אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דרוש: תקציב בריאות חסין מקיצוצים צילום: ששון תירם

דרוש: תקציב בריאות חסין מקיצוצים

עניים חולים יותר – ומתים צעירים יותר כי הם נאלצים להזניח את בריאותם. דווקא באקלים הכלכלי המדרדר יש צורך גובר בשירותי בריאות; השקעה מונעת תחלואה עתידית שעלולה לעלות לנו ביוקר

09.12.2012, 15:07 | ליאוניד אידלמן

אי-שם בפברואר 2013, תשב הממשלה אל תוך הלילה ותאשר תקציב גזירות. לא משנה מי יעמוד בראש הממשלה, או מי יהיה שר האוצר: השילוב בין בור תקציבי מבית ובין שפל כלכלי מבחוץ, שמנע הגשת תקציב בממשלה היוצאת, והוליד את הקדמת הבחירות – יתקיים גם בפברואר, והרחק אחריו.

המיליארדים החסרים בתקציב 2013 יבואו מקיצוץ תקציבי או מעלייה במיסוי. אלה, מתורגמים בסופו של יום לפגיעה בתעסוקה, קיצוץ בקצבאות, וצמצום ההכנסה הפנויה. על בסיס ניסיון העבר, אנו יודעים כי תקופות משבר כאלה מולידות גידול בעוני, בפערים ובאי השוויון. ומבחינתה של מערכת הבריאות אלה חדשות קשות.

מיטות בפרוזדור בבית חולים. ישראל נמצאת במקום האחרון בין המדינות המפותחות במספר מיטות לנפש, צילום: חיים הורנשטיין מיטות בפרוזדור בבית חולים. ישראל נמצאת במקום האחרון בין המדינות המפותחות במספר מיטות לנפש | צילום: חיים הורנשטיין מיטות בפרוזדור בבית חולים. ישראל נמצאת במקום האחרון בין המדינות המפותחות במספר מיטות לנפש, צילום: חיים הורנשטיין

עניים חולים יותר – ומתים צעירים יותר

 

עניים חולים יותר כי הם נאלצים להזניח את בריאותם. הם אינם מסוגלים להשקיע באורח חיים בריא, בביצוע בדיקות וטיפולים. יתר על כן, ידם אינה משגת לרכוש תרופות הנרשמות להם. הם מתים צעירים יותר – גם משום שבפריפריה המאכלסת אותם קיים קושי להגיע לשירותים רפואיים להם זקוקים.

תוחלת החיים בפריפריה – אזורי הנגב והגליל – נמוכה יותר, התחלואה גבוהה יותר בכל המגדרים, המחלות, והגילאים. ברוח קביעתו של מרטין לותר קינג לפיה "אי צדק במקום כל שהוא מאיים על הצדק בכל מקום", לא מן הנמנע כי אי צדק רפואי בפריפריה, יגרום לאי צדק רפואי של כל אוכלוסיית המדינה ובכל מקום. מחלות אינן נעצרות בגבולות גיאוגרפיים ואיכות הרפואה נמדדת בחוזקה של החוליה החלשה ביותר.

אווירה כלכלית משפיעה על מצב הרוח האישי, על ההתנהלות היום-יומית – ועל מצב הבריאות. הזנחת הבריאות, עליה בלחץ הדם, הפרעות שינה, חוסר ביטחון תזונתי, השמנת יתר, עישון מוגבר, מזוהים כולם עם האקלים הכלכלי ההולך ומדרדר. דווקא במצב זה יש צורך גובר והולך בשירותי בריאות.

ההשקעה הציבורית בבריאות בישראל היא מהנמוכות ב- OECD ואילו שיעור ההוצאה הפרטית הוא בין הגבוהים. כל קיצוץ נוסף יביא להגדלת הפערים ולהעמקת אי השוויון וכל מטופל ישלם את המחיר לאורך שנים קדימה, בריבית דריבית.

אין תחליף להשקעה בבריאות

 

חולה הממתין לאורך זמן לתור לאבחון או לניתוח עלול לסבול מהחמרה במצבו, שבנוסף למחיר הבריאותי, תייקר את עלות הטיפול. חולה שאינו נוטל תרופה ליתר לחץ דם ולאיזון סוכרת משום שאינו יכול לעמוד בהשתתפות העצמית – נמצא בסיכון גבוה יותר לאשפוז.

ישראל נמצאת במקום האחרון בין המדינות המפותחות במספר מיטות לנפש. מאושפז המשוחרר קודם זמנו על מנת לפנות מיטה בבית החולים  – יחזור למחלקה בשיטת הדלת המסתובבת.

אין תחליף להשקעה, המונעת תחלואה עתידית אשר מחסנת הן את החולה והן את המערכת, תרתי משמע. זאת לפני שהזכרנו את המחסור באחיות החמור לא פחות מהמחסור ברופאים.

במסגרת ההשקעה בבריאות, יש לפעול על מנת להגביר את האטרקטיביות של מקצוע האחיות.

הממשלה החדשה תהיה חייבת להימנע מלהתייחס אל תקציב הבריאות כאל קופה קטנה המשמשת לסתימת חורים תקציביים. תקציב הבריאות חייב להיות חסין. אין מקום לקיצוצים בבריאות.

ד"ר ליאוניד אידלמן הינו יו"ר ההסתדרות הרפואית

תגיות