אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איילת ניר: "יש לבנות את התקציב מאפס" צילום: אוראל כהן

תחזיות 2013

איילת ניר: "יש לבנות את התקציב מאפס"

הכלכלנית הראשית של פסגות סבורה כי על הממשלה החדשה לגבש מדיניות תקציבית שלא מבוססת על טלאים אלא על התאמת סדר עדיפויות

25.12.2012, 14:18 | רחלי בינדמן

"כשבוחנים את נתוני המקרו רואים תמונה די מעודדת כי חל שיפור בחלק מהנתונים המקרו כלכליים, כמו למשל שיעור האבטלה שירד מהותית", כך אמרה איילת ניר, הכלכלנית הראשית של פסגות, בוועידת תחזיות 2013 של "כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

"הצלחנו לצמצם את שיעור האבטלה למרות שיותר ויותר אנשים הצטרפו למעגל מחפשי העבודה. ב-14 שנים האחרונות ממוצע האינפלציה עומד על 2.1%, גם בעמידה ביעדי הגירעון רשמנו שיפור ניכר למרות שהפחתנו את יעדי הגירעון מידי שנה, ויחס החוב תוצר של המדינה ירד בצורה ניכרת", מתארת ניר באופטימיות.

"ההישגים הללו בולטים בהשוואה למשקים מערביים בעולם שם המגמה הפוכה. אם ניקח את המשק הישראלי למול הגלובוס נגלה שהמשתנים המקרו כלכליים נראים טוב בהשוואה למשל ביחס לשיעורי האבטלה. שיעור האבטלה במשק מצוי במקום טוב ביחס למשקים רבים אחרים. באותה מידה היקף החוב – יחס החוב תוצר עלה בחמש השנים האחרונות בשיעור ניכר, לא מעט מדינות מתמודדות עם משבר כתוצאה מכך ואילו בישראל יחס החוב תוצר פחת. אם הכל כך טוב על מה מלינים? על רקע מה קמה המחאה החברתית?" שואלת ניר.

איילת ניר, צילום: אוראל כהן איילת ניר | צילום: אוראל כהן איילת ניר, צילום: אוראל כהן

"דובר רבות על נושא תקציב המדינה. יש סיבות רבות לבור הזה וסיבה נוספת היא חוסר האחריות התקציבית של 2012. בשנה הנוכחית לא התנהגנו באחריות תקציבית לכן הגירעון יותר מפי2 מהיעד של 2%. צריך לבצע התאמה תקציבית בגובה של 20 מיליארד שקל בגלל זה. בנוסף, שוק הנדל"ן – מחירי הדיור מבחינת כוח הקנייה מאד גבוהים גם ביחס ללפני מספר שנים וגם ביחס לממוצע, שיעור הבעלות על דירה במשק הישראלי הולך ופוחת, ירידת מחירים חדה תייצר נזק למערכת הבנקאית ולנכסים הפיננסים והריאלים של הציבור, צמצום בגביית המיסים והדרך לפתור את הבעיה היא בצד ההיצע ולא הביקוש.

"אוכלוסיה גדולה אינה משרתת בצבא. לא יכול להיות שאוכלוסיה עובדת משלמת מסים תהיה מצומצמת מהקבוצה שנסמכת על התשלומים של אותה קבוצה עובדת. למשבר הכלכלי העולמי יש השלכות על המשק גם מבחינת היקפי היצוא אבל גם על שווי הנכסים הפיננסים שלו כדי שבזקנה תהיה לנו תוצרת לחיות בכבוד", מפרטת ניר.

"בשיעורי ריבית נמוכים לאורך זמן קשה לספק תשואה לפנסיה מבלי להגדיל את רכיבי הסיכון" מבהירה.

עוד מוסיפה ניר "אני רוצה להתמקד במשבר התקציבי – אם מסתכלים על ההוצאה הממשלתית כאחוז מהתוצר רואים שהיא ירדה. יש שורה של מדינות מערביות עם שיעור גבוה בהרבה. יש שיאמרו שלא ניתן לקצץ בהוצאה התקציבית למול האיומים הבטחוניים אבל השאלה אם אין חשיבות לביטחון הכלכלי, למשפחות עם חוסר ביטחון קיומי וחוסר יכולת לשים אוכל על השולחן. העוגה קטנה מידי מכדי להחיל הכל. הפתרון הוא הבנה שאי אפשר לבנות תקציב בטלאים וקיצוצים רוחביים מבלי לגבש סדר עדיפויות. צריך למפות את הסעיפים לפי סדר חשיבות" סבורה ניר.

תגיות