אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
וובר ייאלץ להזרים עוד 78 מיליון שקל למנופים צילום: קובי קנטור

וובר ייאלץ להזרים עוד 78 מיליון שקל למנופים

חצי שנה לפני התשלום לבעלי האג"ח, קופת מנופים ריקה והחברה ביטלה את תוכנית המימושים. המנכ"ל יואל ביסמוט הודיע על התפטרותו

04.12.2012, 09:12 | לירוי פרי

חברת הנדל"ן מנופים פיננסים חווה עוד טלטלה. מנכ"ל החברה יואל ביסמוט, שנכנס לתפקידו רק לפני שנה, הודיע בסוף השבוע האחרון - 20 דקות לאחר פרסום תוצאות הרבעון השלישי - על התפטרותו "על רקע נסיבות משפחתיות". אם לא די בכך, הרי שדו"ח תזרים המזומנים החזוי מציג גניזה של התוכנית העסקית הקודמת, וכן הזרמה מסיבית מצד בעלי השליטה. כל זה קורה שישה חודשים בלבד לפני מועד התשלום לבעלי האג"ח, כשקופתה של החברה כמעט ריקה לחלוטין.

קראו עוד בכלכליסט

השוואה בין תזרים המזומנים החזוי של מנופים ברבעון שני לבין זה שפורסם ברבעון השלישי, מציגה שינוי בתוכניות החברה. תוכנית המימושים האגרסיבית בארץ ובחו"ל בוטלה, וזאת לאחר שבעלי השליטה החליטו להזרים עשרות מיליוני שקלים לחברה.

מנופים מחזיקה בכ־13% מחברת שמן נפט וגז, שהחלה השבוע את קידוח ים 3 מול חוף פלמחים. תוכנית הרבעון השני, שכללה מימוש חלקי של אחזקותיה בשמן כבר ב־2012, בוטלה. כך גם נמחקו מתזרים המזומנים החזוי עוד כ־140 מיליון שקל שהיו אמורים להגיע ב־2013 ממימושים ועודפי מזומנים בחברות מוחזקות.

בנוסף, מצבו של קניון ארנה בהרצליה, שבבעלות החברה, מצריך את מנופים להזרים לו כספים לצורך עמידה בהתחייבויות. בסך הכל, יחד עם הכספים הנדרשים לארנה וכן להקמת קניון נהריה, נדרשת מנופים להזרים 60 מיליון שקל כבר עכשיו, ועוד 13 מיליון שקל ב־2013. מדובר בסכום הגבוה בכ־50 מיליון שקל אל מול התוכנית המקורית.

קופתה של מנופים ריקה ממזומן (1.3 מיליון שקל), והתשלום הראשון לבעלי האג"ח בסכום של 44 מיליון שקל (מתוך חוב כולל לבעלי האג"ח של 125 מיליון שקל) צריך להיפרע כבר במאי הקרוב. ומאין יגיע הכסף? מתזרים המזומנים החזוי עולה כי מי שאמורים לתת סיוע משמעותי בגישור על הפער הם בעלי השליטה שיזרימו למנופים עוד 78 מיליון שקל כבר בחודש הקרוב, כשמרכוס וובר צפוי להעביר את עיקר ההון.

בהמשך לזאת, בעלי השליטה גם הסכימו לרווח את לוח הסילוקין. כל הכספים שהעמידו כהלוואות בעלים - 120 מיליון שקל (לא כולל ההלוואה הנוכחית) - אמורים היו להיפרע במהלך השנתיים הקרובות. אולם התזרים החזוי הנוכחי מציג כי רק כ־60 מיליון שקל ייפרעו בתקופה המדוברת, והיתרה בהמשך הדרך.

ג ג'קי בן זקן | צילום: עמית שעל ג

 

איש אמונו של וובר

בשיחה עם "כלכליסט" נשאל אתמול ביסמוט האם הוא יכול לפרט על אודות הגורמים שהביאו להתפטרותו, אך בחר למלא את פיו מים. "אני לא מעוניין לפרט. אני מעדיף שלא לדבר בנושא זה". מקורב לחברה מסר כי ייתכן שהדבר נובע מהעובדה שמשפחתו מתגוררת בחו"ל. ביסמוט, שנחשב לבעל ניסיון בינלאומי בתחום בנקאות ההשקעות, מונה למנכ"ל בנובמבר 2011. הוא נחשב לאיש אמונו של בעל השליטה המרכזי מרכוס וובר (48.8%), שהביאו לחברה במטרה "לנקות אורוות": לחסל עסקאות שאינן בליבת הפעילות, להוריד את רמות המינוף ולמצוא אפיקי מימון חדשים, תוך התמקדות בהשבחת נכסי נדל"ן מניב.

שכרו של ביסמוט הורכב משכר ברוטו של 158 אלף שקל לחודש, ויחד עם תנאים סוציאליים נוספים והשתתפות בעלויות מצד המעסיק - הסתכמה עלות שכרו ב־202 אלף שקל לחודש. חוזה העסקתו מכיל בנוסף בונוסים חצי שנתיים בסכום של 162 אלף שקל, בהתאם לעמידה ביעדים, אולם בתגובה לפניית "כלכליסט" מסרה מנופים כי ביסמוט לא יקבל את המענקים.

ביסמוט אמנם ניסה לייצב את החברה, אולם מאז מונה לתפקידו צנחה מניית מנופים בעוד 65% ושווי השוק שלה מסתכם כעת בכ־240 מיליון שקל. ביסמוט נכנס לחברה בזמן קשה, לאחר חקירה מתוקשרת של רשות ני"ע בחשד להרצת מניות לטובת כניסה למדדים. מאחר שביסמוט הגיע בתור "האיש של וובר", לא היתה לו נחיתה רכה, וכבר בתחילת הדרך סיפרו בכירים במנופים על מחלוקות עסקיות מול בעל השליטה הנוסף - אברהם נניקשווילי (31%).

סדרת מחלוקות

הבעיות לא נגמרו מול ננקישווילי. אחת המחלוקות הגדולות נתגלעה מול בן דודו של ננקישווילי, דודו בן נאני, שניהל את פעילותה של מנופים בקזחסטן. לפני כארבעה חודשים סיפר אחד המקורבים למנופים כי "בן נאני שמחזיק בנתח מהפעילות בקזחסטן, מקבל את כל המסמכים לביתו ומנהל את העניינים שם בלי ליידע את מנופים". במנופים מיהרו להפריך את השמועות לכל אורך הדרך. בן נאני, אגב, הוא גם מי שחתום על עסקה סיבובית שבוצעה ב־2008, שבמסגרתה רכש קרקעות ב־2.8 מיליון דולר ומכר אותן למנופים כמה חודשים לאחר מכן ב־40 מיליון דולר.

הפעילות בקזחסטן היא גם זו שעמדה במרכז המחלוקת שבין מנופים לרשות ני"ע, אשר בסופה - לאחר עיכוב בפרסום הדו"חות הכספיים - ביצעה מנופים הפחתה של מאות מיליוני שקלים על הקרקעות. מחלוקת נוספת שעדיין לא נפתרה היא באשר לפרויקט חוף בצת, שם היתה אמורה מנופים לבנות פארק נופש, אך התוכנית נגנזה לאחר שהארגונים הירוקים מנעו זאת. הערכת השמאי הממשלתי לקרקע והזכויות עליה עומדת על 10 מיליון שקל, אותם מנופים אמורה לקבל מטעם מינהל מקרקעי ישראל. אולם במנופים דורשים פיצוי גבוה יותר בטענה ששווי הקרקע הוא 24 מיליון שקל.

במקביל לכל אלו, המשיכו השינויים במוטת השליטה של החברה, כאשר ג'קי בן זקן מכר את מניותיו ואחריו הגיע גם שחקן הכדורגל חיים רביבו שמכר את מניותיו לנניקשווילי וקיבל בתמורה מניות שמן נפט וגז.

תגיות