אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלי אללוף: "חינוך יכול לשנות עיר שלמה" צילום: אוראל כהן

אלי אללוף: "חינוך יכול לשנות עיר שלמה"

מייסד וסגן נשיא קרן רש"י בוועידה ליזמות בחינוך של "כלכליסט" ועיריית בת ים: "אם יהיו רעיונות, ידע ויכולת ליישם, הכסף יבוא". סמנכ"לית ברשת עמל: "תוכנית הלימודים זה נחמד אבל חייבים לתת לתלמידים כלים שמעבר"

10.12.2012, 17:53 | חן פונדק ועומר כביר

"חינוך יכול לשנות עיר שלמה", כך אמר מייסד וסגן נשיא קרן רש"י, אלי אללוף, בוועידה ליזמות בחינוך של "כלכליסט" ועיריית בת ים, שנערכת היום. "כששאלו את תושבי השכונות למה הם מצפים משיקום שכונות, החינוך תמיד היה במקום הראשון. כולם מצפים שהחינוך יעשה את השינוי המהותי ביותר".

אללוף הוסיף שליזמות יש מקום מרכזי ביצירת השינוי והזה, אך "המערכת צריכה להיות פתוחה לדברים האלו”. “בתחום החינוך יש מקום לכל אחד", הוא אמר. 

אללוף אמר עוד: "אם יהיו רעיונות, ידע ויכולת ליישם, הכסף יבוא. אין יוזמה פשוטה. יש יוזמות נכונות, ויוזמות שלומדות מהשטח הן הטובות ביותר. מאחורי כל פעולה של קרן רש"י יש יוזמה – של איש חינוך, של הורה, של הבן שלי – ואפשר מכל היוזמות האלו לעשות דברים טובים”.

מימין אלי אללוף מנכ"ל קרן רש"י, צילום: אוראל כהן מימין אלי אללוף מנכ"ל קרן רש"י | צילום: אוראל כהן מימין אלי אללוף מנכ"ל קרן רש"י, צילום: אוראל כהן

אללוף הביא דוגמה לשתי יוזמות של קרן רש"י שגרמו לשינוי משמעותי - מפעלה ההזנה ("אי אפשר ללמוד על בטן ריקה", כך לדבריו) ויום לימודים ארוך. "היום יש כ-300 אלף ילדים ביום לימודים ארוך, וזו הייתה יוזמה של חברים שלנו שידעו לעשות את זה. זה פשוט לא יאומן לאיזה מספרים אפשר להגיע בפרק זמן קצר.

הקמת מרכז יזמות

"הוועידה הזו היא שיאו של התהליך. המטרה המרכזית שלנו היא הקמת מרכז יזמות", כך אמר אביב קינן, סמנכ"ל חברה וקהילה, בעיריית בת ים.

"הרעיון שלנו אומר שבמערכת יש הרבה מאד אחידות. כולם דומים, לומדים אותו דבר, נבחנים באותו מבחן. זה חשוב, אבל לא מספיק. אנחנו רוצים לתת ליזם או למורה בכיתה מקום לבטא את הקול הייחודי שלו. היוזמות והיישום שלהם אינם בעיקר של בת ים, אבל רצינו להדליק את הנר של היזמות גם אם תקרה מחוץ לבת ים. אנחנו רוצים עוד חברים לרעיון הזה".

אביב קינן, צילום: אוראל כהן אביב קינן | צילום: אוראל כהן אביב קינן, צילום: אוראל כהן

קינן סיפר על הדרך בתחרות: "הלכנו לתחרות, לא ידענו מה יקרה. חיכינו לשש יוזמות. קיבלנו 400. אבל הסיפור המרכזי הוא החיבורים ברשת בין היזמים. אלפי כניסות ביום רק כי יצרנו פלטפורמה. מדי שבוע מאז שהעלנו את התחרות, כמאה איש מגיעים מירוחם וחדרה ללמוד פה בבת ים על יזמות".

קינן סיפר על התוכניות לעתיד: "הרעיון של היזמות יחיה רק אם משקיעים נוספים, קרנות וגופים נוספים יעזרו ל-400 היוזמות האלו ועוד אלפים שיבואו, לא רק בכסף אלא בליווי, הדרכה וקשרים".

תוכנית הלימודים זה נחמד אבל חייבים לתת לתלמידים כלים שמעבר

"אם אנחנו מדברים על יזמות זה שני דברים: חלום והגשמתו. אנחנו מלמדים את הילדים שלנו לחלום וגבוה. אם אין לך חלומות גבוהים אתה לא תגיע רחוק. אנחנו רואים בבתי הספר שלנו בפריפריה שלפעמים אין להם את החלום. זה לא שהם לא יצירתיים או חכמים. אנחנו נותנים להם לחלום ומערכת החינוך חייבת לתת להם את הכלים להגשים את החלום", כך אמרה ד"ר רונית אשכנזי סמנכ"לית פדגוגיה בקבוצת עמל.

"אני רוצה שכל תלמיד יבוא עם שמחה בלב. מתי זה קורה? לא כשכופים עליך מלמעלה, אלא כשנותנים לך כלים להגשים את החלומות שלך", הסבירה אשכנזי והוסיפה גם את הצד של המורה בסיפור: "כשהמורים נהנים כייף לכל המערכת ויש גם הצלחות".

אשכנזי סיפרה כי ברשת עמל החלה למידה קהילתית, "למידה באמצעות פרויקטים כקהילה שלומדים אחד מהשני. אנחנו לומדים עם רשתות חברתיות ובלוגים, כל מה שהטכנולוגיה מזמנת לנו. אנחנו לא הולכים נגד הטכנולוגיה, אנחנו זורמים יחד איתה".

גם כדורגלנים צריכים ללמוד

"אנחנו מנחילים לילדים שרוצים להיות כדורגלנים שצריך גם ללמוד”, כך אמר לירן ג'רסי מייסד ליגת השכונות. ג'רסי צבר ידע רב על אופן גיוס הכספים, אותו הציג בצורת טיפים ענייניים.

"כולם מכירים את עולם הקרנות הפילנטרופיות", אמר, "לכל קרן יש תחומי עניין אחרים, וההמלצה שלי היא לבדוק טוב האם הקרנות תורמות לנושא שבו עוסק המיזם. צריך לבדוק מה התורם קונה בזה שהוא נותן כסף, אבל גם מה קונה אותו: מיעוטים, עולים וכו'"

"מצאנו נדבן אמריקני שהתעניין בפרויקט והחליט לתרום לליגת בנות באזור ירושלים. הוא רתם חברים ומכרים שלו, והם החליטו שכל קבוצה תקבל שם של משפחה ואז הם יעשו מעין ליגה ביניהם. חלק מהתורמים מתעניינים גם במתנדבים: אם אפשר להגיד לו שהניהול והתפעול במיזם נעשה בהתנדבות, זה יותר יעיל וארטקטיבי”.

נושא בעייתי שהעלה ג'רסי הוא ההתחלה: "כשהתחלתי וחיזרתי אחרי פתחים כדי לקבל כסף אמרו לי, 'כשיהיו לך תמונת של הילדים יהיה יותר קל'. איך יהיו תמונות בלי כסף? לאט לאט עליתי על הנוסחה: לתת דוגמאות מפרויקטים קרובים, עם ההבדלים שאנחנו מכניסים”.

תגיות