אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי צריך לממן את ייצור הריבה? צילום: רותם ברק

מי צריך לממן את ייצור הריבה?

הדרך לשמר את התעשייה המקומית אינה באמצעות קריאה לצרכנים להתנדב ולשלם מחירים גבוהים עבור מוצר מקומי, כאשר על המדף נמצאים מוצרים זולים יותר, וטובים לא פחות

22.12.2012, 20:59 | גל רוזנט
בימים האחרונים מציף את המסכים תשדיר שירות מטעם משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, במסגרתו מנסה אריק זאבי, בשם משרד התמ"ת, לשכנע אותנו לרכוש ריבה, כי היא "טובה". היא לא סתם טובה, אומר הג'ודוקא לשעבר, היא טובה לכל העובדים בשרשרת הייצור של המוצר. קנו מוצר כחול לבן, אומר אריק בשם משרד התמ"ת - ותעזרו לתעשייה הישראלית.

מה לא אומר לנו משרד התמ"ת בתשדיר? הוא אינו מבקש מאיתנו לקנות מוצר כחול לבן כי הוא איכותי יותר ממוצרים אחרים הנמצאים על המדף. הוא אף אינו מבקש מאיתנו שלא להתפתות לרכוש מותגים יקרים במקום מוצר מקומי זול, וגם לא מבטיח לנו שהמוצר הישראלי יהיה זול יותר מן המוצר הזר המתחרה.

לקנות מוצר ישראלי בכל מחיר?, צילו: אוראל כהן לקנות מוצר ישראלי בכל מחיר? | צילו: אוראל כהן לקנות מוצר ישראלי בכל מחיר?, צילו: אוראל כהן

למעשה, ההנחה המובלעת בתשדיר היא שהמוצר הישראלי אולי "טוב", אבל לא טוב יותר ממוצרים אחרים, ובודאי שלא זול יותר - כי אחרת מדוע יש להשקיע מאמצים בשכנוע הצרכן לקנות דווקא את המוצר הישראלי - הלא הצרכן בודאי ינסה לקנות את המוצר הטוב והזול ביותר.

משרד התמ"ת רוצה שכשאנו מגיעים לחנות, לא נשקול את מחיר המוצר המקומי ואת איכותו ביחס למוצרים "זרים", אלא את העובדה שיוצר בישראל. הוא רוצה שנתמוך בתעשייה הישראלית גם במקרים שאינה יעילה (ולכן מוצריה יקרים יותר), גם אם היצרנים הם מונופולים, גם אם מדובר במפעלים הפועלים בתעשייה ריכוזית, גם אם לרגולטור עצמו יש חלק - במעשים או במחדלים - במחירו הגבוה של המוצר המקומי.

האם זהו מסר נכון וראוי? בהחלט ראוי לעודד את הצרכן הישראלי לרכוש מוצרים המיוצרים בישראל, אם מחיריהם אינם גבוהים ממחירי מתחריהם הזרים ואיכותם אינה נופלת מאיכות המוצרים הזרים. אולם האם ראוי לעודד את הצרכן הישראלי לרכוש מוצר מקומי רק כי הוא מיוצר כאן, גם אם איכותו פחות טובה או מחירו יותר גבוה? זהו עידוד של חשיבה לא כלכלית, קריאה למתן פרס לחוסר יעילות, להעדר יזמות ושאיפה למצוינות, ולמתן תמריץ להעלאת מחירים. זהו עידוד לניצול לא נכון של משאבי הפרט. האם באמת ראוי לבקש מאיתנו לסבסד תעשיות לא יעילות, יקרות? האם הפרט, בעידן זה של צמצומים וגזירות, הוא זה שצריך לחסוך מפיו ולתרום לאותן תעשיות לא יעילות?

מתן תמריץ לתעשייה המקומית וחיזוקה עשויים בהחלט להיות אינטרס של המדינה. אם סבורה המדינה כי יש מקום לעודד תעשייה מקומית - אדרבא, תעניק לה תמיכה ישירה, תעניק לה הלוואות, תתמרץ אותה להתייעל ולהשתפר, תסיר חסמים משווקי התשומות ועוד ועוד. אולם הדרך לשמר את התעשייה המקומית אינה באמצעות "מימון אזרחי" - קריאה לצרכנים להתנדב ולשלם מחירים גבוהים עבור מוצר מקומי, כאשר על המדף נמצאים מוצרים זולים יותר, וטובים לא פחות.

הכלכלה הגלובלית והסרת חסמי היבוא (במקומות שבהם הוסרו) הביאו לכניסת מוצרים מתחרים לשווקים מסוימים - ולהורדת מחירים בשווקים אלה. אין מקום להחזיר אותנו לאחור ולשכנע אותנו לרכוש מוצר מקומי יקר, שיצרניו אינם רוצים או אינם יכולים להתמודד תחרותית מול מוצרים אחרים.

הכותב הוא ראש מחלקת ההגבלים העסקיים והתחרות במשרד עורכי הדין יורם ל. כהן, אשלגי, אשל ושות'

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
נכון ולא לגמרי מדויק
גל ידידי לעניות דעתי ונסיוני מהעבר בתחום המזון אתה צודק ולא לגמרי נכון שצריך לעודד ייצור מקומי ולמנוע אבטלה ועוני גם בפריפריה ע"י הצלת המפעלים תבדוק את רשתות השווק שמייבאות ייבוא פרללי של מוצרים בזול דרך טורקיה וכו' ומוכרים את אותם מוצרים הרבה יותר יקר מאשר התוצר המקומי היה והיו מעלים את המס על המוצרים האלה או המוצרים שמיובאים מסין / המזרח ניתן היה להציל ע"י מחיר הגון את התעשייה הישראלית תן לי סיבה אחת הגיונית למה צה"ל , שב"ס , והמשטרה מייצרים מדים בסין למה מייצרים את דגל הלאום בסין ? והרשימה עוד ארוכה העזרה לתעשייה המקומית לא תהייה ע"י מימיון והלוואות (כי צריך לממן אותם) אלא ע"י עצירת הייבוא דרך המיסים על הייבוא תבדוק למה פריגת שאנחנו שותים גם רכז קםוא וגם שתייה קלה מייבאים רכז מדרום אמריקה והמס הוא שולי אם בכלל והרשימה עוד ארוכה
זוהר , ראש העין  |  23.12.12
4.
גל ידידי שכחת עניין עקרוני אחד, שגם התמ"ת לא מדבר עליו
איזה הגיון סביבתי יש בהבאה של חתיכות פרי וסוכר (=ריבה) מחו"ל? במיוחד שלפעמים הפרי הוא ממקור ישראלי, שנסע עד חו"ל ואז חזר בתוך ריבה? כל טביעת הרגל הסביבתית הזו ובשביל מה? בשביל מוצר שניתן לרכוש ממקור מקומי, שמקסימום נסע מעמק חפר עד לסופר שלי. לכן לא צריך בכלל לרכוש מזון שהגיע מחו"ל, ולכן באופן כללי צריך להעדיף תוצרת ישראלית בכל תחום. גל אתה צריך להתעדכן, בכלכלה המודרנית יש לא רק שורת רווח אלא יש שלוש שורות רווח: Triple Bottom Line - שורה כספית, שורה סביבתית ושורה חברתית. גם אם בשורה הכספית תוצרת חוץ זולה יותר (לפעמים בגלל סבסוד מסיבי של החקלאות במדינות אירופה, למשל ולא בגלל כלכלה חופשית), עדיין צריך להתחשב בשתי השורות האחרות והצורך לשמור על העולם שלנו ועל מקומות העבודה שלנו חשוב לא פחות מהכסף שהיבואן מרוויח.
מנקי איתן , גבעתיים  |  23.12.12
3.
איך מעודדים תוצרת ישראלית
פשוט מייעלים אותה - אולי במקום לזרוק משאבים על פרסומות ועל אין סוף פקידים שאוכפים אין סוף רגולציה על מעט מאוד חברות שמייצרות ונותנות כאן ערך יקצצו בשכר עובדי השירות הציבורי ובמספר עובדיו. הכדאיות תשפיע מייד ותביא להשקעות לשיפור במצב המשק ולכן לריבית נמוכה יותר ולייצור יעיל וטוב יותר. מכל עבר אני שומע על עובדי ממשלה כולל חברים וקרובי משפחה לצערי שמוצאים אין סוף הזדמנויות לסיורים מקצועיים בחו״ל כדי ללמוד איך לעשות כאן דברים יותר טוב. אולי שפשוט יעשו את הדבר הבסיסי וישאירו את הכסף למי שמייצר ערך אמיתי המגזר הפרטי!
אחד שמסכים  |  23.12.12
2.
כחול לבן
אריק זאבי חמוד אבל בצרכנות צריך לשים לב לשני הפרמטרים איכות ומחיר לכן צרכן נבון, כך אני חושב יעדיף כחול לבן כאשר:המוצר זול או שווה למחיר יבוא(גם 1%-2% יותר זה כמו שווה)או כאשר איכות המוצר משמעותית טובה יותר,העדפה "פטריוטית" ללא בקרה תעודד בינוניות ותגרום לעליה נוספת במחירי המוצרים, חייבת להיות תחרות!
שי , דרום  |  23.12.12