אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מוסף מנהלים: מקומות 40-31 צילום: תומי הרפז

מוסף מנהלים: מקומות 40-31

במקומות 40 ל-31, גבי זליגסון, גיא ברנשטיין, גל טננבאום, מומו לירן, אבי לוי, אבי גבאי, טובה פוזנר חנקין, יונה פוגל, איציק וייץ ועופר קוטלר

25.12.2012, 09:47 | כתבי כלכליסט

מקום 40: גבי זליגסון, מנכ"ל נובה

בעוד כחודש נלך לקלפיות. האם ראש הממשלה הבא צריך להמשיך במדיניות הכלכלית הנוכחית? מה כדאי לו לשנות?

"על ישראל לפעול כמו מדינות קטנות אחרות, המגדירות תחומים מסוימים כאסטרטגיים. הגדרה שכזאת תגרור השקעה ממוקדת בחברות ובמוסדות מחקריים ואקדמיים העוסקים בתחומים אלה. תחום כזה יכול להיות דפוס, מכשור רפואי או מוליכים למחצה".

מה היה האתגר הניהולי המרכזי שלך השנה?

"קליטה יעילה של כמות גדולה של עובדים, המסייעים בהרחבת תחומי הפעילות של החברה באזורי המחקר והפיתוח, תמיכה בלקוחות ופיתוח האפליקציה. אנחנו בונים את החברה לצמיחה לאורך שנים ולכן השמה, הדרכה והטמעה של כישרונות חדשים הן פעילויות קריטיות עבורנו".

גבי זליגסון, מנכ"ל נובה, צילום: תומי הרפז גבי זליגסון, מנכ"ל נובה | צילום: תומי הרפז גבי זליגסון, מנכ"ל נובה, צילום: תומי הרפז

איך התחילה הקריירה העסקית שלך? מי היה זה שהאמין בך ונתן לך את הצ'אנס הגדול?

"התחלתי בחברת דיגיטל שנרכשה עלי ידי קומפק. בדיגיטל שימשתי כאיש מכירות ללקוחות עסקיים גדולים, כמו קוקה־קולה, מפעל הפיס, בנק אגוד והבורסה. גולת הכותרת של העבודה שם היתה ניהול פרויקט המעבר למסחר ממוחשב רציף בבורסה. את הצ'אנס הגדול הראשון שלי קיבלתי בנובה כאשר התמניתי למנכ"ל החברה־הבת בארצות הברית על ידי מייסד החברה והמנכ"ל דאז גיורא דישון".

מה ההישג הכי גדול בקריירה שלך? ומה היה הרגע הכי קשה בקריירה שלך?

"השגת החזון שהצבתי לנובה לפני שש וחצי שנים היא ההישג המשמעותי ביותר בקריירה שלי עד עתה. כשהגענו ל־100 מיליון דולר הכנסות, התחלנו לעסוק בהגעה ל־20 מיליון בשנים הקרובות. הרגעים הקשים הם תמיד רגעי הפרידה מעובדים בנסיבות קשות".

באיזה גיל תפרוש לגמלאות? מה תעשה אחרי שתפרוש?

"אומרים שהבית שבו גדלנו משפיע על הווייתנו. אם זה נכון, נותרו לי עוד עשרות שנות עשייה: אבי בן ה־75 עדין עובד 14 שעות ביממה כרופא, מדען ומורה לרופאים צעירים. אני מקווה לפרוש מוקדם יותר, לסייע לחברות הייטק להמשיך לצמוח, ולהתפנות הרבה יותר לספורט".

מקום 39: גיא ברנשטיין, מנכ"ל פורמולה מערכות

מה היה האתגר הניהולי המרכזי שלך השנה?

"ב־2012 הצלחנו לתרגם 30 שנות ניסיון בעולם המחשוב הארגוני לכדי פלטפורמת פיתוח מתקדמת לתחום המובייל העסקי. באמצעות פלטפורמה זו אנו מציעים כבר היום לארגונים להריץ את מערכות המחשוב שלהם על כל מערכות ההפעלה הנפוצות למובייל, על סמארטפונים וטאבלטים".

 

גיא ברנשטיין, מנכ"ל פורמולה מערכות, צילום: בועז אופנהיים גיא ברנשטיין, מנכ"ל פורמולה מערכות | צילום: בועז אופנהיים גיא ברנשטיין, מנכ"ל פורמולה מערכות, צילום: בועז אופנהיים

 

מה אתם צופים לשנה הבאה?

"לפי כל האינדיקטורים, 2013 צפויה להיות שנה מאתגרת. התוכניות שלנו מניחות המשך של ההתרחבות".

מתי הבנת שאתה רוצה להיות מנהל?

"הרצון להוביל ולהשפיע תמיד היה. המעבר לניהול עצמו בער בי לאחר שראיתי איך טעויות נעשות בארגונים שבהם עבדתי".

איך התחילה הקריירה העסקית שלך?

"בקוסט פורר (ארנסט אנד יאנג). יצחק פורר מקוסט הוא עד היום מודל לניהול בעיניי: שילוב של בעל בית, מנהל בעל יכולות של בחירה והנעה של עובדים עם הרבה חזון, צנוע, ויותר מהכל - בן אדם. אחרי שעבדתי אצלו, מי שנתנו לי את ההזדמנות הגדולה הם אלי רייפמן ונפתלי שני מאמבלייז, שמינו אותי למנכ"ל".

איזה טיפ היית נותן למנהל צעיר ושאפתן?

"ללמוד ולהקשיב למנוסים ממני, אני עדיין עושה את זה. להיות ערני כל הזמן להזדמנויות. לקום כל בוקר, לשים לעצמך מראה מול הפנים, ולבחון אם אתה עושה מספיק כדי לקדם את השאיפות שלך ושל הארגון שאותו אתה מנהל".

מקום 38: מומו לירן, מנכ"ל אבגול

מה היה האתגר הכי גדול בקריירה שלך, עד כה?

"ההצלה של yes, שלקחה שלוש שנים. נכנסתי אליה ארבעה חודשים אחרי ההשקה ומצאתי חברה בכאוס, עם תזרים מזומנים שלילי של 50 מיליון דולר לחודש. הובלתי אותה למעמד של חברת הטלוויזיה המובילה, ל־EBITDA חיובי, ולצוות ניהולי מצוין שרובו ממשיך עד היום".

ומה היה האתגר המרכזי שלך השנה?

"בנייה של צוות מנהלים בחברה. עד לפני שנתיים אבגול נוהלה על ידי שני סוליסטים מבריקים, ניר פלד ואחאי בונה, שחלקו ביניהם את העבודה ועבדו עם מחסור עצום במנהלים מקצועיים. מאז שנכנסתי לתפקיד, ובמיוחד בשנה האחרונה, עסקתי בבנייה של צוות מנהלים - גם בתחום של חדשנות וטכנולוגיה, עם סגן נשיא טכנולוגיה אמריקאי שהחליף את בונה, וגם בתחום המכירות, שם הקמנו מערך מכירות יוצא מהכלל ונפרדנו מחברת המכירות החיצונית שמכרה את רוב התוצרת שלנו".

מומו לירן, מנכ"ל אבגול, צילום: אריאל בשור מומו לירן, מנכ"ל אבגול | צילום: אריאל בשור מומו לירן, מנכ"ל אבגול, צילום: אריאל בשור

איך אתה מעריך שתיראה 2013?

"2012 היתה שנת זריעה, 2013 צריכה להיות שנת קציר: אני מצפה לצמיחה דו־ספרתית גם במכירות וגם ברווח. אני מצפה לראות אותנו יוצאים לדרך בהקמת מפעל בהודו, בכפוף להחלטת הדירקטוריון. את הקרקע כבר רכשנו".

איזה טיפ יש לך לממשלה שתקום כאן אחרי הבחירות?

"אני לא כלכלן מאקרו ובטח לא פוליטיקאי, אבל אני מרגיש בצורה חזקה שכדי שתהיה כלכלה בריאה אנחנו צריכים בסיס רחב של מעמד ביניים, ולא מדינה מקוטבת עם מספר קטן של עשירים ומספר גדול של עניים. גרתי כמה שנים בשבדיה: שם, מתוך 9 מיליון אזרחים, 9 מיליון הם מעמד הביניים. 9 מיליון לקוחות פוטנציאליים של H&M. בישראל, המון אנשים לא יכולים להרשות לעצמם קסטרו, ורבים אחרים לא סופרים את קסטרו כי הם קונים בכיכר המדינה.

"אנחנו צריכים להכניס לתוך הכלכלה את מרב האנשים. אי אפשר לעשות את זה באמצעות העלאות שכר, כי ישראל היא כבר היום מדינה שעלות העבודה שלה מאוד יקרה. צריך לעשות את זה בכיוון של הורדת עלויות המחיה. הפופולריות העצומה של משה כחלון נבעה בדיוק מכך שהוא עשה זאת, אבל הוא טיפל רק בנישה אחת. צריך כחלון לענף הדיור, צריך כחלון לפירוק הרבה מונופולים בישראל. צריך להכניס למעגל העבודה כמות גדולה מאוד של אנשים לא פרודוקטיביים, במיוחד חרדים".

מה רצית להיות כשהיית צעיר?

"קיבוצניק. אפילו יצאתי לנח"ל".

מקום 37: אבי לוי, מנכ"ל מליסרון

בעוד כחודש נלך לקלפיות. האם ראש הממשלה הבא צריך להמשיך במדיניות הכלכלית הנוכחית? מה כדאי לו לשנות?

"הפערים בין העשירון העליון לתחתון בארץ גדולים מדי, ויש מקום לממשלה לפעול ולהתאמץ כדי להקטין אותם".

מה היה האתגר הניהולי המרכזי שלך השנה?

"המיזוג של מליסרון ובריטיש ישראל. בשנה זו גם היה לנו תהליך של מימון ומיחזור חובות בהיקף של כמעט 5 מיליארד שקל - סכום גבוה ביותר באופן כללי, ובטח בשנת 2012. למיטב ידיעתי, הגוף היחיד שעבר אותנו היה חברת החשמל".

כיצד תיראה 2013?

"בעקבות המיזוג הממונה על הגבלים דרש מאיתנו למכור כמה קניונים ואנחנו נמצאים בהליך מתקדם של מכירה. אז מצד אחד יהיה צמצום, אך מצד שני השנה נפתח את קניון באר שבע, שאמור להניב בין 80 ל־90 מיליון שקל הכנסות בשנה".

אבי לוי, מנכ"ל מליסרון, צילום: עינת לברון אבי לוי, מנכ"ל מליסרון | צילום: עינת לברון אבי לוי, מנכ"ל מליסרון, צילום: עינת לברון

מה רצית להיות כשהיית צעיר?

"תמיד שאפתי להגיע לעמדות ניהול בכירות".

מתי הבנת שאתה רוצה להיות מנהל?

"בגיל 26. כבר אז יולי עופר זיהה בי את הפוטנציאל ומינה אותי להיות מנהל הכספים הכללי של כל הקבוצה. זה היה ב־1980, גם אז קבוצת עופר היתה אחת הגדולות במשק, וזה היה כבוד".

איך התחילה הקריירה העסקית שלך? מי היה זה שהאמין בך ונתן לך את הצ'אנס הגדול?

"ההיכרות הראשונה שלי עם קבוצת עופר היתה בזמן שהייתי סטודנט לראיית חשבון ועשיתי ביקורת בספרי חברת עופר במסגרת הסטאז' שלי. אז ההנהלה הכירה אותי, ויולי עופר ואודי אנג'ל נתנו לי את ההזדמנות הראשונה".

האם אפשר ללמד ניהול?

"אני חושב שכן. בסופו של דבר אתה רוכש את הידע תוך כדי עבודה, לאו דווקא באוניברסיטאות. אודי אנג'ל ויולי עופר היו המורים שלי".

איזה טיפ היית נותן למנהל צעיר ושאפתן?

"מה שחשוב הוא להיות שלם עם עצמך ועם האמת שלך ולשדר אמינות".

מהו ההישג הכי גדול בקריירה שלך?

"כשמוניתי ב־2002 למנכ"ל עופר השקעות זה היה צעד משמעותי עבורי. הובלתי בחברה שתי עסקאות גדולות: רכישת קניון רמת אביב ורכישת בריטיש ומיזוגה עם מליסרון".

מה היה הרגע הכי קשה בקריירה שלך?

"תביעה שהוגשה נגדי על ידי רשות ניירות ערך".

מקום 36: אבי גבאי, מנכ"ל בזק

איזה טיפ היית נותן למנהל צעיר ושאפתן?

"להיות אמיתי וענייני. הדרכים האחרות מביאות במקרה הטוב הישגים זמניים בלבד".

איזה מנהל מספק לך השראה לניהול ומנהיגות?

"למדתי לא מעט מספריו של ג'ק וולש, בעיקר על ענייני תרבות ארגונית והחשיבות שלהם".

מה היו האתגרים הניהוליים שלך השנה?

"ב־2012 התמודדנו עם כמה שינויים משמעותיים בשוק, רובם תוצר של החלטות רגולטוריות ולא טכנולוגיות. החברה התאימה את עצמה לשינויים ונערכת לשינוי הבא, שהוא הקמת שוק סיטונאי. לצד זה נמשכה תנופת ההשקעות ברשת, וקיבלנו החלטות על פריסת סיבים אופטיים לבתים בשנים הקרובות".

אבי גבאי, מנכ"ל בזק , צילום: אוראל כהן אבי גבאי, מנכ"ל בזק | צילום: אוראל כהן אבי גבאי, מנכ"ל בזק , צילום: אוראל כהן

איזו מדיניות כלכלית צריכה הממשלה הבאה לעצב, לדעתך?

"ראש הממשלה הבא יעמוד בפני מציאות לא פשוטה, אבל פתירה. השיח הציבורי היום הוא על היקף העלאת המסים הנדרשת. הבעיה של הממשלה ושל גופים ציבוריים אחרים היא לא צד ההכנסות אלא צד ההוצאות. ראש הממשלה יצטרך לעסוק בהתייעלות הנדרשת בהוצאות הממשלה. התייעלות אמיתית, מבנית ורב־שנתית, ולא מה שמכנים 'קיצוצים' ו'גזירות', שמתקבלים בישיבות ליליות ולא מתורגמים למעשים של ממש. כדי לעשות זאת יהיה צורך בהסכמות עם ההסתדרות, ואלו לא יושגו מבלי שהממשלה תיתן דוגמה אישית: ממשלה קטנה, בלי שישה עוזרים לכל שר ותפקידים מיותרים אחרים. אני מניח שלאור היקף הגירעון לא תהיה ברירה אלא גם להעלות מסים, בעיניי כסוג של הלוואת גישור עד שתהליכי הקטנת ההוצאות באמת יפעלו".

איפה תהיה בעוד חמש שנים?

"אני מקווה להיות בתפקיד ציבורי משמעותי שאפשר ליישם בו את הרעיונות שלי".

מקום 35: טובה פוזנר חנקין, פלסאון

האם הממשלה הבאה צריכה להמשיך במדיניות הכלכלית הנוכחית?

"אני לא רואה מדיניות ולא הייתי מעוניינת שמה שאין יישאר. ישראל עברה יפה את חמש השנים האחרונות, הרבה בזכות התעשיינים שהוכיחו איתנות, גמישות ואמונה, אבל הממשלה צריכה ללמוד לטפל בבעיית המחירים, הן של המוצרים והן של הנדל"ן".

האם המחאה החברתית שינתה משהו מהותי במערכת היחסים ביניכם לבין הצרכנים?

"המחאה החברתית גרמה להרבה חברות להתיישר. היתה כאן אמירה חשובה של רבבות אנשים שיצאו לרחובות: חברות ומנהלים צריכים להתרחק מחטא החמדנות, היהירות והזלזול. המחאה היוותה עבורנו השראה, והגדלנו בעקבותיה את כמות המלגות שאנחנו מעניקים לבני הארגון שלנו ואת המעורבות בשכונות בסביבה שלנו. כחלק מההבנה שקרה משהו אנחנו מגלים אכפתיות לאוכלוסיות מחוץ לארגון ובתוכו".

טובה פוזנר חנקין, מנכ"לית חברת פלסאון , צילום: נמרוד גליקמן טובה פוזנר חנקין, מנכ"לית חברת פלסאון | צילום: נמרוד גליקמן טובה פוזנר חנקין, מנכ"לית חברת פלסאון , צילום: נמרוד גליקמן

איזו שנה היתה 2012 עבורכם?

"הצבנו מטרות והשגנו אותן. בתוך עולם של כאוס היינו ממוקדים והשורה התחתונה היתה טובה. הגדלנו את נתח השוק שלנו, הסטנו את מרכז הכובד מאירופה למקומות אחרים, ואנחנו רואים פרי".

מה היה האתגר הניהולי המרכזי שלך השנה?

"אין אתגר אחד מרכזי, יש מטרות. אני לא עושה שום דבר לבד. כמו שאומר השיר 'עשר אצבעות לי יש', והאתגר שלי הוא לרתום את כולם לעשייה".

איזה מנהל מספק לך השראה?

"מעולם לא הערצתי אנשים, אני מעריכה אדם לפי מעשיו. בגדול רמי לוי הוא על הכיפאק - צנוע, ענייני, שם מטרות ומשיג אותן. אני חושבת שהוא עשה עבודה יפה. אני לא אוהבת אנשים שנגועים בחמדנות".

מה תפקיד החלומות שלך?

"אני מאוד אוהבת יצירה, בעיקר סופרים ומוזיקאים, אבל נראה לי שבשבילי זה מאוחר מדי".

מקום 34: גל טננבאום, מנכ"ל משותף (עם אופיר רחמים) בראק/NV

 

מקום 33: יונה פוגל, מנכ"ל פז נפט

מה היו האתגרים הניהוליים המרכזיים שלך השנה?

"2012 היתה שנה מאתגרת לכל החברות, ובטח לחברות האנרגיה. גם הרגולציה, גם המשבר העולמי הכלכלי, גם המחאה החברתית שהשפיעה על התנהגות הלקוחות, גם הלחץ על האשראי - כולם הגיעו יחד, וזה חייב ניהול קפדני וממוקד מאוד שמטפל בכל החזיתיות. כאילו כדי להוסיף על כל זה, הרבעון האחרון דרש התמודדות עם מבצע עמוד ענן וההשלכות שלו, וחלק גדול מפז ממוקם באזור שהושפע. זו היתה שנה שהמחישה שניהול סיכונים זה לא רק סיסמה. השנה הצבנו שלושה יעדים: הקטנת מרווח השיווק בדלקים; ביצוע תוכנית ההשקעות בבית הזיקוק באשדוד; ולבסוף, טיפול ברווחיות השוטפת של החברה בסביבה מאתגרת מאוד. כמו שזה נראה מתוצאות הרבעון השני והשלישי, נראה שעמדנו באתגרים".

יונה פוגל, מנכ"ל פז נפט, צילום: אוראל כהן יונה פוגל, מנכ"ל פז נפט | צילום: אוראל כהן יונה פוגל, מנכ"ל פז נפט, צילום: אוראל כהן

איזה טיפ היית נותן לממשלה הבאה?

"הממשלה צריכה להבין שהמשק נכנס לאווירה שלא מעודדת פיתוח עסקי והשקעות, אווירה שמגדילה את רמות הסיכון - ולעשות הכל כדי לשנות את האווירה העסקית הזו. תהליכים של הטלת מיסוי שרירותי ויצירת סטיגמה של טייקוניזציה לא עוזרים לזה, להפך: אני מודאג שאין כתובת אחת במשק שמתבוננת על כל מה שקורה, שמטרתה להחזיר את המשק למסלול של צמיחה לטווח ארוך והגדלת הייצור. זו המטרה, וכל מה שלא משרת אותה בעידן זה, כדאי לשים אותו בצד לתקופות טובות יותר".

מה ההישג הכי גדול בקריירה שלך?

"הרצון שלי הוא לומר בכל יום שהיום הוא רגע שיא בקריירה. בסופו של דבר כולנו עושים דברים בהווה; אם אתה לא מרגיש ממוקד בהווה, משהו לא בסדר".

מקום 32: איציק וייץ, מנכ"ל קרסו

איך עברה עליכם 2012?

"זו היתה שנה מוצלחת: הצלחנו למצב עצמנו כשחקן מרכזי בשוק תוך שיפור רמת השירות, השקנו מגוון רכבי דיזל של רנו, ואחרי ההנפקה המוצלחת של 2011 גם חיזקנו את הקשר עם שוק ההון והמשקיעים".

המחאה החברתית של 2011 שינתה משהו במערכת היחסים ביניכם לבין הצרכנים?

"היא עודדה אותנו לשווק מכוניות במחירים אטרקטיביים: היינו הראשונים למכור רכב סופר מיני במחיר הנמוך מ־70 אלף שקל, ובמקביל התחלנו בשיווק רכבי דיזל במחירים הדומים לרכבי בנזין".

איציק וייץ, מנכ"ל קרסו, צילום: אסף לב איציק וייץ, מנכ"ל קרסו | צילום: אסף לב איציק וייץ, מנכ"ל קרסו, צילום: אסף לב

מה אתה צופה לשנה הבאה?

"אני רואה ב־2013 שנת הזדמנות, שבה הקבוצה תוכל להגדיל את נתח השוק כתוצאה מהשקת מגוון רכבים".

מתי זיהית בעצמך את כישורי הניהול?

"במסגרת עבודתי כמנהל כספים באלדן זכיתי לעבוד עם הבעלים, מורי ורבי יוסי דהן. ממנו למדתי כיצד לשלב ניהול, מקצועיות, עבודת צוות ושימת דגש על אנושיות ומשפחתיות".

איזה טיפ היית נותן למנהל צעיר ושאפתן?

"להצמיח לו צוות חזק ומקצועי שאיתו אפשר להתייעץ, ולא לפחד לקבל החלטות קשות".

האם ראש הממשלה הבא צריך להמשיך במדיניות הכלכלית הנוכחית?

"חייבים לצמצם את הגירעון על ידי ביצוע רפורמה במיסוי הישיר, שתכלול העמקת הגבייה והטלת מסים נוספים".

מי מספק לך מודל מנהיגותי וניהולי?

"שמעון פרס, מנהיג יצירתי שלא פחד לקבל החלטות נועזות".

מקום 31: עופר קוטלר, מנכ"ל שיכון ובינוי

מהו ניהול טוב?

"טיפוח אנשים טובים, דוגמה אישית, עבודת צוות, מקצועיות ללא פשרות, שאיפה נחושה לסטנדרטים הגבוהים ביותר של איכות בכל תחום".

האם אפשר ללמד ניהול?

"בוודאי שכן, כמו שאפשר ללמוד כל מקצוע אחר, אך חשוב לשלב בין אקדמיה לעבודה בחברה מבצעת. זה שילוב מנצח".

עופר קוטלר, מנכ"ל שיכון ובינוי, צילום: בועז אופנהיים עופר קוטלר, מנכ"ל שיכון ובינוי | צילום: בועז אופנהיים עופר קוטלר, מנכ"ל שיכון ובינוי, צילום: בועז אופנהיים

מתי זיהית בעצמך את הכישורים הדרושים לניהול?

"בצבא, ב־669".

מה רצית להיות כשהיית צעיר?

"לטייל בעולם".

איך התחילה הקריירה העסקית שלך?

"ההזדמנות המהותית שקידמה את הקריירה שלי התחילה בהקמת כביש חוצה ישראל, כביש 6, פרויקט התשתיות הגדול במדינה. המינוי לתפקיד מנכ"ל קבוצת שיכון ובינוי היווה עבורי עליית מדרגה משמעותית, אישית ומקצועית".

איזה טיפ היית נותן למנהל צעיר ושאפתן?

"צניעות וסבלנות".

בעוד כחודש נלך לקלפיות. האם ראש הממשלה הבא צריך להמשיך במדיניות הכלכלית הנוכחית? מה כדאי לו לשנות?

"הממשלה צריכה לאמץ תכנון ארוך טווח בתחומי הנדל"ן והתשתיות וכן להגדיר יעדים לגיוון מקורות האנרגיה של ישראל, לצד גיוון מקורות המים וקידום טכנולוגיות מתקדמות".

איזה מנהל מספק לך השראה?

"בן גוריון".

באיזה גיל תפרוש לגמלאות? מה תעשה אחרי שתפרוש?

"בגיל 70. אהיה עם הנכדים".

 

על מה אתה אוהבת להוציא כסף?

"על גלידה".

 

השתתפו בכתיבה: ליאור גוטמן, תומר הדר, אורנה יפת, אסף גילעם, הדר קנה, רותי לוי, ליחרוי פרי ניר צליק

תגיות