אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך הרוויח דן גרטלר מיליארדים על חשבון קונגו הענייה צילום: אוראל כהן

כך הרוויח דן גרטלר מיליארדים על חשבון קונגו הענייה

סוכנות בלומברג ערכה תחקיר מקיף על עסקי הכרייה של נכדו של מייסד הבורסה ליהלומים משה שניצר: "הודות לקשריו בממשלת קונגו הצליח לרכוש מכרות ממשלתיות במחירי הפסד". גרטלר בתגובה: "בסופו של יום, אני מודה שאני רוצה לייצר הון רב"

06.12.2012, 15:54 | סוכנויות הידיעות

המיליארדר הישראלי דן גרטלר, מנהל עסקים בשווי של מיליארדי דולר בקונגו הענייה ושכנותיה, כך מדווחת סוכנות הידיעות בלומברג. גרטלר, החוזר בתשובה, מחזיק בכ-9.6% מתעשיית הקובלט העולמית, כך על פי ארגון הסקרים הגיאולוגיים האמריקאי ועל-פי דו"חות החברה. קונגו נחשבת למדינה העשירה בעולם במחצבי קובלט, זאת בנוסף למחצבים עשירים של נחושת ויהלומים.

החברה שבבעלותו Fleurette Properties מחזיקה נתחים ממספר רב של מכרות בקונגו, באמצעות לא פחות מ-60 חברות אחזקות הפועלות במקלטי מס כגון איי הבתולה.בעסקי המכרות בקונגו משתף גרטלר פעולה עם חברת גלנקור העולמית (Gelncore International) המחזיקה במכרות ענק בקונגו המפיקות נחושת מהטהורות בעולם.

גרטלר, נכדו של מייסד הבורסה ליהלומים משה שניצר, החל את דרכו בעסקי הכרייה של קונגו בגיל 23 אז קשר חברות אמיצה עם בנו של שליט קונגו דאז ושליטה הנוכחי של המדינה לורנט קבילה. מאז בנה לעצמו שווי עצמי המוערך ב-2.5 מיליארד דולר הודות להשקעותיו המגוונות במדינה – החל מיהלומים וכלה בחקלאות.

דן גרטלר , צילום: אוראל כהן דן גרטלר | צילום: אוראל כהן דן גרטלר , צילום: אוראל כהן

במרוצת השנים גרטלר אסף קהל מבקרים לא מבוטל. הארגון העולמי למלחמה בשחיתות Global Witness טען שהוא עושה עסקאות ענק המזרימות לכיסו מיליארדים על חשבונם של 68 מיליון תושביה של המדינה הענייה. נטען נגדו שהוא שודד את אוצרותיה הטבעיים של המדינה ושהודות לקשריו בממשלת קונגו הוא מצליח לרכוש מכרות מחברות ממשלתיות במחירי הפסד ולמוכרם ברווח עצום.

"אני צריך לקבל פרס נובל", אומר גרטלר לכתבי "בלומברג מרקטס מגזין" שהתלוו אליו בקונגו, "הם זקוקים לאנשים כמונו שיבואו ויכניסו מיליארדים לאדמה. בלעדינו, המשאבים לא שווים כלום".

בתוך כך, זמן קצר לפני הבחירות ב-2011 שבהם זכה קבילה בכהונה שניה בת חמש שנים, קנו חברות המסונפות לחברתו של גרטלר מניות בחמישה מכרות משלוש חברות ממשלתיות שלא דיווחו על המכירה. לפחות בשלושה מהמקרים, היו המחירים נמוכים מערך הנכסים, על פי אנליסטים בדויטשה בנק ובחברות פיננסיות נוספות. גרטלר מכחיש זאת. אך קרן המטבע העולמית כבר עצרה את תמיכתה הפיננסית בקונגו בשל עסקאות מתחת לרדאר שמבצעת הממשלה ושבהן, טוענים מקורות מקורבים לעניין, מעורב גרטלר, המנהל את עסקיו ממשרדו בבורסת היהלומים ברמת גן.

גורמים בממשלת אנגליה דורשים מחברת גלנקור להסגיר פרטים על עסקאותיה בקונגו על מנת להפריך חשדות בדבר השימוש בשוחד כדי לרכוש את המכרים. "אנו חברה פרטית. למה שנדווח?" אומר גרטלר. לדבריו, ממשלת קונגו היא זו האחראית על הדיווח ולא הוא.

גרטלר עמד לצידה של קונגו בזמניה הקשים, טוען קבילה בראיון לבלומברג. הקשר בין השניים כה חזק עד כי לעיתים מבקש קבילה מגרטלר לשמש כשליח דיפלומטי מטעם קונגו. כך למשל, ב-2002 נפגש גרטלר עם היועצת המדינית לענייני ביטחון דאז, קונדליסה רייס בבקשה לסיוע במלחמתה של קונגו עם שכנותיה.

קשריו ומאמציו זיכו את גרטלר גם במונופול כמעט מלא על שוק היהלומים של קונגו. באמצעות Emaxon Finance International שבבעלותו שילם גרטלר 1.5 מיליארד דולר במזומן ובהלוואות לחברה הממשלתית של קונגו לכריית יהלומים בתמורה לחוזה לארבע שנים למכירת 88% מתפוקת היהלומים של קונגו.

בנסיון לדרבן את צמיחתה הכלכלית של קונגו, מכרו קבילה וממשלתו זכויות על אוצרותיה הטבעיים של המדינה במחיר הנמוך בהרבה מערכם האמיתי, כך על פי דו"חות הבנק העולמי וממשלת קונגו. לאחר שעלה קבילה לשילטון ב-2006, התרחבו עסקיו של גרטלר במדינה לעשרות תחומים בעיקר בתחומי הכרייה והנפט.

כישוריו וקשריו של גרטלר איפשרו לו להרוויח תשואה של 500% בתוך חצי שנה על עסקה שבה תיווך, באמצעות חברת Emerald Star שבבעלותו, את מכירתה של SMKK לחברת ENRC מקזחסטן.

חברת SMKK מחזיקה במרבצי נחושת וקובלט, שאחד מבעליה הייתה ממשלת קונגו. כתגובה לביקורת נגדו טען גרטלרכי זו לא אשמתו שהממשלה לא קיבלה תמורה טובה עבור החברה. פרטי העסקה לא פורסמו.

בעסקאות נוספות שפרטיהם לא פורסמו רכש גרטלר רישיונות כרייה במחיר הנופל מערכם האמיתי. על פי הערכות, חלקו של גרטלר באחת מהעסקאות הגיע ל-849 מיליון דולר.

נציג Global Witness בקונגו אמר: "כשאתה רואה את אותו הדבר מתרחש שוב ושוב, אתה מבין שיש משהו שאינו כשורה.

בתגובה לפרסומים על עסקאותיו אמר גרטלר, "החלטתי שאני רוצה להיות שחקן לטווח-ארוך בקונגו. בסופו של יום, אני מודה שאני רוצה לייצר הון רב".

דוברו של דן גרטלר בישראל מסר בתגובה לכתבה: ""הקרן שהוקמה ע"י משפחת דן גרטלר מרכזת את השקעותיה בקונגו מזה כשני עשורים. ההשקעות החלו בשנת 1997, בשיאה של מלחמת אזרחים, כאשר אף משקיע זר לא רצה או חלם להשקיע במדינה. מדובר בהשקעות ענק, הגדולות ביותר בתולדות המדינה, לאורך זמן. קרן גרטלר גייסה משקיעים זרים והביאה להשקעות של מיליארדים גם באמצעות שחקני מפתח בתעשיית המכרות העולמית".

תגיות

70 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

70.
הפקרות ושחיתות
אם לא הייתי יהודי, הייתי נהפך לאנטישמי בגלל הגרטלר הזה. חברות אמריקאיות או קנדיות היו מוכנות לשלם פי מאה מגרטלר על הזכיונות שם. גרטלר קיבל שדה נפט בחצי מיליון דולר, כן כן חצי מליון דולר, ושנה אחרי זה הממשלה שמכרה לו את זה משלמת על הנפט שם (כלומר על חלקו בלבד) מאה חמישים מליון דולר. איך אתם קוראים לזה? נו שוין, גויים ועוד שחורים למי אכפת. אבל אם גרטלר עושה מיליארדים בעסקים כאלה, למה שלא יתן חלק למשפחות בבני ברק שמתחננות "אמא אבל הבטחת לנו עוף לשבת"? בני ברק נראית מפותחת כמו קונגו עם כל קופות הצדקה שתקועות בכל מקום בעיר, והבליונר הזה בטח זורק כמה גרושים פה ושם. גרטלר יש ה' בשמים, ועוד נראה לאן תגיע. גלגל מסתובב בעולם יקירי.
שלמה  |  23.01.14
69.
הבריטים שכבשו עשרות ארצות, טבחו בתושבים, שדדו את המשאבים והשאירו אותם לעצמם גם שהצטרכו לסגת
אלה שייצאו למלחמה אם יקחו מ"חוואים" שלהם את השטחים העצומים שקנו בגרושים, או מחברה בריטית את הזיכיון שקיבלה אז בגרושים? הבריטים שיצרו מלחמות בין מקומיים (פה, בסרי לנקה...) כדי להרחיק מעצמם את המחאה. הם מתנגדים למישהו שקנה את הזיכיון? צפוי.
קורא ותיק  |  11.12.12
לכל התגובות