אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אתה לא יכול למכור את זה! אני חשבתי על זה קודם צילום: שאטרסטוק

דו"ח טכנולוגי

אתה לא יכול למכור את זה! אני חשבתי על זה קודם

גוגל ופייסבוק רוצות לבטל פטנטים לא מעשיים בתחום התכנות, איראן מקימה את אתר "חיבה" - תואם יוטיוב לקידום התרבות הפרסית, אפל לא תציל את תחום הטלוויזיה וסוני הורגת סופית את טייפ הקלטות הקדמוני

10.12.2012, 13:32 | יוסי גורביץ

רוצים פטנט? אשכרה תבנו משהו

גוגל, פייסבוק ועוד חמש חברות טכנולוגיה וחברת הונאה אחת (זינגה) פנו לבית המשפט בדרישה לבטל את הקונספט המעיק של פטנטי תוכנה אבסטרקטיים. כלומר, כאלה שלא צמודים למוצר ספציפי. המקרה הרלוונטי הוא זה של איזה בנק שקרכלשהו שתבע מוסד פיננסי אחר בתואנה שהאחרון הפר ארבעה פטנטים על "שיטה ממוחשבת שמאפשרת לצד שלישי להחזיק כספים כפקדון עבור שני צדדים לחוזה".

חשבת על רעיון גאוני? הפוך אותו למוצר, במקום לתבוע, צילום: shutterstock חשבת על רעיון גאוני? הפוך אותו למוצר, במקום לתבוע | צילום: shutterstock חשבת על רעיון גאוני? הפוך אותו למוצר, במקום לתבוע, צילום: shutterstock

אתם הבנתם את המשפט האחרון הזה? בדיוק. הוא חסר משמעות. הוא לא מייצג שיטה כלשהי, אלא מין דרך פעולה מעורפלת עתידית אפשרית כלשהי. גוגל והשאר טוענות שהחוק האמריקאי מאפשר לבצע תרגיל באמצעותו אתה מוסיף את המילים "באמצעות מחשב" או "באמצעות הרשת" לאיזו פנטזיה מעורפלת, וטראח - יש לך את היכולת לגזול את כספם של אנשים שאשכרה הזיעו והשקיעו ובנו משהו שעונה על ההגדרה המעורפלת שלך. זה שוד באמצעות פטנט.

כלומר, שיטת הפטנטים הנוכחית מעניקה יתרון לפנטזיונרים על פני אנשים שבונים דברים. זה לא מקרה שאחד מטרוליות הפטנטים המובילות - אפל, אולי שמעתם עליה - לא הצטרפה למסמך. לאפל יש היסטוריה של הוצאת פטנטים על רעיונות. כל זמן שהיא מיישמת אותם, אין שום בעיה. אבל אפל אוהבת לתבוע גם על הפרת פטנטים שעלו במוחה הקודח - ונשארו שם. פטנטים אמורים להגן על קדמה; הם צריכים להגן על מוצרים של ממציאים אמיתיים, לא על רעיונות של כל מי שמיהר למצוא עוכר דין.

זוחלים לקראת פרישה

 

המשטר האיראני לוקח ברצינות רבה את הסיכון שהרשת מציבה לו: במהלך ההתקוממות הכושלת שבעקבות בחירות 2009, שכונתה "המהפכה הירוקה", הסתייעו המתקוממים רבות ברשת כדי לתקשר בינם ובין עצמם ועם העולם החיצוני. טוויטר היה שירות מרכזי בהעברת המידע על המתרחש באיראן אל מחוצה לה, אבל יוטיוב - שאפשר למתקוממים להציג סרטונים כמעט בזמן אמת - היה מסוכן הרבה יותר למשטר.

"קודם נקים את האתר, אחר כך צריך להביא הרבה קליפים של חתולים", צילום: איי אף פי "קודם נקים את האתר, אחר כך צריך להביא הרבה קליפים של חתולים" | צילום: איי אף פי "קודם נקים את האתר, אחר כך צריך להביא הרבה קליפים של חתולים", צילום: איי אף פי

מאז הבחירות ההן ב-2009, משטר האייטולות צנזר בעקביות את יוטיוב. מתנגדיו, מצידם, משתמשים בשלל דרכים כדי לעקוף את הצנזורה. עכשיו מגיע איום חדש-ישן: המשטר הכריז על שירות חדש שמטרתו להחליף את יוטיוב. הידיעה הגיעה בערוץ הטלוויזיה שנשלט ישירות על ידי המשטר, המקבילה האיראנית של ערוץ 1.

השירות החדש נקרא מֵהְר (Mehr), מילה פרסית שמשמעותה "חיבה". לדברי הממשלה, הוא נועד לאפשר לאיראנים ודוברי פרסית בכלל להעלות, להציג ולשתף סרטונים. המטרה המוצהרת: קידום התרבות הפרסית. מכאן קצרה הדרך להכריז שמאחר ויש לאיראנים כבר אתר שיתוף וידאו משלהם, אין עוד כל סיבה להמשיך את החיבור ליוטיוב. איראן מדברת כבר כשנתיים על יצירת אינטרא-נט לאומי שיחליף את החיבור לרשת, כנראה תוך הענקת אישורים לאנשי עסקים לגישה מוגבלת לרשת עצמה. בחודשים האחרונים היא עשתה מה שנראה כמו נסיונות בכיוון. שום דבר טוב לא יצא מזה.

אפל לא תשנה את תחום הטלוויזיה

טים קוק, מנכ"ל אפל, אמר לאחרונה עד כמה הוא מתעצבן כשהוא מתיישב מול הטלוויזיה, משום שהיא מחזירה אותו 30 שנים לאחור. הסובייטולוגים בדימוס שמאכלסים את תחום עיתונות הטכנולוגיה בחו"ל (סתם, צוחק. סובייטולוגים ידעו לפחות שתי שפות, הכתבים האמורים הם בעיקרם אמריקאים, כלומר דוברי שפה אחת) מיהרו להסתער על הפסקה הזו כמוצאי שלל רב ולהכריז שאפל תשנה את כל תחום הטלוויזיה !!!!1!!.

או שלא. קודם כל, קוק אמר דברים דומים עוד במאי. שנית, הבעיה בטלוויזיה היא לא בעיה טכנולוגית. הבעיה היא בעיה של הפצה ובעיה של שליטה על תוכן. גוגל TV היתה יכולה להיות פתרון טכנולוגי מוצלח למדי. היא קרסה בלהבות משום שחברות התוכן לא היו מוכנות שגוגל תחסל את מקור הפרסומות האחר שלהן, אחרי שחיסלה את תחום הפרסום המודפס.

אפל TV. ניסיון נחמד, לא מהפיכה, צילום: בלומברג אפל TV. ניסיון נחמד, לא מהפיכה | צילום: בלומברג אפל TV. ניסיון נחמד, לא מהפיכה, צילום: בלומברג

טלוויזיה מקוונת, בקיצור, תחיה או תמות על פי היצע התוכן שהיא תוכל להגיש למשתמשים. אין סיבה טובה להאמין שאפל תצליח במקום שבו גוגל נכשלה: אם הסיוט האחד של חברות התוכן הוא מה שקרה לעיתונים, הסיוט האחר הוא מה שקרה לחברות ההקלטה. פעם הן מכרו אלבומים שלמים וגרפו רווחי ענק. היום הן נאלצות למכור שירים ב-99 סנט. הסיבה לכך? אפל, שבאמצעות אייטיונס כופפה את ידיהן של חברות ההקלטה.

בעיה שלישית היא שהטלוויזיה של אפל תאלץ משתמשים לשלם על תוכן טלוויזיוני ספציפי - משהו שרוב המשתמשים רגילים לקבל בתצורה חינמית או בתשלום מנוי. בקיצור, כנראה שאפל לא תביא את המהפיכה. לפחות לא עד שחברות התוכן יתחברו לעולם החדש. בינתיים אף אחד לא נתן להן סיבה טובה.

קצרצרים

1. "מיליארד ועוד מיליארד", אמר פעם סנאטור אמריקאי, "ותוך כמה זמן אתה מתחיל לדבר על כסף גדול". חיל האוויר האמריקאי נכשל בהטמעת מערכת תוכנה כוללת אחרי שכבר בזבז עליה מיליארד דולר. עתה, בוטלה תוכנית ההטמעה. הסיבה: כדי שהתוכנה תעבוד היה צורך במיליארד דולר נוספים. וגם אז, היא היתה נכנסת לשירות רק ב-2020. למרבה המבוכה, התוכנה לא היתה איזה משהו שנרקח במיוחד עבור חיל האוויר, אלא תוכנת off the shelf. ואתם חשבתם שלכם יש בעיות תוכנה.

מזל"ט גלובל הוק של חיל האוויר האמריקאי, צילום: בלומברג מזל"ט גלובל הוק של חיל האוויר האמריקאי | צילום: בלומברג מזל"ט גלובל הוק של חיל האוויר האמריקאי, צילום: בלומברג

2. אכטונג! אכטונג! משטרת אוסטרליה מזהירה את תושבי היבשת שם למטה שלא להשתמש בתוכנת הניווט של אפל, משום שהיא עשויה לסכן את חייהם. רוב שטחה של היבשת, כידוע, הוא מדבר; אוסטרלים מסכנים שנשענו על התוכנה כדי להגיע ממקום למקום מצאו את עצמם תקועים בחורים כאלה, שלידם מדבריות ישראל נראים כמו מדבריות אירופה. באחד המקרים, תוכנת הניווט טעתה במשהו כמו 70 קילומטר. עד כה נאלצה משטרת אוסטרליה לחלץ שישה ניצולי מפות אפל מהמדבר.

3. יותר מ-600 אלף איש הצביעו עד אתמול נגד ההצעות החדשות של פייסבוק, שיאפשרו לה לבצע שינויי פרטיות מבלי לעדכן את המשתמשים ולמכור עוד מהמידע שלהם למפרסמים. ההצבעה השלישית שעורכת פייסבוק בתולדותיה מיועדת לוודא שלא תהיה הצבעה נוספת, ואלא אם 300 אלף משתמשים נוספים יצביעו בתוך 24 שעות, זה בדיוק מה שיקרה.

4. עוד עידן מגיע לסיומו: סוני הודיעה שהחל מתחילת 2013, היא תפסיק לייצר את הדגמים האחרונים של טייפים מקליטים. לקוראים שנולדו אחרי 1980 צריך להסביר שמדובר בטכנולוגיה עתיקה שמקורה לא ברור והחוקרים מתלבטים אם נוצרה בשומר או באשור. היא היוותה שיפור ניכר ביחס ללוחות החרס, משום שאיפשרה לשמור מידע על סליל מגנטי, אותו היו מומחים שוזרים - ודאי בישיבה מזרחית על הר טרשים קרח - בין שני גלגלים. בימי קדם, היו אנשים שידעו איך לתקן תקלה במתקן כזה באמצעות גלגולו של הסליל מחדש באמצעות עפרון. ובכן, זהו. הם לא יהיו איתנו יותר.

5. היום העשירי בדצמבר, והיום הזה הוא לא רק יום זכויות האדם הבינלאומי אלא גם יום הולדתה של אוגוסטה אדה ביירון, הידועה יותר כאדה לאבלייס. היא היתה המתכנתת הראשונה בהיסטוריה, וכתבה את הקוד הראשון שאמור היה להקרא על ידי מחשב פרימיטיבי, "המנוע האנליטי" של צ'ארלס באבג'. זה היה במאה ה-19 - וכמעט 200 שנה לאחר לידתה, גוגל מכבדת אותה בגוגל דודל.

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

תגיות