אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנורה הציעה 150 מיליון שקל תמורת תעודת הסל של מיטב

בלעדי לכלכליסט

מנורה הציעה 150 מיליון שקל תמורת תעודת הסל של מיטב

במיטב דחו הצעה נמוכה יותר של פסגות ומצפים להצעות נוספות, לאחר שגם המחיר שהציעה מנורה שיקף שיעור נמוך יחסית של 1% מהנכסים המנוהלים

18.12.2012, 08:17 | רחלי בינדמן

בית ההשקעות מיטב דיווח אתמול לבית ההשקעות פסגות כי הוא יצא מהתמונה ולא ימשיך בהליך ההתמחרות לרכישת תעודות הסל של מיטב - ול"כלכליסט" נודע כי מנורה היא הגוף המוביל במכרז לרכישת הפעילות. עוד נודע ל"כלכליסט" כי ההצעה של מנורה לרכישת הפעילות, כולל ההון העצמי, עמדה על כ־150 מיליון שקל. המחיר בהצעה שהגישה מנורה משקף שיעור של פחות מ־1% (0.7%-0.8%) מתוך כלל הנכסים שמנהלת מיטב סל. מכפיל זה נמוך מהמכפיל בעסקאות האחרונות בתחום שנע סביב 1.3%–1.4% מהנכסים.

קראו עוד בכלכליסט

יום ראשון האחרון נקבע כמועד שבו על הרוכשים הפוטנציאליים להגיש הצעות מחיר כתובות לרכישת חברת תעודות הסל, וזאת לאחר שמועד הגשת ההצעות נדחה בשבוע. בפועל הגישו רק שני גופים הצעה כתובה: מנורה ופסגות. עם פתיחת המעטפות, התברר כי מנורה הגישה הצעה שגבוהה יותר משמעותית מזו של פסגות (125 מיליון שקל). מדובר במחיר שכולל הן את שווי הפעילות המוערכת והן את ההון העצמי של מיטב תעודות סל שמסתכם בכ־80 מיליון שקל ומורכב ברובו במזומן. עוד נודע ל"כלכליסט" כי טווח המחירים שבו מעוניין מיטב למכור את הפעילות (כולל ההון העצמי) עומד על כ־200 מיליון שקל.

זיו שמש, מנכ"ל מנורה מבטחים פיננסים, צילום: עמית שעל זיו שמש, מנכ"ל מנורה מבטחים פיננסים | צילום: עמית שעל זיו שמש, מנכ"ל מנורה מבטחים פיננסים, צילום: עמית שעל

מכירה כפויה

בתי ההשקעות מיטב ודש נמצאים על סף מיזוג, ובמסגרת אישור הממונה על הגבלים עסקיים למיזוג נכפה עליהם למכור את פעילות תעודות הסל של מיטב המנוהלת על ידי ליאור כגן. משפחת סטפק השולטת במיטב ואלי ברקת השולט בדש נדהמו לגלות עד כמה נמוכה ההצעה של פסגות ועד כמה היא רחוקה מהמכפיל שסביבו נסגרה העסקה האחרונה בשוק תעודות הסל. מדובר, כמובן, בעסקה שבמסגרתה רכש מיטב עצמו את פעילות תעודות הסל של כלל פיננסים וזאת לפי מכפיל של 1.3% על הנכסים.

לפי מחיר זה, פעילות תעודות הסל של מיטב שכוללת נכסים מנוהלים בהיקף של כ־11 מיליארד שקל, צריכה להימכר לפי שווי של כ־140 מיליון שקל (ועוד כ־80 מיליון שקל בגין ההון העצמי – כלומר סכום כולל של כ־220 מיליון שקל). אלא שמאז השלמת עסקת מיטב סל הוחמרו דרישות הרגולציה. כך למשל הודיע המפקח על הביטוח כי על גופי הפנסיה אסור לגלגל על הלקוח את דמי הניהול שהם משלמים בגין רכישת תעודות סל, מעבר לשיעור של 0.1%, מה שפגע בהכנסות של חברות תעודות הסל שהסכימו לגבות מגופי הפנסיה דמי ניהול של 0.1% בלבד. לאור זאת, במיטב מדברים היום על מכפיל של כ־1.1%-1.2% על היקף הפעילות (לא כולל ההון העצמי). לפיכך, במיטב מצפים כיום לקבל בין 120-130 מיליון שקל בגין הפעילות ועוד כ־80 מיליון שקל בגין ההון העצמי. הצעת הרכש של מנורה נמוכה בכ־25% מהמחיר המבוקש על ידי מיטב.

פסגות הציע מחיר נמוך דרמטית ממחיר זה אך הצעתו כללה מנגנון לפיו המחיר יכול לעלות על בסיס רווחים עתידיים פוטנציאלים. לכאורה, מנורה הייתה צריכה להיבחר כזוכה אלא שבמיטב לא היו מרוצים גם מרמת המחירים של מנורה וביקשו לבחון גם הצעות נוספות מגופים אחרים שלא הספיקו להגיש הצעת מחיר כתובה. יצוין כי מנורה ופסגות שהגישו כאמור הצעות כתובות נדרשו להפקיד ערבות בנקאית בהיקף של 10 מיליון שקל, מה שלא חל על מציעים שלא לקחו חלק במכרז הרשמי. ההצעה של מנורה היא היחידה שמונחת כרגע באופן רשמי על השולחן ולכן מקרבת אותה לזכייה.

אם מנורה תזכה בפעילות, עובדי מיטב תעודות סל ינשמו לרווחה שכן לבית ההשקעות של מנורה המנוהל בידי זיו שמש אין הפעילות תעודות סל, מה שאומר שהם יצטרכו לגייס את רוב העובדים של בית ההשקעות וכן את מנכ"ל מיטב סל ליאור כגן.

ייתכנו הצעות נוספות

בהנחה שמנורה אמנם תזכה לבסוף לרכוש את הפעילות, צפוי זיו שמש להזניק את התחרות בענף תוך הורדת מחירים לטובת נתח שוק, כפי שהוא פועל באחרונה בתחום קרנות הנאמנות.

אבנר סטפק, סגן יו"ר מיטב, צילום: עמית שעל אבנר סטפק, סגן יו"ר מיטב | צילום: עמית שעל אבנר סטפק, סגן יו"ר מיטב, צילום: עמית שעל

בין הגופים שנתנו אינדיקציות כי הם עשויים להגיש הצעות מטעמם ניתן למנות את מגדל שוקי הון המנוהל על ידי רונן טורם, שלא הספיק לכנס את הדירקטוריון שלהם לדון בעניין. הדירקטוריון צפוי להתכנס בשבוע הבא.

הראל פיננסים המנוהל על ידי סמי בבקוב לא צפוי להתמודד על העסקה על רקע המחירים הגבוהים שאותם מסמנים במיטב כרלוונטים. בנוסף, קרן השקעות זרה הפועלת בתחום הפיננסים עשויה אף היא להגיש הצעה מטעמה.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
עובד הראל
בשנים האחרונות היה גורם אחד שהסתובב בשוק וקנה הכל בכל מחיר וקראו לו אבנר סטפק. הגורם הזה הוא המוכר היום והוא מגלה שאחרים לא נוהגים כמוהו למרבית הפלא וכאשר מיטב מפיצה מחיר של 130 מ' לחברת התעודות שלה הקונים המעטים מתמחרים כנראה קצת אחרת ומציעים רק 70 לכל היותר...
אילן , מרכז  |  19.12.12
2.
מישהו יכול להגיד firesale? הם חייבים למכור. הרגולציה מכבידה, ולא כזה קשה להקים מ0.
העסקאות של דוויס ושל ברק קפיטל נעשו בשלהי תקופה אחרת (ועל אותו רקע, ומול אותו גורם, יש לציין), מבט->מיטב היה חלק מאותו גל. אין ממש סיבה לתמורה גבוהה כאן.יש כאן אילוץ מכירה קשה של דש/מיטב, רגולציה מטורפת, ובנוסף - לא כזה קשה להקים פעילות תעודת סל מ0 - כפי שהראל תעודות סל מוכיחה. בנוסף, ספציפית כאן, כיוון שדש/מיטב משאירים בידיהם פעילות משמעותית בתחום תעודות הסל (תכלית-אינדקס) יש חששות לגבי מעבר ידע.
צופה , נוסטרו  |  18.12.12