אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כל מה שרציתם לדעת על פנסיה וחיסכון ולא העזתם לשאול צילום: shutterstock

כל מה שרציתם לדעת על פנסיה וחיסכון ולא העזתם לשאול

האם עצמאי יכול להפקיד לקרן השתלמות וליהנות מפטור ממס רווחי הון כמו שכיר, מתי ניתן למשוך את כספי קופות הגמל והאם שכיר יכול להפקיד בקרן השתלמות באופן עצמאי. מומחי בנק הפועלים עונים לשאלות שלכם בנושאי חיסכון ופנסיה

16.12.2012, 09:39 | כלכליסט
1. האם ניתן לשנות את שכר הבסיס להפרשות פנסיוניות? למשל שההפרשה לקרן השתלמות לא תהיה משכר יסוד בלבד, אלא משכר יסוד ועוד הוצאות נוספות, כי אז זה יגדיל את ההפרשה?
הגדרת השכר המבוטח, בקרן ההשתלמות, נקבע בשיתוף המעסיק ובהתאם להסכמים הקיימים במקום העבודה.

2. המעסיק שלי לא מעוניין להפקיד לקרן השתלמות. האם אני יכול להפקיד באופן עצמאי?
לא. באופן עצמאי יכול להפקיד רק עצמאי. הגדרתו של עצמאי לעניין זה הוא מי שיש לו הכנסה מעסק או ממשלח יד. אגב, כדאי לבדוק אם חל עליך ועל המעסיק הסכם קיבוצי המחייב אתכם להפקיד לקרן השתלמות

3. יש לי קרן השתלמות נזילה (עברו 6 שנים) האם אפשר להשאיר את החיסכון בקרן?
בוודאי. ניתן להשאיר את החיסכון ואף יש לכך מספר יתרונות. 1 - הרווחים פטורים ממס רווחי הון -בגובה התקרה המוטבת; 2- הפקדות חדשות ייהנו אף הן מתנאי הנזילות והוותק הקיימים; חשוב לי לציין שבעקבות תיקון 3 לחוק קופות גמל, קרן ההשתלמות נותרה האפיק ההוני היחידי במסגרת החיסכון לטווח הארוך.

4. בהנחה שאני לא מושך את הכסף שיש בקרן השתלמות עוד 6 שנים ובוחר להשאירו בקרן. האם בעתיד כשאגיע לגיל פרישה, אוכל לצרף את הסכום של קרן ההשתלמות לסכום הפנסיה?
כן, בגיל פרישה ניתן להעביר את החיסכון הנזיל בקרן ההשתלמות, לקרן פנסיה ולקבל פנסיה חודשית. הפנסיה תוגדר "כקצבה מוכרת" ותהיה פטורה ממס.

5. האם ההפרשות עבור הוצאות נוספות מצטרפות אוטומטית להפרשות הפנסיה? באותה קופה?
על פי סעיף 20 לחוק קופות גמל העובד בוחר את הקופה. ריכוז ההפקדות בקופה אחת אפשרי על פי החוק אך יתכנו קשיים תפעוליים למעסיק.

6. איך בוחרים קרן השתלמות/קופת גמל?
ככלל, עליך להתאים את הקרן/קופה למאפיינים האישיים שלך - ניתן לבצע זאת באמצעות ייעוץ פנסיוני. בעת התאמת הקופה יש לקחת בחשבון את הפרמטרים הבאים :

1- תשואות

2- רמת הסיכון

3- דמי ניהול

4- שירות

5- הרכב הנכסים

יחד עם זאת מערכות הייעוץ בבנקים כוללות מערכות דירוג המדרגות את הקרנות בהתבסס על פרמטרים נוספים כגון פרמטרים איכותיים.

7. וליד: אני חוסך לפנסיה באופן הבא: 7% משכר בסיס ועוד 5% מהוצאות נוספות. בנוסף אני חוסך 2.5% משכר יסוד לקרן השתלמות. האם אני יכול לבקש להפריש יותר מ 2.5% לקרן השתלמות? האם אני יכול להפריש יותר מ 7% לפנסיה?
לא

8. אני מפקיד לקופת גמל כל שנה. מתי אפשר למשוך את הכספים?
כספים שנצברו, עד (כולל) דצמבר 2007, בקופות גמל ניתן למשוך, החל מגיל 60, כסכום חד פעמי פטור ממס. הפקדות מ- 2008 הן למטרת קצבה. בעת פרישה ניתן יש להעביר את החיסכון לקופה משלמת (קרן פנסיה או קופת ביטוח) ומשם לקבל קצבה חודשית או היוון קצבה (כפוף לתקנות).

9. אני עצמאי המפקיד בקופת גמל מידי שנה. כמה אני יכול להפקיד השנה (2012)?
הטבות מס ניתן לקבל על הפקדות בתכניות פנסיוניות (קופת גמל, קרן פנסיה, קופת ביטוח). ההפקדה המרבית עליה ניתן לקבל הטבות מס היא 16% מהתקרה השנתית. (ההפקדה המרבית בשנת 2012 היא 32,640  שקל). יחד עם זאת, חשוב לזכור שהטבות המס הן שיקול אחד מתוך מכלול. קבלת קצבה ראויה בעת פרישה, ביטוח מפני ואובדן כושר עבודה וביטוח מפני מוות הם שיקולים ראויים לא פחות.

10. האם כעצמאי אני יכול להפקיד לקרן השתלמות וליהנות מפטור ממס רווחי הון כמו שכיר?
כן, עצמאי רשאי להפקיד 7% מהכנסתו הקובעת, עד 17,850 שקלים בשנת 2012, וליהנות מהטבת מס ניכוי בגין 11,475 שקל מהפקדה זו. יחד עם זאת, הפקדה עד גובה "הפקדה מוטבת", 17,880 שקלים בשנת 2012, ללא קשר להכנסתו תזכה אותו בפטור ממס רווחי הון בעת משיכה כדין.

11. אני לא מרוצה מהקופה שלי. האם אפשר לעבור לקופה אחרת?
כן. תקנות הניוד, המשלימות את רפורמת בכר, קובעות שניתן לנייד (להעביר) כספים והפקדות מקופה לקופה ללא קנסות. ישנן יוצאים מהכלל. קרן פנסיה ותיקה, לדוגמא, אינה משתתפות בהעברות ומרבית תכניות הביטוח הישנות מעבירות ערכי פדיון ולא את כל החיסכון הצבור. לתשומת ליבך, ניתן לעבור ממסלול השקעה אחד למסלול השקעה אחר באותה קופה.

12. אני עובד כשכיר במקום עבודה בו נבחרה קרן ההשתלמות ע"י ועד העובדים והמעסיק. האם אני רשאי לעבור לקרן אחרת?
כן. תקנות הניוד חלות גם על קרן השתלמות. כמו כן, אתה העובד קובע את זהות הקרן בה יושקעו הכספים ואת מסלול ההשקעה. רצוי להתייעץ עם יועץ השקעות או יועץ פנסיוני בעת קבלת ההחלטה.

13. אחרי מאמץ הצלחנו לסגור מינוס של 10,000 שקל בחצי שנה. אנחנו רוצים להמשיך ולחסוך כל חודש 2000 שקל. איזה אפיק הכי מניב?
התשובה לשאלה תלוייה במספר פרמטרים ואינה חד משמעית.

יש להבחין בין אפיק ההשקעה (שקלי /מדדי/מט"חי) הרצוי לבין מכשירי ההשקעה הקיימים בשוק.

לפני קבלת החלטה עליכם להתחשב בשני גורמים מרכזיים:

תקופת ההשקעה הרצויה

רמת הסיכון אליה תהיו מוכנים להיחשף

בשוק קיימים מספר מכשירי השקעה, בהם: מוצרים קלאסיים כגון פקדונות / תוכ"ח או השקעה בשוק ההון באמצעות קרנות נאמנות וכו'.

במידה והנכם מעונינים בהשקעה סולידית ביותר, ללא חשיפה לשוק ההון, השקעה במכשירים הקלאסיים לרוב תהיה הפתרון. יש לקחת בחשבון אפשרות לריבית נמוכה יותר בשל אופי ההשקעה הדפנסיבי.

לעומת זאת, אם תחליטו ליטול רכיב של סיכון בהשקעה (אג"ח קונצרני/מניות וכו) תצטרכו להחליט בשלב הראשון מהו שיעור החשיפה הרצוי לרכיב זה בתיק , ובשלב הבא את מכשיר ההשקעה המתאים ביותר מבין מגוון האפשרויות הקיימות היום בשוק ההון.

לסיכום, לאחר שקבלתם החלטה לגבי טווח ההשקעה, רמת הסיכון וצורכי הנזילות, מומלץ לפנות ליועץ השקעות שיתאים לכם באופן אישי את ההשקעה האטרקטיבית ביותר עבורכם.



14. לאחרונה, בעקבות החלטת המפקח על הביטוח באוצר על אפשרות להצטרף לביטוח מנהלים עם מקדם קיצבה מובטח, משתמע שבאופן ברור והחלטי כמעט ביטוח כזה עדיף לעומת קרן פנסיה שבה לאף אחד מסתבר אין כל מושג וכל אפשרות לדעת מה יהיה מקדם הקיצבה, שמן הסתם רק יעלה - במיוחד אם מדובר על פרישה עוד 25-30 שנה. אז מה לעשות?
כדאי לשקול שילוב של קרן פנסיה עם ביטוח מנהלים. מחד, לקרן פנסיה יתרונות : עלות כיסויים ביטוחיים זולה, אג"ח מיועדות ודמי ניהול נמוכים. מאידך, ביטוח מנהלים מאפשר הגנה מפני סיכון עלייה בתוחלת החיים (מקדם המרה מובטח), כאמור עד ל- 31.12.2012. תשובה אישית לשאלה תלויה במאפיינים האישיים שלך, כגון: צרכים ביטוחיים, גיל, מקצוע, מצב בריאותי, שכר, העדפות ודאות, סיכון ורמת חשיפה לשינויים. בחוק הייעוץ/שיווק פנסיוני יש דגש על התאמת המוצרים ללקוח. אם כך, מה מתאים לך? תשובה לשאלה זו תוכל לקבל בעת קבלת ייעוץ פנסיוני הניתן על ידי יועץ פנסיוני מורשה.

15. אני בת 61, שכירה בעלת שליטה בחברה פרטית. אני עובדת ומעוניינת להמשיך לעבוד כרגיל בחברה. מבקשת לקבל תשובה לשאלה האם אני יכולה למשוך את כספי התגמולים שנצברו לזכותי בביטוח מנהלים מגדל (משנת 1990) וביטוח מנהלים כלל (משנת 2001 )? סוכן הביטוח שלי אומר שאם הכספים ייפדו לפני גיל פרישה אצטרך לשלם מס במקור 35%. סוכן ביטוח אחר , טוען כי יש אפשרות לפדות ללא תשלום מס במקור. מי צודק?
ייעודן של הפקדות חבר בעל שליטה, על-חשבון רכיב התגמולים, הוא להשתלם כקצבה בעת פרישה. ניתן לקבל כספים אלו כקצבה החל מגיל 60 . יחד עם זאת כספים שהופקדו עד סוף 1999 ניתן למשוך גם כסכום חד-פעמי פטור ממס החל מגיל 60. לתשומת ליבך, כדאיות אופן המשיכה (הוני/קצבה) תלוי בגורמים רבים ולכן יש להתייעץ עם בעל רישיון פנסיוני.

16. ברשותי מספר חסכונות פנסיה, רובם אינם פעילים (למעט אחד) אך יש בהם כסף. האם ניתן לאחד מספר קרנות או להעביר כספים מקרן אחת לאחרת? כמו כן, מה דין הביטוחים (אכ"ע, שארים) במקרה שכבר לא מפקיד בפוליסה, האם זה תופס?
משאלתך ניתן להבין שמדובר בקרנות פנסיה חדשות (נפתחו בשנת 1995 והלאה). במקרה זה, ניתן להעביר את החיסכון מקרן לקרן ואף לרכז את כל החיסכון בקרן אחת. ניתן לבצע פעולה זו באמצעות ייעוץ פנסיוני בבנק או באמצעות פניה לחברה המנהלת של הקרן שאליה אתה מעוניין להעביר את הכספים. בעניין הביטוח, הפסקת הפקדות בקרן הפנסיה (זו אינה פוליסה אלא תקנון) משמעותה הפסקת הכיסוי הביטוחי תוך תקופה הנקובה בתקנון. יחד עם זאת, ניתן לשמר את הכיסוי הביטוחי (ללא הפקדה לחיסכון) לתקופה מוגבלת. לשם כך עליך לפנות לחברה המנהלת של הקרן או להגיע לייעוץ פנסיוני בבנק.

17. ברצוני לקבל המלצה לאפיק השקעה של 100,000 להשקעה די סולידית לטווח של שנה/שנתיים/שלוש?
על מנת לענות על השאלה, תחילה יש להגדיר את רמת הסיכון באופן מפורט יותר.

ללקוח מסוים השקעה סולידית היא זו המבטיחה תשואה לסוף התקופה ולכן מחייבת השקעה ברכיבים בהם הקרן מובטחת ואינה תנודתית. עבור לקוח אחר השקעה זו יכולה להיות עדיין בסיכון נמוך אך תוכל להכיל רכיבי סיכון בשיעור נמוך כך שסך כל ההשקעה עדיין תהיה סולידית.

לאחר שרמת הסיכון הוגדרה, יש להבחין בין אפיק ההשקעה הקיימים: שקלי/מדד/מטח"י, ולסיום להחליט מהם מכשירי ההשקעה בהם נרצה להשקיע (מוצרים קלאסיים כגון: פקדונות / תוכ"ח או אגרות חוב ממשלתיות/אגרות חוב קונצרניות/קרנות נאמנות/תעודות סל וכו) לקוח סולידי המעוניין בהשקעה לטווח של שנה, בה קרן ההשקעה מובטחת , השקעה במכשירים קלאסיים לרוב תהיה הפתרון. יש לקחת בחשבון אפשרות לריבית נמוכה יותר בשל אופי ההשקעה הדפנסיבי.

בבנקים קיימת אפשרות להשקעה לטווח של שנה-דרך פיקדונות ולהשקעה לטווחים ארוכים יותר דרך תוכ"ח.

במידה והלקוח מעוניין בהגנה ריאלית (הצמדה למדד) מומלץ יהיה לו לבחור בפיקדון/תוכ"ח נושא ריבית + מדד כפי שיפורסם,עליו לקחת בחשבון ששיעור האינפלציה בסוף השנה ישפיע על התשואה שישיג על ההשקעה.

אפשרות נוספת היא, השקעה בשוק ההון לטווח של שנה באמצעות מק"מ (מלווה קצר מועד) בו התשואה קבועה אך כדי להבטיחה עליו להמתין למועד הפדיון וכמובן להוסיף לשיקולים את נושא העמלות. במידה והלקוח מוכן להיחשף לרכיבי סיכון בשיעורים נמוכים ומוכן לשלב בתיק ההשקעות מכשירי השקעה נוספים אך כאלה שאינם מבטיחי תשואה וסביר כי יהיו תנודתיים במהלך תקופת ההשקעה – מומלץ לפנות ליועץ השקעות שיתאים באופן אישי את ההשקעה האטרקטיבית ביותר עבורכם.

18. האם בפנסיה ניתן למשוך עד 80 אלף שקל מקופת גמל בבת אחת ללא תשלום מס, במידה שיש את המינימום הקיצבתי לחודש?

מדובר באפשרות למשוך כספים שהופקדו על-חשבון תגמולים בקופת גמל לא משלמת לקצבה. תיקון 5 לחוק קופות גמל מאפשר משיכה של עד 80,000 שקל (נכון לשנת 2010 ) מקופת גמל לא משלמת לקצבה אך אינו פוטר את סכום המשיכה ממס.

עד סוף 2011, אוכלוסיות מסוימות, יכלו לבקש חזרה את הכספים שהופקדו החל משנת 2008 ולשלם מס רווחי הון.

19. פרשתי לפי שלושה חודשים ממקום העבודה בפרישה מוקדמת, ואני מקבל קצבה מהמעביד (עד 67, אני בן 62). האם אני זכאי להטבות מס לעצמאים,לשכירים, או לשניהם בשנה זו?

בתקופת העסקתך המעמד לעניין הטבות המס הוא של שכיר. לאחר הפרישה המעמד לעניין הטבות מס הוא של עצמאי.



20. במקום עבודתי עובדים מול מנהל הסדרים מסוים, לאחרונה אישתי קיבלה הצעה לדמי ניהול (הן לביטוח מנהלים והן לקרןפנסיה) אטרקטיבים במקום עבודתה הכוללים גם בני זוג. כאשר ביקשתי לעבור לביטוח שהוצע, מנהל ההסדרים סירב לאפשר את דמי הניהול אשר הוצעו, והסברו היה כי למרות חוק הניוד אני יכול לעבור לכל קופה אך דרכו ודמי הניהול יהיו גבוהים יותר, מקום העבודה עובד רק עם מנהל ההסדרים המסוים. האמנם? אז מה עוזר לי חוק הניוד? מה ניתן לעשות?
סעיף 20 לחוק הגמל קובע כי העובד רשאי לבחור את המוצר הפנסיוני ואת הגוף המוסדי. בקרוב יכנס לתוקף תזכיר חוק יעוץ שווק ומערכת סליקה פנסיונית הקובע כי: מעסיק לא יתנה ביצוע עסקה במוצר פנסיוני בביצועה על ידי בעל רישיון מסוים ובכלל זה בעל רישיון המספק למעביד שירותי תפעול(מנהל ההסדר) דהיינו,: עובד יהיה רשאי(לאחר כניסת השנוי לתוקף בקרוב),לבצע עסקה במוצר פנסיוני באמצעות כל בעל רישיון שיבחר(סוכן,מנהל הסדר,יועץ פנסיוני) מעסיק לא יתנה ביצוע עסקה בביצוע על ידי בעל רישיון מסוים(מנהל ההסדר של המעסיק) מעסיק לא יתנה הטבה כשלהי מטעמו לעובד בביצוע עסקה באמצעות בעל רישיון מסוים המעסיק חייב לספק שירות תפעול(העברת כספים)גם אם ביצוע העסקה בוצעה על ידי בעל רישיון אחר למעשה עם כניסת השנוי יכול העובד להצטרף לכל מוצר שיבחר על ידי כל סוכן או יועץ שיבחר, המעסיק חייב להעביר את הניכויים למוצרים שבחר העובד גם אם מנהל ההסדר מתנגד. .כעת נמתין לכניסת השנוי לתוקף

21. יש לי קופת גמל גדיש פסגות מ-1994 שיש ב כ-2300 שקל וכיום יש לי קרן פנסיה מקיפה בכלל האם ניתן לאחד אותן?
בחינת שתי האלטרנטיבות : השארת כספי הפיצויים בקופה עד הפרישה או משיכתם והשקעתם בשוק ההון עד הפרישה צריכה להיבחן במספר מישורים :

מיסוי - השארת הכספים בקופה מעניקה גמישות גבוה יותר בתכנון המס ומאפשרת, לרוב, צמצום משמעותי של המס.

מאפייני מוצר - קיימים מוצרי ביטוח עם מאפיינים מיוחדים (כגון מקדם המרה לקצבה מובטח) שניתן לנצלם רק אם משאירים את כספי הפיצויים בתכנית.

השקעות : קיימים מגוון גדול של מסלולי השקעה המוצעים על ידי הגופים המוסדיים. כל לקוח מוזמן לבחור את המסלול והגוף המוסדי המתאים לו. זאת ועוד, קיימות קופות גמל בניהול אישי (IRA) המאפשרות ניהול תיק השקעות לפי בחירת הלקוח.

שרידות החיסכון - ההסתברות שפיצויים ישמשו כקצבה בעת פרישה גבוהה יותר אם הם מצויים במוצר פנסיוני המיועד לקצבה.



22. דלית (57): יש לי ביטוח מנהלים משנת 1989. אם ארצה לפרוש בגיל 60 ולא גיל 65, מה הנזק מבחינתי?
קבלת קצבה בגיל 60 ולא בגיל 65 משמעותה קבלת קצבה נמוכה יותר לכל החיים. בכמה נמוכה? ניתן לפנות לחברת הביטוח ולקבל אומדן.

23. אני איש הייטק, האם זה נכון שאם למקום העבודה שלי יש הסדר עם סוכנות (מנהל הסדר) לגבי פנסיה וקרנות השתלמות, לא אוכל לשנות את דמי הניהול גם אם אמצא הצעה טובה יותר?
סעיף 20 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופו"ג) קובע כי העובד רשאי לבחור בכל עת, כל קופת גמל לצורך הפקדת תשלומיו ותשלומי מעבידו ואסור למעביד להתנות את ההפקדה בקופה מסומית. דהיינו ,העובד בלבד רשאי להחליט לאיזו קופה להפקיד ,באיזו חברה מנהלת לבחור ללא קשר להסדר שמוצע על ידי מנהל הסדר או סוכן הביטוח. יחד עם זאת, המעבידים מפרשים כי הם רשאים לדרוש שביצוע ההפקדות לקופות שנבחרו על ידי העובד תבוצע על ידי מנהל ההסדר שבד"כ נבחר על ידי המעסיק. יש מגמה מצד הרגולטור לטפל בפוטנציאל לניגוד עיניינים הקיים לפיו המעביד בוחר במנהל ההסדר ואילו התשלום בא על חשבוןן דמי הניהול של העובד, לכן בכוונתו לנתק את שירותי התפעול מהשיווק הפנסיוני. כך שכל עובד יוכל בעתיד, לבחור גם את הסוכן/יועץ פנסיוני והמעביד ידרש להעניק שירותי תפעול ללא התניה כלשהיא. אין ספק ששלב הסליקה הכספית שתבוצע על ידי המסלקה בעוד כשנתיים תסייע לכך.

24. יש לי מספר קופות גמל הוניות (לא הופקד בהם מ-2008). וגם קרן השתלמות שבה אני מפקיד (עברו 6 שנים) האים כדאי להעביר לקופת פנסיה משלמת? בהתחשב שהכספים הוניים?
כדאיות העברה תלויה בשאלה : "האם הפנסיה הצפויה ממוצרי הקצבה מספיקה לך?" בכל מקרה ראוי לשקול את העברת הכספים ההוניים במסגרת ייעוץ פנסיוני כולל. במידה ותחליט לבצע את העברה יש לבצעה כך שהקצבה בגין הכספיים ההוניים תהיה פטורה ממס - "קצבה מוכרת".

25. אני עובד בחצי משרה. לפי מה נקבע שכר הבסיס לצורך הפרשה לפנסיה?
שכר "מבוטח" בפנסיה נקבע בהסכם קיבוצי או בהסכם אישי. במידה ואין כאלה חל צו ההרחבה לפנסיית חובה. רכיבי השכר על פי צו ההרחבה ותקנות פיצויי פיטורים הוא : שכר יסוד; תוספת ותק; תוספת יוקר מחיה; תוספת משפחה. אציין בשולי הדברים שחובת המעסיק היא עד תקרת שכר של שכר ממוצע במשק.

26. עניתם לוליד שלא ניתן להפריש יותר מ-7% לפנסיה. התשובה אינה נכונה. אמנם לא ניתן להפריש יותר באמצעות התלוש אך ניתן בהחלט להעביר באופן עצמאי כספים לקרן הפנסיה, באופן חד פעמי או בהוראת קבע.
קיימות התניות רבות להפקדה במוצרים פנסיונים בכלל ולקרן פנסיה בפרט. התשובה שניתנה התייחסה לשאלה הספציפית. יחד עם זאת צודק אתה שניתן להפקיד באופן עצמאי לקרן פנסיה (כפוף לתקרת ההפקדה חודשית של 3619 בשנת 2013) אך על פי נתוני השאלה של וליד לא ניתן יהיה לקבל על כך הטבת מס. מנתוני השאלה לא ברור אם ההפקדה "מהוצאות נוספות" היא הפקדה שהוא והמעסיק מפקידים במקביל. במידה וכן יכול הוא הגדיל את ההפקדה עד ל 7% ולקבל על כך הטבת מס (כפוף לתקרה).

מובהר כי אין באמור משום המלצה או חוות דעת בקשר לרכישה ו/או מכירה ו/או ייעוץ ו/או שיווק של ניירות ערך מכל סוג שהוא, ו/או ביצוע פעולות השקעה אחרות, ואין באמור משום תחליף לייעוץ השקעות ע"י המוסמכים לכך, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

תגיות