אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כלכלה וקוץ בה

כלכלה וקוץ בה

הפד עלול להכניס את עצמו לבעיה כתוצאה מהצמדת הריבית לשיעור האבטלה

23.12.2012, 17:32 | אלכס זבז'ינסקי

לפני שבועיים קבע הבנק המרכזי בארה"ב תקדים לפיו מדיניות הריבית תוצמד לשיעור האבטלה ולתחזיות האינפלציה. אם שיעור האבטלה ירד לרמה של 6.5%, הבנק צפוי להתחיל ולהעלות את הריבית אשר נמצאת ברמה אפסית מאז שנת 2008. עוד לפני שהריבית תעלה בפועל, הבנק המרכזי אמור להפסיק את רכישות האג"ח שהוא בצע בשווקים. כל זה צפוי לקרות, על פי ההערכות של הבנק, לא לפני אמצע שנת 2015.

אולם, יתכן שבמקום להגדיל שקיפות ונראות, הפד עלול להכניס את עצמו ואת המשקיעים ללו"ז מאוד לא צפוי. כך לדוגמה, כדי שהאבטלה תרד לרמה של 6.5% כבר באמצע שנת 2014, המשק האמריקאי צריך לייצר בממוצע כ-200 אלף משרות חדשות בחודש לעומת 160 אלף שהוא ייצר בשנה האחרונה.

האם זה אפשרי? כן. עובדה שבמהלך השנתיים האחרונות קצב יצירת המשרות כמעט הכפיל את עצמו. כמו כן, לפני שנה, ציפו בבנק המרכזי ששיעור האבטלה בסוף שנת 2012 יעמוד על 8.5%-8.7%, זאת כאשר המשק האמריקאי,על פי הערכתם, היה צפוי לצמוח בקצב של 2.5%-2.9%. בפועל אנו מסיימים את שנת 2012 עם אבטלה של 7.7%, כאשר הצמיחה צפויה לעמוד השנה על שיעור של כ-2% בלבד.

אם המשק האמריקאי ימשיך להפגין ביצועים טובים, כמו שראינו בחודשים האחרונים ובעיית הצוק הפיסקאלי תגיע לפתרון סביר, הריבית בארה"ב עשויה לזוז מוקדם מהצפוי, הרכישות של הבנק המרכזי עשויות להיפסק עוד לפני העלייה בריבית, וכל זה יחד - אמור לגרום לעליית תשואות האג"ח ולהפסדים למשקיעים.

על פי ההערכות שפרסמה חברת דירוג האשראי פיץ', אילו תשואת האג"ח ל-10 שנים של ממשלת ארה"ב תעלה ב-1%, לרמה שהיא הייתה בה באוגוסט 2011, משקיעי האג"ח הקונצרניות בארה"ב ימחקו כ-8% משווי האג"ח. לצורך ההשוואה, ההפסד השנתי שספגו משקיעים כתוצאה מפשיטת רגל של החברות בשנה הכי גרועה בשני עשורים האחרונות, הסתכם בכ-0.54%.

עליית התשואות תוביל להתייקרות עלויות המימון

גם בישראל, תרחיש חיובי בכלכלה שיוביל לשינוי בכיוון הריבית ולעלייה בתשואות האג"ח, עלול להפוך רווחים נאים מהם נהנו משקיעי האג"ח בשנה האחרונה להפסדים כבדים. כך, עליית תשואות האג"ח בכ-1% במהלך השנה, שבסה"כ תחזיר אותן לרמות שהיו בתחילת שנת 2012, תגרום למשקיעים באג"ח הממשלתיות הפסד של 7 מיליארד שקל.

עליית התשואות תוביל להתייקרות עלויות המימון של הלווים - הפרטים הפירמות והממשלה. ירידה בתשואות האג"ח שהייתה בשנים האחרונות חסכה ללווים כסף רב. אילו ממשלת ישראל הייתה משלמת היום ריבית על חובה באותו שיעור כמו ששלמה בסוף שנת 2008, היא הייתה מוציאה כ-5 מיליארד שקל יותר בשנה על תשלומי הריבית. מדובר בסכום שמהווה כ-0.5% מהתוצר ובנסיבות של הכבדת החוב הממשלתי והצורך לקצץ בגירעון, היה הופך את עבודת הממשלה לקשה עוד יותר.

בארה"ב עליית התשואות תגרום לממשלה לבעיה חריפה אף יותר. הבנק המרכזי העביר בשנת 2011 לממשלה רווחים שנוצרו, בין היתר כתוצאה מירידת תשואות האג"ח שהוא מחזיק, בהיקף כמעט כפול מסך הוצאות הריבית שמשלמת הממשלה בגין ההנפקות שהיא עשתה בשנת 2012 כולה. אילו התשואות יעלו, הרווחים של הבנק המרכזי יהפכו להפסדים ובמקביל יעלו עלויות המימון של הממשלה.

לסיכום, השיפור בכלכלה עלול להפוך את חיי משקיעי האג"ח והלווים לקשים הרבה יותר. מבחינתם עדיף שהדשדוש בכלכלה ימשך עוד כמה שנים.

תגיות