אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נפלאות הניהול הפסיבי בת"א-25: ביצועים מובילים באפס דמי ניהול

נפלאות הניהול הפסיבי בת"א-25: ביצועים מובילים באפס דמי ניהול

בעוד שקרנות הנאמנות בניהול אקטיבי של מדד ת"א־25 מתקשות להכות את ביצועי המדד, כובשות הקרנות המחקות את צמרת הדירוג

18.12.2012, 08:19 | בועז בן־נון

למי שרוצה לשבח את הניהול הפסיבי (תעודות סל וקרנות מחקות) ומאמין ביתרונותיו על פני הניהול האקטיבי, כדאי להציץ בקטגוריית מניות ת"א־25. מדובר בקטגוריה קטנה יחסית שכוללת 20 קרנות, שמנהלות יחד 770 מיליון שקל, כאשר שמונה מהן מנהלות פחות מ־10 מיליון שקל כל אחת. הצצה אל הדירוג ל־18 חודשים מגלה כי צמרתו נכבשה על ידי הקרנות המחקות.

הקטגוריה מציעה למעשה ארבע אפשרויות למשקיע. הפשוטה ביותר היא לעקוב אחרי המדד בעזרת תעודת סל או קרן מחקה וללא דמי ניהול (כגון MTF ת"א־25). אפשר גם לסמוך על המחשב שיחליט עבורנו (מנורה מבטחים ת"א־25 בינארית - עמדה). חובבי הסיכונים יכולים לעשות זאת בעזרת קרנות אגרסיביות (כגון כלל מעוף בריבוע) או קרנות "רגילות" שמנהליה בוחרים את המניות (כגון אנליסט ת"א־25). בשל המגוון הרחב של סוגי הקרנות, מעניין במיוחד להשוות בין ביצועיהן.

מתקשות מול המדד

מדד ת"א־25, שהוסיף לערכו 20% מאז יוני, מושפע במידה ניכרת משש מניות מרכזיות המהוות כ־60% מהמדד: שני הבנקים הגדולים (לאומי והפועלים), כיל, פריגו, טבע ומלאנוקס. מניות אלה הן שלמעשה קובעות את כיוונו של המדד, וכך גם את כיוונן של הקרנות שרובן נותנות למניות משקל דומה למשקלן במדד. לפיכך, מי שמאמין בקטגוריה, מסתמך למעשה על ביצועי שש המניות ועל ביצועי השווקים הבינלאומיים שמשפיעים עליהן.

מתוך 12 הקרנות בקטגוריה שמנהלות יותר מ־10 מיליון שקל כל אחת (רק הן נכללו בדירוג), אף אחת לא מצליחה להציג לאורך זמן ביצועים עדיפים על מדד הייחוס (ת"א־25). הקרן הראשונה בדירוג ל־18 חודשים, MTF ת"א־25, מראה שלעתים ניתן למצוא ארוחות חינם. הקרן של מגדל קרנות נאמנות מנהלת 164 מיליון שקל ומצליחה להשיג את ייעודה - "השגת תוצאות הדומות ככל הניתן לשיעורי השינוי במדד ת"א־25". מדובר בקרן שמחקה אחד לאחד את מדד ת"א־25, ללא תחכום מיוחד וכאמור, לא גובה כלל דמי ניהול.

במקום השני בדירוג נמצאת קרן מחקה נוספת, אי.בי.אי סל ת"א־25 שמנהלת 81 מיליון שקל. הקרן הניבה בכל טווחי הזמן תשואות נמוכות במקצת לעומת ת"א־25 ולעומת מובילת הדירוג. גם היא לא גובה דמי ניהול.

אקטיבי אגרסיבי

במקום השלישי נמצאת מנורה מבטחים ת"א 25 בינארית - עמדה, שגם היא מנוהלת ללא מגע ידו של מנהל, אלא על ידי תוכנת מחשב שקובעת האם וכיצד כדאי להיות בשוק המניות. אולם מסתבר, שלא כל המחשבים נולדו שווים, שכן קרן דומה, אקסיומה ת"א־25 בינארית, מדורגת אחרונה עם תשואות נמוכות בהרבה.

מתחילת השנה כבשו שתי הקרנות האגרסיביות את צמרת טבלת התשואות - מיטב ת"א 25 אגרסיבית וכלל מעוף בריבוע, שמכות את המדד עם תשואות של 15.9% ו־17.7% בהתאמה (לעומת 13.3% של ת"א־25).

שתי הקרנות מדורגות נמוך יחסית בדירוג ל־18 חודשים, זאת בגלל הצד הפחות נעים בביצועיהן. בשנה וחצי האחרונות ירדו שתי הקרנות ב־22.1% וב־21.1% בהתאמה וזאת בזמן שהמדד ירד ב־2.1% בלבד. כלומר - כשהמדד עולה, הן עולות יותר ממנו, וכשהוא יורד, הן יורדות הרבה יותר ממנו - את זה כנראה לא תקראו בפרסומות שלהן.

השורה התחתונה: למעט הקרנות המחקות שמובילות את הדירוג, אף אחת מהקרנות בקטגוריה לא מצליחות להכות לאורך זמן את ת"א־25.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות