אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר בלחץ: אי אישור תיקון חוק עידוד השקעות הון יעלה מיליארד שקל צילום: אלכס קולומויסקי

האוצר בלחץ: אי אישור תיקון חוק עידוד השקעות הון יעלה מיליארד שקל

הערכה היא שהחוק לא יאושר בזמן והחברות ינצלו את הלקונה וישלמו פחות מסים. יו"ר ועדת הכספים גפני עדיין לא החליט אם להיענות לבקשת האוצר לכנס את הוועדה השבוע לאישור החוק

23.12.2012, 11:34 | הדר קנה ותומר אביטל

יו"ר ועדת כספים משה גפני יכריע בימים הקרובים אם יעלה לקריאה שנייה ושלישית תיקון סעיף לחוק עידוד השקעות הון, שלפיו הטבות מס יינתנו למפעלים אשר 25% מהכנסותיהם הושגו מייצוא למדינות עם מעל 14 מיליון תושבים. כיום המגבלה היא למדינות עם מעל 12 מיליון תושבים.

קראו עוד בכלכליסט

באוצר טוענים כי מדובר בלקונה מסוכנת שתעלה לקופת המדינה כמיליארד שקל, אם לא תאושר. הסיבה לכך טמונה בהיסטוריה של הסעיף - חוק עידוד השקעות הון מעניק הטבות מס מפליגות לחברות מייצאות, שלהן ניתנה הנחה במס חברות. החברות העומדות בחוק משלמות בין 6% ל-12% מס במקום 25% מס חברות הקיים היום.

מאחר שלא ניתן לקבוע בחוק שההטבה תינתן רק לחברה מייצאת (הדבר סותר אמנות בינלאומיות), נכתב שההטבה תינתן לחברות המוכרות למדינות שמספר תושביהן עולה על 12 מיליון. אלא שבינתיים הגיע המספר המצרפי של תושבי ישראל והרשות הפלסטינית ל-12 מיליון איש, ולכן החליטו במשרד האוצר וברשות המסים להעלות את המספר ל-14 מיליון מיליון איש. בנוסף מוצע גם לקבוע מנגנון עדכון אוטומטי למספר התושבים - של 2% לשנה - כהתאמה לקצב גידול האוכלוסייה בעולם.

משרד האוצר תכנן לקדם את הצעת החוק בישיבת המליאה לפני כשבועיים, אלא שנתניהו ביטל אותה והחליט כזכור להקפיא את כל הליכי החקיקה עד לבחירות. באוצר לא נואשו וביקשו לרכב על כינוס המליאה המיוחד שמתוכנן ליום חמישי האחרון כדי לאשר את פריסת החובות של ערוץ 10.

אנשיו של שטייניץ יחד עם מנכ"ל האוצר דורון כהן פנו לגפני כדי שיכנס דיון מיוחד ביום חמישי בו יוכן החוק לקריאה שנייה ושלישית ויועלה מייד לאחר מכן לאישור במליאה. כהן אמר לגפני שישנה חוות דעת בנושא שמצביעה על הלקונה בחוק ועלולה לאפשר לחברות להתחמק מתשלומי מסים. לכן, טוענים באוצר חייבים לתקן אותו לפני סוף השנה או שמשלמי המסים יפסידו כמיליארד שקל.

לפי ההערכות של האוצר, אי תיקון החוק עלול לעלות לקופת המדינה כמיליארד שקל. אלא שהיועצת המשפטית של ועדת הכרספים שגית אפיק טוענת שמדובר בחוק בעייתי משום שהוא מבקש לשנות רטרואקטיבית את הגדרות חוק עידוד השקעות ושיש לדון על השלכותיו ולא לאשרו בהליך חפוז. לנוכח העובדה כי המליאה כנראה לא תכונס פעם נוספת לפני הבחירות - סביר להניח כי החוק לא יאושר בזמן והחברות ינצלו את הלקונה וישלמו פחות מסים. גפני עצמו עדיין לא החליט אם להיענות לבקשת האוצר.

תגיות