אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך הצליחה הרגולציה שנועדה להגן על המשקיע, לייצר לו הפסדים צילום: תומי הרפז

כך הצליחה הרגולציה שנועדה להגן על המשקיע, לייצר לו הפסדים

מיטב ממשלתי משתנה נאלצה למכור אג"ח שירדו מתחת לדירוג השקעה והציפה את הסיכון הרגולטורי שטמון בקרנות שאמורות להיות סולידיות

11.12.2012, 07:45 | בועז בן־נון

בניגוד לקטגוריות המוגבלות יותר שהצגנו בתקופה האחרונה, קטגוריית אג"ח שקליות אחר מציעה למשקיעים מגוון רחב של אפשרויות, שכן היא לא תוחמת את מח"מ הקרנות. למעשה, מדובר בקטגוריית ענק שמכילה 42 קרנות אג"ח שמנהלות יחד כ־5.5 מיליארד שקל.

הקרנות בקטגוריה מציגות תמהיל השקעה רחב ומעורב הכולל אג"ח קצרות וארוכות, אג"ח ממשלתיות בריבית קבועה או משתנה ואג"ח קונצרניות. אולם, מתוך המבחר הרב של הקרנות בקטגוריה, רק אחת מהן, אלטשולר שחם שקלית ללא מניות, הצליחה להכות את מדד הייחוס בכל תקופות הזמן.

שאלת מדד הייחוס

באופן כללי, ניתן להבחין בארבע קבוצות עיקריות של קרנות בקטגוריה: קרנות שמשקיעות בנייר בודד לטווח קצר, קרנות שתוחמות את מח"מ האג"ח בזמן, קרנות שמשקיעות באג"ח בריבית משתנה ויתר הקרנות שתמהילי ההשקעה שלהן פתוחים יותר.

רון סגרה, מיטב. "שינינו אסטרטגיה", צילום: תומי הרפז רון סגרה, מיטב. "שינינו אסטרטגיה" | צילום: תומי הרפז רון סגרה, מיטב. "שינינו אסטרטגיה", צילום: תומי הרפז

למעשה, הקטגוריה מכילה קרנות עם מדיניות השקעה כה שונה עד שקשה להשוות ביניהן. לדוגמה, מור בונד שקלי שמציגה את התשואה הגבוהה ביותר מתחילת השנה (8.4%), נמצאת בקצה הקיצוני של הציר, לפחות בכל הנוגע לרמות הסיכון. לפי התשקיף שלה, הקרן "משוחררת" אמנם להשקעה לכאן (אג"ח ממשלתית) או לכאן (אג"ח קונצרניות), אולם בפועל היא משקיעה 85% מכספה באג"ח קונצרניות. מן העבר השני אפשר למצוא את פסגות שחר 2682 שמדורגת במקום ה־21 וכל כספה מושקע באג"ח ממשלתיות לא צמודות עד שנתיים. בשל המגוון הרחב סוגי הקרנות בקטגוריה קיימים כמה מדדי ייחוס שונים. המדד שתואם לרובן, ולכן נבחר להיות מדד הייחוס, הוא אג"ח שקליות ריבית קבועה ממשלתיות, שהשיא 13.1% ב־18 החודשים האחרונים. בשל כך, מוטב למשקיע לבדוק בציציותיה של הקרן שבה הוא רוצה להשקיע ולהבין את פורטפוליו ההשקעה ואת מדד הייחוס המוצהר שלה.

הראשונה בדירוג ל־18 חודשים היא, כאמור, אלטשולר שחם שקלית ללא מניות בניהולו של גילעד אלטשולר. הקרן היא אחת היקרות בקטגוריה (1.1%), אך היא מניבה את התשואות הגבוהות ביותר ב־18 החודשים האחרונים (14.6%) ובשלוש השנים האחרונות (21.7%). הקרן מחלקת את כספה באופן די שווה בין מק"מ לשלשה חודשים, אג"ח מדינה לא צמודות עם מח"מ של חמש שנים ומעלה ואג"ח קונצרניות בדירוג גבוה.

המקרה של מיטב

בתחתית טבלת התשואות ניצבת קרן מיטב ממשלתי משתנה שסיפורה צריך להוות נורת אזהרה למשקיעים בקרנות סולידיות עם אג"ח קונצרניות, אך עלולות להפוך ל"פצצה מתקתקת". הקרן מציגה את התשואה הכי נמוכה בקטגוריה ב־18 החודשים האחרונים (0.41%). לדברי מנהלה, רון סגרה, היא נאלצה, בשל תקנות רגולציה, למכור אג"ח קונצרניות שדירוגן ירד מתחת לדירוג השקעה (-BBB) ובכך "לקבע" הפסד.

הכורח הרגולטורי שבא לידי ביטוי בתחילת השנה לאור החשש מ"תספורות" בשוק הקונצני הופך קרנות מסוג זה, שמחויבות להשקיע באג"ח בדירוג השקעה, למסוכנות יותר מקרנות עם סימן קריאה (!), שיכולות להמתין עד שאג"ח שדירוגה נפגע תשוב לאיתנה. "נאלצנו למכור בשיא הבהלה ולספוג את ההפסד, לכן שינינו אסטרטגיה", אומר סגרה. "כעת אנו יותר מפוזרים וכשאנו מריחים שאג"ח מתקרבת אל מתחת לדירוג השקעה, אנו מוכרים". מתחילת השנה השתפרה הקרן עם תשואה של 4.1%.

השורה התחתונה

המובילה בדירוג היא הקרן של אלטשולר שחם, עם התשואות הגבוהות ביותר ל־18 חודשים (14.6%) ולשלוש שנים (21.7%)

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות