אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפסיקה את ההנשמה צילום: אוראל כהן

הפסיקה את ההנשמה

הפסקת שיתופי הפעולה עם תעשיית הביומד הישראלית עשויה להיות הטריגר לגסיסתה

13.12.2012, 08:43 | שניר הנדלר
בשנתיים האחרונות נמנעו הגופים המוסדיים מהשקעה בחברות הביומד המקומיות. כישלונות בניסויים מתקדמים, עיכובים רגולטוריים, ודרך החתחתים שצריכות חברות הביומד לצלוח עד לקבלת אישור השיווק המיוחל, הקשו עליהן לגייס הון ורבות מהן מצאו את עצמן נאבקות על המשך דרכן.

קראו עוד בכלכליסט

עד לאחרונה מי שניסתה בכל כוחה לשמור על גחלת הביומד המקומית היתה טבע. אלי הורביץ המנוח ראה בתעשיית הפארמה הישראלית מנוע צמיחה למשק הישראלי. טבע השקיעה במרוצת השנים כ־200 מיליון דולר בחברות הביומד במדינה, כשמדיניותה היתה להשקיע בחברות המבוססות על ידע שהצטבר באוניברסיטאות המקומיות.

העניין שמצאה טבע בחברות הישראליות עודדו ענקיות פארמה גלובליות נוספות לבחון השקעה בישראל, כשחלק מהן כמו GSK וסאנופי אוונטיס נכנסו להשקעה בחברות. אחרות כמו פייזר הזרימו עשרות מיליוני דולרים תמורת זכויות על תרופות שפותחו בישראל. אלא שכל זה, כך נראה, עומד להשתנות.

בשעה שנראה כי הרכישות האחרונות שביצעה טבע יתקשו לתמוך בצמיחתה העתידית, תלו בחברה תקוות רבות בצנרת התרופות האינובטיביות (תרופות המקור) שבפיתוח, המבוססת בעיקר על התרופות שפיתחה חברת ספלון, שאת רכישתה השלימה טבע אשתקד, וכן בשיתופי פעולה שקיימה טבע עם חברות ישראליות.

מנכ"ל טבע, ג מנכ"ל טבע, ג'רמי לוין | צילום: פרקר יאנג מנכ"ל טבע, ג

מאז החל מנכ"ל טבע ג'רמי לוין בחפיפה עם קודמו בתפקיד שלמה ינאי, הוא החל בביצוע הערכה מחדש לצנרת התרופות בפיתוח של טבע. חלק מהמולקולות שבפיתוח נבדקו שוב במודלים בחיות, תרופות מתקדמות שכבר עברו ניסויים קליניים בהצלחה הוחזרו לניסויים קליניים חוזרים ועל פיתוח תרופות אחרות הוחלט לוותר מחוסר כדאיות בהשקעה. טריפת הקלפים של לוין הרימה גבות בקרב קברניטי חברות הביומד הקטנות, אך הם נותרו חסרי אונים בציפייה למסקנות שיעלו מבדיקה זו.

שלשום בכנס המשקיעים והאנליסטים שקיימה טבע, שבו הציגה החברה את האסטרטגיה החדשה שלה, חשף לוין את הקלפים: טבע תבטל 12 תוכניות פיתוח - רבע מהן מיזמים משותפים עם חברות ישראליות. כך, למשל, טבע הודיעה לחברת מדיוונד שפיתחה תכשיר לטיפול בכוויות כי היא מוותרת על האופציה שהוענקה לה להשקעה וכי היא לא מעוניינת להפיץ ולשווק עבור מדיוונד את התרופה. ענקית התרופות הישראלית הודיעה גם כי היא מעוניינת לצאת מהשותפות שלה במיזם של גמידה סל לפיתוח התרופה StemEx לטיפול בחולי לוקמיה או לימפומה, שתוצאות הניסוי השלישי שלה צפויים להתפרסם ברבעון הראשון של 2013. טבע עדכנה כי לאחרונה היא גם החלה במגעים עם MGVS הישראלית לסיום השותפות בפיתוח התרופה MultiGeneAngio לטיפול בטרשת עורקים.

לא מן הנמנע כי טבע תפסיק שיתופי פעולה עם חברות ישראליות נוספות. בשיחת הוועידה רמז מנהל המו"פ של טבע מייקל היידן כי טבע בוחנת גם את המשך השותפות עם קיורטק בפיתוח התרופת CT-011 לטיפול בלימפומה. ואם לא די בכך, עדכנה גם טבע כי תנסה לחפש שותפה שתמסחר את התרופה DiaPep277 שפיתחה אנדרומדה שבשליטת כלל תעשיות ביוטכנולוגיה (כת"ב) לטיפול בסוכרת נעורים.

אם משקללים גם את ההחלטה של טבע מלפני כשלושה שבועות למכור את אחזקותיה בחברת הביוטכנולוגיה פרוטאולוג'יקס, ניתן לזהות בבירור את המגמה: ציונות היא כבר לא חלק משיקוליה של טבע.

טבע אמנם הודיעה שלשום על הקמת רשת לאומית למצוינות במטרה לקדם את המחקר בתחומי מדעי המוח, הנוירולוגיה והפסיכיאטריה בישראל. אך ספק אם יש בכך נחמה עבור חברות הביומד הקטנות. כעת, כשטבע כבר לא פורסת את חסותה על תעשיית הביומד הישראלית, ספק אם גם חברות פארמה אחרות יגלו בהן עניין. לא מן הנמנע שבעוד כמה שנים נגלה שהמהלך העסקי והלגיטימי של טבע היה למעשה הטריגר לפרפורי הגסיסה של תעשיית הביומד בישראל.

תגיות