אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צר לי, אזרח יקר - אבל הילדים שלך הם רכוש התאגיד צילום: shutterstock

דו"ח טכנולוגי

צר לי, אזרח יקר - אבל הילדים שלך הם רכוש התאגיד

אפליקציות לילדים גונבות מידע עליהם כדי להפוך אותם לצרכנים - והרגולטור חסר אונים, מחקר מגלה שרוב תביעות הפטנטים מגיעות מטרולים למיניהם, חברה אוסטרית רוצה שתשלמו לה מס על אחסון ברשת ומומחית מדיה חברתית עושה את טעות חייה בפייסבוק

11.12.2012, 15:43 | יוסי גורביץ

פסססט, ילד, רוצה אפליקציה?

אחד הטריקים המוקדמים של מפתחי אפליקציות לילדים היה קלות-יתר של מכירת מוצרים במשחקים. ההורים, המחסום האיום והנורא שבין החברה והילד, לא ידעו על המכירה עד שהחשבון הגיע בסוף החודש ובעקבותיו - נציג של איגוד גובי המס המקומי, שבא לבדוק מה שווים ההורים. אחרי שהיה רעש גדול כתוצאה מהשוד הבוטה הזה, יצרני האפליקציות עשו מה שעושה כל מאפיונר ותיק והפכו את העסק שלהם ללגיטימי. או במילים אחרות: החלו למכור פרסומות.

מחקר של ה-FTC, נציבות הסחר האמריקאית, מצא שרוב האפליקציות שמיועדות לילדים עוקבות אחריהן בסתר; הן שותות מהמכשירים שלהם את המיקום, המספר ושלל פרטים אישיים בהרבה. והכל, ללא הסכמת או ידיעת ההורים.

מה ההורים רוצים? אם לא נרגל אחרי הילדים, איך נהפוך אותם ללקוחות?, צילום: עמית שעל מה ההורים רוצים? אם לא נרגל אחרי הילדים, איך נהפוך אותם ללקוחות? | צילום: עמית שעל מה ההורים רוצים? אם לא נרגל אחרי הילדים, איך נהפוך אותם ללקוחות?, צילום: עמית שעל

למפתחי האפליקציות אין שום עניין במידע האישי של הילד שלכם. מצד שני, המפרסמים ממש חומדים אותו. לאחר שיקבלו את המידע, ישתלו המפרסמים את המודעות הכי ממוקדות שאפשר. התוצאה: הילדים לוחצים על הוריהם להוציא כסף על דברים שהם לא באמת צריכים; המנוע של הכלכלה המודרנית משלים עוד סיבוב.

למרות שרוב האפליקציות שמיועדות לקהל צעיר עושות את הטריק הזה, רק 20% מהן טרחו להודיע להורים שהמידע של הילדים שלהם נבזז (גם כאן, לא מסיבות מצפוניות אלא בתור כסת"ח משפטי). ה-FTC, גוף רגולטורי בעל שיניים, מעדיף שלא לחשוף אותן בשלב הזה. ואם בנציבות הסחר עסקינן, אזכיר שהיא אסרה על פייסבוק בעבר לבצע שינויים בהגדרות הפרטיות שלה ללא אישור המשתמשים. אמש הודיעה פייסבוק שהיא מפסיקה לשאול את המשתמשים לדעתם ואף שוקלת לשלב בין מידע פרטי שלה לשל אינסטגרם. הנציבות ישבה על הגדר ושרקה להנאתה.

מי שתוהה מדוע, מוזמן לחזור שתי פסקאות אחורה ולקרוא שוב את הערתי על הכלכלה המודרנית.

טרול תחת כל גשר, כתב תביעה בכל תיבת דואר

לפני שנים רבות, היה היה עולם בו זכויות היוצרים וחוקי הפטנטים היו מיועדים להגן על אנשים שאשכרה יצרו משהו מפני אנשים שעמדו לגזול את פרי היצירה שלהם. המצב שונה כיום, כפי שאפשר ללמוד מהמקרים של חברות הקלטה שמעמידות פנים שהן מגינות על זכויות של יוצרים - ולשם כך נוקטות בצעדים שהיו גורמים למשבר אמונה גם אצל קלגסים קשוחים.

קלף הטרול הוא מאוד, מאוד בעייתי קלף הטרול הוא מאוד, מאוד בעייתי קלף הטרול הוא מאוד, מאוד בעייתי

עכשיו, העובדה שהחוקים הללו סטו חדות מהמסלול שלהם מקבלת גושפנקא ממחקר חדש: מבין תביעות הפטנטים שהוגשו בארה"ב ב-2012 עד תחילת חודש דצמבר, 61% הוגשו על ידי טרולי פטנטים. כלומר, חברות שלא מייצרות כלום אבל הוציאו לפני שנים פטנטים על משהו שהן לא מתכוונות לייצר.

ואם רוב התביעות הן כאלה, אז אפשר לומר שהגולם קם על יוצרו, מעך אותו, שם אותו בגבס והוא מוכר ממנו חתיכות. הגיע הזמן לבצע רפורמה בשיטה הזו, רצוי באמצעות דינמיט.

אל תגנוב, חברות ההקלטה שונאות תחרות

 

שמעתם פעם על מס קלטות? לפני שנים, כשעוד היינו צריכים להשתמש בקסטה כדי להאזין למוזיקה, הצליחו תאגידי התוכן ששולטים באולפני ההקלטות לשחד..סליחה, לשכנע מחוקקים במגוון מדינות לכונן מס שכזה. טענתן היתה שהמטרה היחידה של קלטת היא לאפשר לכם להקליט מוזיקה ללא הסכמתן; על הפגיעה בהכנסות שלהן, צריך לשלם - ומראש. מס הקלטות פשוט הגדיר את משלם המסים בתור גנב.

בכל הנוגע לזכויות יוצרים, לצדק יש עוד כמה חושים שלא מפקדים לאחרונה, צילום: shutterstock בכל הנוגע לזכויות יוצרים, לצדק יש עוד כמה חושים שלא מפקדים לאחרונה | צילום: shutterstock בכל הנוגע לזכויות יוצרים, לצדק יש עוד כמה חושים שלא מפקדים לאחרונה, צילום: shutterstock

עכשיו מנסה חברת זכויות יוצרים אוסטרית לחזור על השטיק הזה, רק בצורה מרגיזה הרבה יותר. היא מבקשת להטיל מס לא רק על דיסקים קשיחים (שכידוע, משמשים אך ורק לאכסון תוכן גנוב ולשנאת המולדת) - היא רוצה להטיל מס על אחסון בענן. רוצים לשמור חלק מהמידע שלכם בדרופבוקס, למשל? החברה הזו רוצה לגזור קופון. דרופבוקס עצמה, אגב, כלל לא דורשת מכם כסף על השירות הבסיסי שלה.

יודעים מה? אני מוכן לתמוך בפיראטים - אבל רק בתנאי שהם יגייסו את הפיראטים אמיתיים, רצוי אלו הסומליים, לפשיטה על מטות של חברות כאלה.

אנדרואיד ונוזקות? עדיין כמו נעליים וגרביים

גוגל הצליחה לבנות את מערכת ההפעלה הסלולרית המצליחה בכל הזמנים, אנדרואיד, אבל עדיין לא יודעת איך להגן עליה כמו שצריך. מספר מסחרר של מכשירי אנדרואיד מופעל מדי יום, כשבעליהם לא בהכרח מודעים לבעיות האבטחה של מכשירם. 

חנות האפליקציות של גוגל, צילום מסך: play.google.com חנות האפליקציות של גוגל | צילום מסך: play.google.com חנות האפליקציות של גוגל, צילום מסך: play.google.com

חוקרים החליטו לבדוק את ההגנות של הגרסה החדשה של אנדרואיד, 4.2, והתקינו 1,260 סוגים שונים של וירוסים, תולעים ונוזקות אחרות על אפליקציות למכשירי אנדרואיד 4.2. מבין אלה, מערכת הבחינה של אפליקציות זיהתה רק 193 מהם כתוכנה זדונית, כלומר קצת פחות משישית. זאת, לאחר שגוגל השיקה השנה מספר כלי אבטחה שמובנים בחנות האפליקציות.

גוגל, הגיע הזמן להתעורר; יש כאן סכנה אמיתית. המשמעות היא שאם אתם מורידים אפליקציה שלא נבחנה על ידי מומחה אבטחה לפניכם, הסיכון שלכם לחטוף איזה וירוס גדול יותר מהסיכוי שאפל תוציא עוד מכשיר מהפכני וקסום שלא משנה כלום לעומת קודמו בתוך תשעה חודשים.

קצרצרים

1. מי אמר שאפל היא לא אורגניזם לומד? אחרי, כפי שדיווחנו אתמול (ב'), שמשטרת אוסטרליה הזהירה את תושבי היבשת שלא להשתמש במפות אפל מחשש לחייהם, אפל מיהרה לתקן את המפות ולשרטט אותן מחדש. רק זה היה חסר לה, שהלקוחות שלה יתפגרו בהמוניהם במדבר האוסטרלי. מעבר לנזק התדמיתי, מדובר בחלק מעדר מתמעט והולך של פראיירים, שאפל כבר אילפה לשלם סכומי כסף גדולים בפרקי זמן קבועים.

"פנה ימינה. הגעת ליעד. שתה הרבה מים", צילום: shutterstock "פנה ימינה. הגעת ליעד. שתה הרבה מים" | צילום: shutterstock "פנה ימינה. הגעת ליעד. שתה הרבה מים", צילום: shutterstock

2. מוחמד סאלם אל זומר, בלוגר בן 18, נעצר באיחוד הנסיכויות על ידי הכוח שמתכנה "משטרת הבטחון" (הבטחון של האוליגרכים, לא של התושבים), ונלקח למתקן עלום שם. "כוחות הבטחון" סירבו להתייחס לדיווח של ארגוני זכויות האדם באיחוד הנסיכויות, שלשם בטחונם חייבים לפעול מלונדון. חטאו של אל זומר? הוא כתב דברים אוהדים על פעילים אחרים שכבר נעצרו במעצר מנהלי. באיחוד הנסיכויות הקשיחו את החוקים כנגד כתיבה ברשת, כשהשלטונות משתמשים בתירוץ השגרתי של הצורך להתגונן מפני מזימה איסלמיסטית להפיכת המשטר. טיפ לשירותי בטחון: אם יש מתנגדי משטר גרועים דיים שמפרסמים את המזימה שלהם בפומבי, אתם צריכים לתמוך בכך ולא לעצור אותם.

3.  הטור הזה הוקדש בחלקו הגדול לאד אבסורדום אליו הגיעו חוקי הקניין הרוחני, הנה עוד אחד לקינוח: אפל הגישה בקשה לסימן רשום על העלה שבתפוח הנגוס שלה. מעתה, אם הבקשה תתבקש, תוכלו לשכוח מלצייר אליפסות מחודדות שמוטות על הצד על מחשבים, מוצרי חינוך, נעליים, שירותי הזרמה, נייר אריזה לקלטות ותכשיטים. כפי שמציין הרג'יסטר בעוקצנות, השלב הבא יהיה להוציא סימן רשום על המרווח הריק שבין העלה ובין התפוח.

4. אחד הג'ובים המגונים שמציעה הכלכלה החדשה הוא זה של רמ"ח (רועץ מדיה חברתית), מישהו שהצליח לשכנע ארגון או חברה שמה שהם צריכים בחיים הוא בנאדם שינהל את חשבונות המדיה החברתית שלהם. הם כבר הפכו למשל ושנינה - ועל כך יעיד המקרה ההזוי של רמ"חית משרד התיירות במונטנה: היא כתבה בזעף בחשבון הפייסבוק שלה שהיא שונאת את העבודה שלה (בצירוף שלל קללות), שהיא אף פעם לא רצתה לעבוד בתחום הזה ושכל מה שהיא רוצה לעשות בחיים הוא לעבור לבריטיש קולומביה ולחטוב עצי... אה, לעזוב את העיירה בה היא חיה. רק מה? היא כתבה את זה בחשבון משרד התיירות של מונטנה ולא בשלה. עכשיו היא צריכה, כפי שאפשר להבין, להתחיל לחפש ג'וב חדש. מי יודע, אולי בתור חוטבת עצים. 

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי" 

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
צריך לומר
שהזכויות של שירים (וגם של ספרים וסרטים וסדרות וכו') בכלל לא שייך ליוצרים אלא לחברות התקליטים (אולפני הסרטים הוצאות לאור וכו') ולכן אין פה עניין של הגנה על היוצר וזה לא משנה מה הוא אומר, אין לו בכלל צד בנושא. זה לגיטימי, ככה בנוי שוק המוסיקה (סרטים, ספרים וכו')
יואב , תל אביב  |  12.12.12
3.
אנדרואיד זה כמו לינוקס, האבטחה באותו סגנון
"אל תכניס למחשב משהו בלי לוודא שהוא תקין / נקי / נורמלי וכו' פעם היה צריך לשוטט בפורומים ולעבור שם על חוות דעת. היום זה טיפה יותר משופר, יש דירוגים ותגובות וכו', אבל תכל'ס אותו רעיון, ומי שלא מפעיל את הראש, ננשך. מה שחבל, מבחינה טכנית, האבטחה צריכה להיות קלה וכל ה"נוזקות" ישברו מול מחסומים פשוטים במכשיר, אבל כנראה שיש אינטרס שהמכשירים האלו, באשר הם, אנדרואיד, אייפון, PC, וכו' יהיו חשופים.
12.12.12