אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניצחון פירוס לרובוטים במלחמה נגד סוחרי בשר ודם צילום: ליאור פאוסט

ניצחון פירוס לרובוטים במלחמה נגד סוחרי בשר ודם

כשניסיתי להגיש הצעה נגדית לזו של הסוחר האלקטרוני, הרגשתי שאני עומד בפקק עם נגמ"ש כשרובוט על קטנוע משתחל לפניי ומותיר אותי מאחור

10.12.2012, 08:06 | ליאור פאוסט
אני מאמין גדול בחוק המטוטלת, שלפיו הנטייה לקיצון צפויה להתאזן תחת כוחות הטבע שאין לערער עליהם. התפיסה הזו כמובן מאפשרת לי להמשיך להיות פסיבי ולישון בשקט כשלנגד עיניי מתחוללות תופעות קיצוניות ומצערות. חוק המטוטלת הרי ישיב את הסדר על כנו, למעט במקרים שבהם החבל שמחזיק את המטוטלת ייקרע מעוצמת הטלטול.

הוכחה נוספת לקיומו של חוק המטוטלת הגיעה במלחמה הפרטית שלי ברובוטים האכזריים בזירות המסחר האלקטרוניות. אחיי בני האנוש, שימו לב: בזירת המסחר של הברוקר האלקטרוני הגדול בעולם, EBS, נרשם לאחרונה ניצחון משמעותי לאדם על פני המכונה.

פלטפורמת המסחר של EBS מלווה אותי קרוב לעשור. מערכות מסחר באו והלכו, אבל היתרון הגדול של המערכת הזו נעוץ בעובדה שמדובר בברוקר בין־בנקאי שמאפשר לי ולאלפי בנקים בעולם להציע מחירים לשוק, כלומר להיות Market Maker בזעיר אנפין ולא בהכרח לשלם את המרווח בין קנייה למכירה.

מערכת מסחר של EBS. ירידה בהיקפי המסחר, צילום: ליאור פאוסט מערכת מסחר של EBS. ירידה בהיקפי המסחר | צילום: ליאור פאוסט מערכת מסחר של EBS. ירידה בהיקפי המסחר, צילום: ליאור פאוסט

עסקה עם השטן

האבולוציה המהירה של הרובוטים בזירת המסחר האלקטרונית כללה השתלטות על הזירה העצומה הזו. לחמשת הבנקים הגדולים בעולם משאבים כמעט בלתי מוגבלים להשקעה במסחר אלקטרוני (באופן יחסי לאלפים שלא נכללים בעשירייה הראשונה) וככאלו, הם פיתחו רובוטים מהירים ורבי־עוצמה שיכסו את החשיפות שנוצרות להם באופן הרמטי ומיידי בפעילות המסחר בזירות השונות.

ב־EBS, שנרכשה על ידי ICAP (הברוקר הגדול בעולם), ראו את הפוטנציאל העצום בפעילות הזו, חיברו את הכבל לסוס הטרויאני של ענקי הבנקאות בעולם, ובכך עשו עסקה עם השטן הרובוטי. אולם, שיתוף הפעולה עם מה שנראה אז כעתיד בלתי נמנע, השאיר אותם שנים בודדות לאחר מכן עם מחזורי מסחר שצונחים בהתמדה ועומדים כעת על קרוב ל־50% מהפעילות אשתקד - נזק עצום למערכת שחיה מעמלות על מחזורי מסחר.

היתרון המוחלט של הרובוטים בתחום המהירות קיבל ביטוי מוגבר כש־EBS אפשרה להם להציע מחירים בעשיריות פיפסים - כלומר בספרה החמישית אחרי הנקודה. וכך, כשאני הצעתי מחיר במערכת בשער יורו־דולר של 1.3042, רובוט מסחר זריז הציע מחיר טוב משלי בעשירית - 1.30419. בתגובה, ניסיתי גם אני להשתמש באפשרות להציע מחיר שנמוך יותר בעשירית הפיפס, אולם גיליתי שזה מסרבל ומאט אותי עוד יותר. הסיכויים שלי לקבל ביצוע פחתו באופן משמעותי, וכך גדל גם הסיכון שלי כסוחר שמנסה לעתים קרובות לכסות חשיפה במהירות. הרגשתי שאני עומד בפקק עם נגמ"ש כשרובוט על קטנוע משתחל לפניי ומותיר אותי מאחור.

הדבר גרם לי להפוך במהירות ל־Market Taker במערכות אחרות, שהרי עדיף לשלם מרווח מאשר להישאר עם חשיפה לא רצויה משום שרובוט בולם את הסיכויים שלי לקבל עסקה.

ואני לא לבד. אם יש, נניח, 1,000 בנקים בעולם שמשתמשים ב־EBS, הרי ש־990 מביניהם הבינו שאין להם סיכוי מול הרובוטים של ענקי הבנקאות בעולם, והותירו את הרובוטים ואת הבנקים הגדולים להילחם זה בזה - מלחמה אמיתית שכללה גניבת מוחות, השקעות עתק והרבה יוקרה וכבוד על הכף. במלחמה, כמו במלחמה, נראה שכולם הפסידו.

הבעיה של EBS נוצרה כשמחזורי המסחר צנחו כתוצאה מנטישה של סוחרים כמוני. כתוצאה מכך, גיל מנדלזיס - לשעבר מייסד ומנכ"ל טריאנה, שנרכשה אף היא על ידי ICAP - נקרא לדגל, ובמקביל התקבלה שורה של החלטות אמיצות שמקשות על הרובוטים. אחת מהן היתה ביטול הצעת המחירים בעשיריות הפיפסים במרבית המטבעות.

סיכויים שווים יותר

עוד מוקדם לקבוע אם הניסוי הזה של EBS יצליח, אבל כבר עכשיו אני מרגיש בעל סיכויים שווים יותר בזירה הזאת. המסקנה שלי מהסיפור היא שאין מה לצפות מהרגולטור להסדיר עיוותים כאלו. הרגולטור לעולם יפגר אחרי הטכנולוגיה, ותגובותיו עלולות להיות כשל פיל בחנות חרסינה. לשוק יש מנגנונים פנימיים שיכולים ליישב עיוותים כאלה. אחד מהם הוא צניחה ברווח של הברוקר הגדול בעולם שנתן לרובוטים יד חופשית, ומאז נלחם כדי להחזיר את הכוח לסוחר שעשוי בשר, דם, יזע ולפעמים גם דמעות.

השורה התחתונה: הרגולטור לעולם יפגר אחרי הטכנולוגיה, אך השוק יכול לתקן עיוותים כאלה. רווחי הברוקר שהסתמך על הרובוטים צנחו, ומאז שהוא נלחם כדי להחזיר את הכוח לסוחר אנושי.

הכותב הוא סוחר מט"ח בחדר העסקאות של לאומי שוקי הון

תגיות