אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אישלט צילום: אוראל כהן

אישלט

מה הסטטוס של אדם שמשמש כפרסומת חיה: השפלה או מלאכה שמכבדת את בעליה?

13.12.2012, 08:26 | ארי ליבסקר
טיפות גשם קלות נוחתות על רחוב הרצל פינת מטלון בתל אביב. מול פתח חנות צעצועים עומד מהגר עבודה מבויש. את פלג גופו התחתון מכסה שלט פלסטיק צהוב ענק שכתוב עליו "חיסול עד הפריט האחרון לרגל שיפוצים". על ראשו סומבררו צבעוני, הוא מרכיב משקפי שמש מפלסטיק בצורת לבבות שמכסים את רוב פניו, לצווארו שרשראות פרחים סינתטיות בסגנון הוואי. בידו שַלט של מכונית צעצוע, שהוא מסיע קדימה ואחורה מול פתח החנות, כחלק משכנוע נוסף של העוברים ושבים להיכנס.

איש עם שלט. "זאת פרנסה. אני נותן לו כסף והוא עובד, זה הכל. בסך הכל שמתי עליו שלט ואמרתי לו לשחק עם מכונית", צילום: אוראל כהן איש עם שלט. "זאת פרנסה. אני נותן לו כסף והוא עובד, זה הכל. בסך הכל שמתי עליו שלט ואמרתי לו לשחק עם מכונית" | צילום: אוראל כהן איש עם שלט. "זאת פרנסה. אני נותן לו כסף והוא עובד, זה הכל. בסך הכל שמתי עליו שלט ואמרתי לו לשחק עם מכונית", צילום: אוראל כהן

אנשים נסים מפני טיפות הגשם ורובם חולפים על פניו ללא התייחסות. זוג שמשתופף תחת מטרייה מגיב לרגע לנוכחותו, האשה מסיטה מבט לאחור ושואלת את הגבר: "למה הכושי הזה לא נכנס לחנות ולפחות לוקח מטרייה?", והוא עונה: "הם מסוגלים לעמוד בגשם, זה גזע אחר". אחר שעובר נעצר לרגע ומצלם בטלפון. האיש עם השלט משפיל מבט והמצלם מבקש ממנו להרים ראש. גם אני מצטרף, מצלם ומעלה מיד לאינסטגרם, העולם שבו למה שאנחנו רואים בעולם הממשי עוד יש משמעות מסוימת. הכותרת: "ג'וב משפיל של מהגר עבודה". הרבה לייקים. כעבור כמה שעות מישהי כותבת "למה משפיל?", ואחר עונה "איך לא משפיל?".

אדם שמשמש פרסומת חיה זה משפיל? אישלט זו עבודה בזויה או מלאכה שמכבדת את בעליה? יומיים אחר כך אני חוזר לאותה פינת רחוב. הוא עומד שם בדיוק באותה תחפושת, מסיע את מכונית הצעצוע קדימה ואחורה. אני פונה אליו והוא מביט בי בחשש, מסרב לומר מאיפה הוא, אומר רק שמותר לו להיות פה ו"אני צריך לעמוד פה ולהסיע את המכונית קדימה ואחורה". שכן מחנות מתחרה מסביר שמדובר בפתרון כלכלי זול, משום שעל כל שלט פרסום שאתה תולה בחנות העירייה מחייבת בתשלום, אבל שלט על איש פטור מאגרה. לכן משתלם יותר להעמיד אריתראי תמורת 50 או 100 שקל. זה כל הסיפור.

זו עונה לוהטת ברחובות הצעצועים והאביזרים של דרום תל אביב. עוד רגע חנוכה, ואחריו מסיבות הסילבסטר. אפשר לסגור כאן ערכות דמי חנוכה לנכדים בעשרה שקלים, למצוא צעצועים סיניים בשקל או שניים, וגם לקשט סלון ביתי באורות מהבהבים ופתיתי קונפטי סיניים בלא הרבה יותר מזה. לפי מספר הקונים בחנות, נראה שהשלט האנושי בהחלט עושה את העבודה.

מאחורי הדלפק בכניסה, ליד הקופות, יושבים בעלי הבית, משפחה מסורתית וחייכנית. מהגר עבודה נוסף מתרוצץ סביבם וסר להוראותיהם. בעל החנות מספר לי שהיה אחד שהיו לו בעיות עם האריתראי. "גם אליי", הוא אומר, "נכנס מישהו ואמר 'אתה לא מתבייש להפוך בן אדם לשלט? מה אתה שם עליו שלט?'. עניתי לו שאם הייתי שם על עצמי שלט אז לא היתה לו בעיה עם זה, נכון? כי זאת עבודה ופרנסה. אני נותן לו כסף והוא בא ועובד, זה הכל. הכל עם אישורים, הכל חוקי, בסך הכל שמתי עליו שלט 'חיסול' ואמרתי לו לשחק עם מכוניות. אם הייתי יוצא להפגנה זה היה בסדר להלביש עליי שלטים, נכון? למה אלה שעומדים ברחוב עם שלטים של העיתון 'ישראל היום' נראים לך בסדר? אבל ההוא שנכנס לחנות לא הפסיק לצעוק עליי ואמר לי 'מה שאתה עושה זה לא בסדר'. ואני אומר לך, יש אנשים משוגעים בעולם הזה שאי אפשר לדעת מאיפה הם יבואו לך".

"העולם הזה" כולל גם מהגר עבודה אפריקאי שמקבל כסף כדי להיראות כמקסיקני מהוואי, עם שלט בסגנון טיימס סקוור, שעומד בפתח חנות של יהודים שומרי מצוות שמוכרת בדרום תל אביב בשקל צעצועי פלסטיק שייצרו פועלי דחק בסין. האינסטגרם שלי אינו יכול להכיל מסרים מורכבים כאלה. לייק.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
לא מבין מה הבעיה
בארה״ב זה מקובל ולגיטימי, הם גם מחויבים לסובב את השלט פעם בכמה זמן ולקפוץ כמו משוגעים כדי למשוך תשומת לב. לא רואה מה משפיל בזה ומה בעייתי בזה, סה״כ כל אחד יכול לבחור את העבודה שלו, והוא בחר בה כי זה נח לו לעבוד שם, והוא מעדיף את זה מאשר לשטוף כלים, לגנן גינות או לעשות כל עבודה שלא דורשת תואר, שהייתה מכניסה לו יותר כסף אך גם דורשת ממנו יותר
ארז , נתניהארז תניה  |  23.12.12
13.
מה הבעיה ?
הבחור האריתראי בחר לעבוד בעבודה הזו. יש אריתראים (ואחרים גם) שעובדים בלשטוף כלים, יש כאלה בעבודות קשות יותר ויש כאלה בעבודות קשות פחות. בעל החנות בסה"כ עשה טובה לבחור שיש לו עבודה ואל לנו לבוא אליו בתלונות. אני מסכים עם 3 שאם יש גשם אפשר להקל עליו / לתת לו מטריה / לתת לו הפסקה (ואני כמעט בטוח שבעל החנות לא הכריח אותו לעמוד בגשם שוטף דווקא). כל עוד בעל החנות שילם לו את שכר המינימום (או יותר) ומעסיק אותו באופן חוקי - נראה שכל הצדדים מרוויחים, ואל לנו כאידיאליסטים לבוא ולהרוס את מערכת היחסים הזו בין עוסק למעסיק (האם עדיף לנו שהבחור האריתראי ירעב - במקרה ולא ימצא עבודה אחרת ? הרי בואו נהיה כנים - הישראלים הם לא בדיוק חסידי אומות העולם ולא בדיוק דואגים לכל הפליטים כאן). אם באמת רוצים לנסות ולעזור לאנשים בשוליים - יתכן ויש להעלות את שכר המינימום (שאני לא כלכלן דגול ולא יודע מה האימפליקציות ולמה זה יגרום), אולי לחוקק חוק "תוספת בושה" או אולי דרך אחרת. אבל לא נראה לי שלבוא בתלונות לבעל העסק - שרבים הסיכויים שהוא מציל את הבחור מחרפת רעב - זה הפתרון. שבוע טוב לכולם.
דורון , תל אביב  |  15.12.12
12.
בסרט תעודה על בראד פיט שראיתי בוואלה פעם,הוא מספר שהוא בעצמו עבד
כשהוא היה אנונימי,בין היתר,באיזו תחפושת של תרנגול או משהו בסגנון,לפני איזה סניף רשת המבורגרים כדי למשוך קונים. משהו בסגנון של הלוגו של החברה,כמו התוכי של בזק בינלאומי,באמריקה זה נפוץ ועבודה לגיטימית.
נתנאל  |  15.12.12
לכל התגובות