה האמריקאית. עם בעיה זו, הקרויה "המחלה ההולנדית", צפויה להתמודד גם ישראל בעקבות מציאת הגז.

תחום האנרגיה הינו עתיר מס. גביית מס מחברות הענף עשויה לעזור מאוד לצמצם את הגירעון של הממשלה האמריקאית. כמו כן, ענף האנרגיה מייצר הרבה משרות חדשות. בענף ההפקה גדל מספר המשרות ב-50% ב-5 השנים האחרונות, כאשר בסקטור העסקי כולו נותר מספר המשרות כמעט ללא שינוי לאחר השפעת המשבר שהתחיל בשנת 2008. גם בתחומים אחרים שקשורים לענף ההפקה חל גידול משמעותי במשרות. הוזלת מחירי הנפט והגז גם משפיעה ישירות על הצרכן. לדוגמא, הוצאות על חימום הבית, שמהוות חלק משמעותי מההוצאה הצרכנית בארה"ב, יהיו זולות יותר ויאפשרו להגדיל צריכה אחרת.

גם ברמת המיקרו השינויים שצפויים לחול במשק האמריקאי יהיו מרחיקי לכת. שינוע של גז טבעי הוא עדיין תהליך מורכב ולכן קיימים פערים גדולים בין מחירי הגז בחלקים שונים של העולם. הגז הטבעי בארה"ב זול בעשרות אחוזים מאשר באירופה וביפן, והופך את השימוש בו לכדאי מאוד לתעשייה המקומית. שימוש בגז במקום בחומרי אנרגיה אחרים מעורר גל של השקעות חדשות בצנרת, במפעלים ובעסקים שונים. הוזלה משמעותית של עלויות הייצור תהפוך את התעשייה האמריקאית לתחרותית הרבה יותר.

התרומה של ענף האנרגיה לצמיחה האמריקאית כבר בשנת 2013 עשויה להוסיף כ-1% לצמיחת המשק. תרומה זו תתרחב ותסייע להחזיר את הכלכלה האמריקאית לפסי הצמיחה מהם ירדה אחרי המשבר האחרון.

הכותב הוא הכלכלן הראשי של דש בית השקעות.

תגיות