אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארה"ב ובריטניה פרסמו תוכנית משותפת לפירוק בנקים קורסים צילום איי פי

ארה"ב ובריטניה פרסמו תוכנית משותפת לפירוק בנקים קורסים

לראשונה הרגולטורים משני צדי האוקיינוס גיבשו צעדים להתמודדות עם קריסה של בנקים "גדולים מכדי ליפול", שפועלים בכמה מדינות במקביל

11.12.2012, 22:42 | סוכנויות הידיעות

הרגולטורים בארה"ב ובבריטניה חשפו היום את התוכנית חוצת הגבולות הראשונה לטיפול באחת הבעיות הגדולות של המערכת הפיננסית הגלובלית: כיצד המדינה מתמודדת עם קריסה של בנק בינלאומי גדול, ומגנה על המערכת הפיננסית הכוללת בלי לאלץ את משלם המסים לפתוח את הארנק.

התוכנית, שגיבשו התאגיד הפדרלי לביטוח פיקדונות בארה"ב (FDIC) ובנק אנגליה, תאפשר לרגולטורים לפטר בכירים בבנקים, לאלץ את בעלי המניות לספוג את ההפסדים, ולהעביר את פעילויות החברה לבעלות פרטית מלאה ללא כל סיוע ממשלם המסים.

מאז שפרץ המשבר הפיננסי ב־2007, הרגולטורים במדינות השונות מנסים למצוא באופן נפרד דרכים שיאפשרו למוסדות פיננסיים גדולים להתפרק באופן מסודר, מבלי לאלץ את הממשלות להשקיע ממון אדיר בחילוצם. שיתוף הפעולה הזה הוא הפעם הראשונה שבה נקבעים צעדים משותפים במטרה לשים קץ לבעיית "הבנק הגדול מכדי ליפול".

הרגולטורים מעוניינים למנוע את הבעיות שאירעו כתוצאה מקריסת בנק ליהמן ברדרס ב־2008. הפירוק של ליהמן הסתבך בין היתר מפני שחלק גדול מפעילותו נעשה בלונדון והוא היה כפוף לחוק הבריטי. בעיה זו יכולה להישנות מאחר שלרוב הבנקים האמריקאיים והבריטיים הגדולים יש חברות־בנות במדינות אחרות.

האסטרטגיה להתמודדות עם קריסה של פירמות פיננסיות גדולות "תעביר את ההפסדים לידי בעלי המניות והנושים", נכתב במסמך המשותף. הרעיון הוא להשתלט על הבנק החולה ולאפשר לו להמשיך לפעול, תוך כדי שההפסדים עוברים לידי בעלי המניות ובמידת הצורך גם לידי הנושים.

בן ברננקי, צילום: בלומברג בן ברננקי | צילום: בלומברג בן ברננקי, צילום: בלומברג

הרגולטור למעשה לוקח לידיו את השליטה על החברה־האם של הבנק, ואז מתחיל בתהליך ארגון מחדש של החוב. "הנושים ייאלצו למחוק חובות בהיקף שמשקף את ההפסדים שבעלי המניות לא יכולים לכסות, וחלקם יומרו להון כדי לתמוך בחלק הבריא של החברה". זאת, בשונה ממה שקרה ב־2008, כאשר הממשלות חילצו את הבנקים בעצמן מכספי הציבור.

הרגולטורים יוכלו, כאמור, להחליף את צמרת ההנהלה של הבנק, אולם החלקים הקריטיים של פעילותו ימשיכו לתפקד. גם חברות־בנות שמצבן יציב ימשיכו לפעול. המסמך תקף לגבי הבנקים שמשתייכים לקטגוריית המוסדות הפיננסיים הנושאים סיכון מערכתי (SIFI) — אותם בנקים שאסור לאפשר להם להתמוטט, מפני שקריסתם תיצור פגיעה מערכתית כוללת במשק. 12 מתוכם הם בנקים אמריקאיים או בריטיים.

במסמך מצוין כי מאחר שהבנקים הגדולים בארה"ב ובבריטניה לא מחזיקים כיום מספיק הון בחלק העליון של מבנה האחזקות, הרגולטורים יידרשו לטפל בכך.  

תגיות