אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
Dell XPS 12: מחשב שמסובב ראשים

בדיקת כלכליסט

Dell XPS 12: מחשב שמסובב ראשים

לא קל לשלב בין אולטרה-בוק וטאבלט; הברקה הנדסית של Dell מצליחה לטשטש את הגבול בין השניים במחשב חדש ומרשים בעל מסך משובח. עם זאת, הוא כבד יחסית, יקר - ומתכנניו העדיפו אסתטיקה על נוחות

23.12.2012, 12:18 | ניצן סדן
מהי הדרך הטובה ביותר לשלב בין טאבלט ולפטופ? בעוד אסוס ומיקרוסופט בחרו בהפרדה בין המחשב והמקלדת, לנובו - במסך מתהפך בעל ציר כפול וחברות אחרות פשוט בנו לפטופים עם מסכי מגע - Dell האמריקאית פשוט בחרה במסך שמתהפך בתוך המסגרת שלו.

קראו עוד בכלכליסט

התצורה הגיעה לשוק לראשונה ב-2010, במחשב ה-Duo של החברה, נטבוק מבוסס ווינדוס 7 שהיה יקר ומסורבל מכדי להצליח בשווקים. עם זאת, תהיתי מתי תנצל החברה את הפטנט השימושי הזה במוצר בעל פוטנציאל הצלחה אמיתי.

עתה, נוחת בישראל ה-XPS 12 החדש, אולטרה-בוק בעיצוב המסך המתהפך, שקורא תיגר על יתר מחשבי ווינדוס 8 החדשים. האם בו יתגלם השילוב בין פונקציונליות הלפטופ ונוחות הטאבלט?

מסך מתהפך בתוך מסגרת מתכתית. XPS 12 מסך מתהפך בתוך מסגרת מתכתית. XPS 12 מסך מתהפך בתוך מסגרת מתכתית. XPS 12

עיצוב ומבנה: בנוי לתלפיות

לא קשה לבנות מחשבים יפים בימינו: האופנה האחרונה היא גוף אלומיניום בהרכבה אחידה בסגנון המקבוק אייר, עם שילוב מינימלי של פלסטיק. הבעיה של Dell היא שבעיצוב ה-XPS 12 יש חלקים נעים. ואולם, החברה הצליחה לבנות מחשב נאה מאוד.

עיצוב נאה, אם כי מעט מצועצע. XPS 12, צילום: ניצן סדן עיצוב נאה, אם כי מעט מצועצע. XPS 12 | צילום: ניצן סדן עיצוב נאה, אם כי מעט מצועצע. XPS 12, צילום: ניצן סדן

גבו המסך עשוי פלסטיק, עם דפוס עדין של ריבועים קטנים. אלגנטי, אבל לא בולט במיוחד. שולי המחשב מוכספים, בצורה מעט מצועצעת לטעמי. איכות הבניה מרשימה מאוד: אין שום חלל או חריגה בין הלוחות שמרכיבים את הגוף ובין השלדה.

המסך מסתובב בתוך מסגרת מתכת וננעל בארבעה עוגני פלסטיק קטנים. הם עשוים להפוך לבעיה עם הזמן, לאור שימוש תכוף ובלאי. מסגרת המסך עצמה דקה מאוד אך נראית נוקשה ועמידה. אבל תאונות קורות - ונפילה רעה אחת עלולה לכופף את המסגרת ולהשבית את המחשב שלכם.

מסגרת המסך נראית חזקה, אך דקה מאוד, צילום: ניצן סדן מסגרת המסך נראית חזקה, אך דקה מאוד | צילום: ניצן סדן מסגרת המסך נראית חזקה, אך דקה מאוד, צילום: ניצן סדן

ל-XPS 12 יש מסך 12.5 אינץ' (נפלא, עליו אספר לכם בהמשך), מידה חדשה יחסית בשוק החומרה, אבל גודל ומשקל המחשב דומים יותר לשל מחשבי 13.3 אינץ'. עם 1.51 ק"ג, הוא אולי אולטרה-בוק במשקל סביר, אך טאבלט כבד מאוד. אם במקרה של הנקסוס 10, הסרפס או האייפד 4 תוכלו לאחוז במחשב ביד אחת ולהפעילו בשניה, את ה-XPS 12 תעדיפו להפעיל על הברכיים.

על השולחן הוא נוח. ביד? בהחלט כבד מדי. Dell XPS 12 במצב טאבלט, צילום: ניצן סדן על השולחן הוא נוח. ביד? בהחלט כבד מדי. Dell XPS 12 במצב טאבלט | צילום: ניצן סדן על השולחן הוא נוח. ביד? בהחלט כבד מדי. Dell XPS 12 במצב טאבלט, צילום: ניצן סדן

ממשק: מחשב בנעלי עקב

המקלדת בנויה היטב; למקשים יש את מידת קפיציות טובה ותאורת LED לעבודה בחושך. אפילו פונט כיתוב המקשים נאה. עם זאת, מהנדסי Dell יכלו להרחיב אותה בחצי ס"מ לצדדים, מה שהיה מאפשר הקלדה נוחה יותר.

מה קרה לאנטר שלי?, צילום: ניצן סדן מה קרה לאנטר שלי? | צילום: ניצן סדן מה קרה לאנטר שלי?, צילום: ניצן סדן

נוחות ההקלדה היא נקודת כשל במחשב: פריסת המקשים משונה מאוד. ל-XPS יש מקש אנטר מאורך ומעוות למדי ולעומתו - מקש Caps Lock גדול ובולט. זה כאילו ש-Dell התבלבלה ביניהם בחשיבותם ובתכיפות השימוש בהם. אם תשאלו אותי, תעשיית המחשוב היתה צריכה לקחת את Caps Lock לחצר ולירות בו לפני שנים; או לכל הפחות, להגלות אותו למעמד של פונקציה משנית במקלדת.

משטח העכבר גדול, כמצופה מאולטרה-בוק מודרני. אבל הרגישות שלו מעט מוגבלת. גם כאשר מעלים אותה למקסימום האפשרי בהגדרות המערכת, תמצאו את עצמכם מבצעים יותר תנועות מאשר על הלפטופ הממוצע.

השילוב בין מסך המגע למקלדת הוא נוח, טבעי ומתרגלים אליו במהירות. ל-XPS יש שני שקעי USB, שקע תצוגה - וזהו. מוזר שאין בו קורא כרטיסים משולב - רכיב ותיק אך שימושי מאוד כשרוצים להעביר קבצים ממצלמה או סמארטפון ואין לכם חיבור רשת או כבל בנמצא.

בדופן השמאלית שלו תמצאו את מחוון הסוללה - מאפיין נפוץ במחשבים עסקיים. בלחיצת כפתור יידלקו 5 נורות זעירות שיציגו לכם את מידת הטעינה. עם זאת, אלו נורות החיווי היחידות של המחשב. נורת טעינה קצת יותר גדולה היתה נוחה יותר, לראייתי. בנוסף, יכלו מהנדסי Dell לשים את נורות הסוללה שלהם מתחת לגוף ובדופן - שקע HDMI בגודל מלא או קורא כרטיסים. בתחום הממשק, נראה ש-Dell בחרה "ללכת על נעלי עקב" ולהעדיף אסתטיקה על פונקציונליות.

מחוון תצוגת הסוללה. חביב, אבל בזבוז של נדל"ן בדופן המחשב, צילום: ניצן סדן מחוון תצוגת הסוללה. חביב, אבל בזבוז של נדל"ן בדופן המחשב | צילום: ניצן סדן מחוון תצוגת הסוללה. חביב, אבל בזבוז של נדל"ן בדופן המחשב, צילום: ניצן סדן

מולטימדיה ותוכנות: עוד תעירו את השכנים

המסך הוא גולת הכותרת במחשב; הרזולוציה הגבוהה - 1,920 על 780 פיקסל (ואיתה, צפיפות פיקסלים לא רעה של 176 פיקסלים לאינץ'), בבהירות גבוהה של 400 ניט, מספקת חוויית צפיה נהדרת בסרטים. הגוונים חיים ועשירים - אם כי נוטים להיות מודגשים בצורה שקצת חורגת את הטבעי. החיסרון היחיד הוא שב-1,080p, אייקונים ואלמנטים אחרים נראים זערוריים על מסך 12.5 אינץ'.

יתרון מפתיע מצאתי בתחום האודיו. אחח, הווליום, הווליום: Dell חימשה את ה-12 ברמקולים שעדיין לא שמעתי במחשב בגודל כזה. לא, האיכות לא תלטף אוזן של אודיופיל - אבל העוצמה היא גבוהה משמעותית משל רוב מחשבי הקטגוריה.

השילוב בין מסך המגע והמקלדת נוח ומתרגלים אליו במהירות. XPS 12, צילום: ניצן סדן השילוב בין מסך המגע והמקלדת נוח ומתרגלים אליו במהירות. XPS 12 | צילום: ניצן סדן השילוב בין מסך המגע והמקלדת נוח ומתרגלים אליו במהירות. XPS 12, צילום: ניצן סדן

חבילת התוכנות של המחשב היא מצומצמת - יתרון עבור משתמשים מתקדמים, שנוהגים להיפטר מרוב התוכנות המובנות ברגע שמופעל המחשב לראשונה. תמצאו בה כלי לניהול אודיו ובקרת המיקרופון של המחשב, כלי לגיבוי נתונים ואת תוכנת Absolute data Protection, כלי לבקרת גישה מרחוק וסנכרון מאובטח עם מערכות ארגוניות. חבל שרק בגרסת ניסיון של 90 יום.

ביצועים: מאפס ל-1.8 גיגה-הרץ ב-8 שניות

השם XPS, שפירושו Extreme Performance System, חרוט על לוחית אלומיניום מתחת לגוף המחשב. במקרה של המחשב הנ"ל, השם ראוי בהחלט: ה-XPS 12 מתניע בתוך שמונה שניות ומבצע את כל משימות השגרה בצורה מעולה. הוא לא מגהק או מתעכב בהתקנה, טעינה או הפעלה של תוכנות (לרבות כאלו כבדות יחסית).

את הביצועים האלה מאפשר מעבד Core i5 3427u של אינטל, בעל שתי ליבות שפועמות במהירות 1.8 גיגה-הרץ, ארבעה גיגה של זיכרון פעולה וכונן קשיח SSD של סמסונג (בנפח 128 גיגה-בייט). הרכיב החלש ביותר בתמונה הוא המעבד הגרפי - 4000HD של אינטל, אשר לא נועד להפעיל יישומים מורכבים כמשחקים.

משחקי פנאי יעבדו חלק. משחקים כבדים יותר יקרטעו, צילום: ניצן סדן משחקי פנאי יעבדו חלק. משחקים כבדים יותר יקרטעו | צילום: ניצן סדן משחקי פנאי יעבדו חלק. משחקים כבדים יותר יקרטעו, צילום: ניצן סדן

סוללה ופליטת חום: קריר וקולני

למחשב יש זמן סוללה של חמש שעות בשימוש סביר (עריכת מסמכים, גלישה, צפיה בקליפים והאזנה למוזיקה), נתון ממוצע למדי לקטגוריה. הסוללה של המחשב גדולה משל כמה ממתחריו; ציפיתי לקבל ממנו שעה נוספת. ה-XPS 12 אינו מתחמם בצורה בולטת בפעולה. בעת מאמץ, מורגשת התחממות מבנית קלה בחלק שסמוך לציר המסך. כשתפעילו תוכנה כבדה (או אפילו כשהמחשב מתקין עידכונים) המאוורר יחל לפעול במלוא הקיטור - ותוכלו לשמוע אותו היטב; לא משהו שציפיתי למצוא במחשב נייד בן זמננו.

סיכום ואלטרנטיבות: קסם גאדג'טי יקר

הצרכן הישראלי יפגוש בקרוב מחשבים מעניינים רבים שמשלבים יכולות טאבלט ולפטופ. לראייתי, ה-XPS 12 עושה זאת בצורה טובה משל דגמים בעלי מסך מגע או מסך דו-צירי (כמו הלנובו טוויסט), אך עדיין מציג פחות גמישות פעולה ממחשב בעל מקלדת נתיקה (כמו ה-Vivo Tab של אסוס). יש להניח שהדור הבא שלו יהיה דק וקל מהנוכחי ולפיכך גם נוח יותר לשימוש כטאבלט.

גאדג גאדג'ט מרשים, אך יקר. XPS 12 גאדג

מי שמחפש לפטופ ומתכנן להשתמש בו בעיקר ככזה (ואינו חובב משחקים) - לא יתאכזב מה-XPS 12 אם יתרגל למקלדת ולטאצ'פד. למסך המתהפך יש קסם גאדג'טי לא מבוטל, דבר שעשוי לקסום למשתמשים רבים. אבל לקסם יש מחיר: כדי לחבוק XPS 12 יהיה עליכם להיפרד מ-8,500 שקל (בשלב זה, נמכר ברשת באג).

למשתמשים אחרים, אמליץ לבחור בדגמים אחרים. לא קשה למצוא בשוק מחשבים במשקל ומידות דומים, זמן סוללה ארוך יותר ומסך 13.3 אינץ' - חלקם בני יותר משנה וזולים מה-XPS החדש. צרכנים שמשתמשים בטאבלט מזה זמן מה ושוקלים לזנוח אותו לטובת מכשיר כ-XPS, שהוא "שניים באחד" צריכים לזכור שהוא ודומיו הם יותר לפטופ מאשר טאבלט ויהיו פחות נוחים עבורם כמחשבי לוח.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
הכי חשוב - תומך 16GB זכרון
בין המעבדים של פעם לדור המעבדים של היום אין באמת כזה הבדל גדול ! התקנתי את חלונות 8 על פנטיום 3 והוא טס, ויש עליו גיגה זכרון הוא מתחיל להיתקע רק שפותחים עוד ועוד חלון - ואותו דבר קורה במחשבים חדשים - רק אחרי הרבה יותר זמן - פשוט כי הם מגיעים עם 4GB זכרון המלצה שלי, יותר חשוב מההבדל בין i5 לi7 זה ההבדל בין 4GB זכרון למול 16\32GB זכרון ממליץ על מינימום 8 GB זכרון, במחשב נייד או נייח, ואם אתם רוצים שהמחשב יהיה שמיש בעוד שנתיים, קחו מחשב שתומך ב16GB זכרון המעבדים והמחשבים הניידים החדשים - תומכים - הישנים לא שימו לב: חלונות 98 הספיק 32 זיכרון חלונות ME הספיק 64 זכרון חלונות XP הספיק 256 זכרון חלונות XP SP3 - כבר היה עדיף 3GB זכרון ויסטה כבר תמכה והגיעה עם 4 GB זכרון המחשבים של חלונות 7 תמכו ב8GB המחשבים של חלונות 8 תומכים ב32\16 GB זכרון בSP1 של חלונות 8 - דרישות הזיכרון יעלו גם של המערכת וגם של כל התוכנות מהדפדפן האופיס ועריכת תמונות וסרטים ככה זה - כשאיכות הצילום הביתי עולה ועולה בחלונות 9 שתצא עוד שלוש שנים 64 זכרון יהיה כנראה כבר דרישת חובה גם טאבלטים וסלולרי - אל תסתכלו רק על המעבד אלא גם על הזיכרון
טכנאי  |  23.12.12
1.
אני אצטרך להתהפך כמה וכמה פעמים
לפני שאני אוציא 8500 ש"ח על מחשב נייד (או בכלל על מחשב אישי). אני לא מבין את יצרניות המחשבים, בגלל כמה גימיקים הם חושבים שהם יכולים לשדוד את ציבור הצרכנים? אחר כך הם בוכים למה כולם (בארה"ב) קונים אפל (דאווין, אין כמעט וירוסים ותולעים, יש מיקרוסופט אופיס, והשירות שלהם נחשב למשובח), או להבדיל בקצוות כבר מתחילים לראות משתמשי לינוקס (ביצועים עדיפים על מחשבים פשוטים) שהם לא רק "גיקים".
משה , תל אביב  |  23.12.12