אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"גידול ניכר במשפחות שנקלעו למצוקה כלכלית לאחר שלא הצליחו לעמוד במשכנתא" צילום: שאטרסטוק

"גידול ניכר במשפחות שנקלעו למצוקה כלכלית לאחר שלא הצליחו לעמוד במשכנתא"

כך לפי דו"ח עמותת ידיד, שמצא כי המערכת המשפטית מכבידה על מצוקת הלווים שמתקשים לעמוד בתשלומי המשכנתא כאשר היא מאפשרת לבנקים לגבות תשלומים גבוהים על גבם

25.12.2012, 17:13 | דותן לוי
התמורות שהתחוללו בשנים האחרונות בדיור הציבורי ומשפיעות באופן ישיר על דייריו ועל הזכאים לו, נותרו לא מעודכנות. הן הובילו לכך שאותם דיירים וזכאים אינם מצליחים לממש חלק ניכר מזכותם הבסיסית לקורת גג ראויה, כך קובע דו"ח של המחלקה המשפטית בעמותת ידיד לציון 10 שנים של פרוייקט "שנת הדיור". הדו"ח הוכן על ידי עורכות הדין ורדית דמרי-מדר, מנהלת המחלקה המשפטית של "ידיד" ועו"ד שני רבינוביץ, הממונה על תחום הדיור במחלקה. הוא יוצג ביום חמישי הקרוב בכנס מיוחד ויציג סדרה ארוכה של כשלים וחסמים בירוקרטיים ומשפטיים.

בין הממצאים העיקריים שעולים בדו"ח, ישנו גידול ניכר במספר המשפחות והיחידים שנקלעו למצוקה כלכלית לאחר שלא הצליחו לעמוד בתשלומי המשכנתא לאורך זמן. גידול זה נבע מהעדר האלטרנטיבות בשוק הדיור הישראלי והעדרו של דיור בר השגה או דיור לשכירות מוזל, בד בבד עם המדיניות הממשלתית מאז הקמת המדינה, אשר עודדה בעלות. "בעת מצוקה, הסיוע הניתן על ידי המדינה אין בו די כדי לספק הגנה אפקטיבית על הזכות לקורת גג, לא רק בשל מגבלותיו אלא גם בשל העובדה כי המערכת המשפטית מאפשרת לכונסי נכסים מטעם הבנקים למשכנתאות לנצל את החקיקה הקיימת ולגבות תשלומים נכבדים על גבם של הלווים אשר ביום בהיר אחד מוצאים את עצמם ללא הבית שאותו עמלו לרכוש מחד ועם מצוקה כלכלית שאינה מאפשרת להם לפתוח דף חדש מאידך", לשון הדו"ח.

"כונסי נכסים מטעם הבנקים גובים פי 3 מהמקובל על גבם של הלווים", צילום: עמית שעל "כונסי נכסים מטעם הבנקים גובים פי 3 מהמקובל על גבם של הלווים" | צילום: עמית שעל "כונסי נכסים מטעם הבנקים גובים פי 3 מהמקובל על גבם של הלווים", צילום: עמית שעל

בין היתר נכתב בדו"ח כי שכר הטרחה שגובים עורכי הדין מטעם הבנקים וכונסי הנכסים במקרים של פיגור בתשלומי המשכנתא ומשולמים על ידי הלווה גבוה פי 3 ויותר משכר טרחתם של עורכי דין הממלאים תפקידים דומים בתחומים אחרים וכך הפך להיות אחד החסמים העיקריים של לווים המבקשים להסדיר את חובותיהם.

הדו"ח גם מגלה, כי במקרים רבים גם לאחר מימוש משכנתא ומכירת הבית, נותר חוב גדול לבנק, כך שהלווה נאלץ להמשיך לשלם תשלומי משכנתא גם כאשר הוא מחוסר דיור ובכך נמנע שיקומו הכלכלי.

במסגרת פרוייקט "שנת הדיור", מציגה העמותה פתרונות שיישומם עשוי לשנות את שוק הדיור בישראל, ובניהם: הגדלת מלאי הדירות הציבוריות, שילוב אוכלוסיות מוחלשות בפרוייקטים של דיור בר השגה וביצוע עדכונים והתאמות בחוק זכויות הדייר בדיור הציבורי. בנוסף הם מציעים לאשר זכאות לדיור ציבורי לכל מי שעומד בתקרה הרלוונטית להרכב משפחתו, הן באמצעות קבלת קצבה מהמוסד לביטוח לאומי והן באמצעות הכנסה מעבודה, לתת בטחון ממשלתי לזכאי הדיור הציבורי הממתין בתור ומתקשה לשכור דירה בשוק החופשי עקב חוסר בערבים, בטחונות וכדומה ועוד פתרונות רבים מתחום הדיור והמשכנתאות.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
הכי קל -זה להאשים את האחרים-כל אותם אנשים שרכשו דירות עם הון עצמי של 10%-15%
ידעו מראש שאולי יום אחד יתקשו בהחזרי המשכנתא-בגובה 85% מערך הבית-הבעיה של אותם אנשים היא שהם לא רואים את המחר-לוקחים התחייבויות לתווך ארוך בלי לחשוב על שאר ההוצאות שמשפחה צורכת-זוהי צורת חשיבה -תרבות צריכה וזה מתבטא בכל תחום חיינו-אנשים במדינה הזו קופצים מעל הפופיק שלהם וביום תשלום החשבון הם באים לבכות-אכלו לי -שתו לי-המדינה אשמה-ומי שמבין קצת בנדל"I יודע שהמצב הזה הוא שיוצר את הביקושים הגבוהים ואת עליות המחירים המטורפות.אנשים במדינה הזו לא מבינים שאין ארוחות חינם והדבר היחידי שאפשר להאשים בו את בנק ישראל הוא שהוא לא מוציא הוראה חד-משמעית שלווה לא יוכל לקבל הלוואה למשכנתא שעולה על 30% מהשכר נטו של בני הזוג -כולל הלוואות של EMI והשאר.
אבי  |  27.12.12
3.
הבעיה היא
גם מצוקת הדיור אך גם חוסר האחריות של אותם אנשים שלקחו משכנתא!!! משכנתא לא לוקחים כלאחר יד וחבל ומצער שאנשים לא מבינים זאת! לאחר שהייתי בסדנא של מזרחי הבנתי שכרגע גם אם יש לי הון עצמי, עדיף לי להמתין ולא לקחת משכנתא שלא אוכל להחזיר אותה אח"כ! אין מה לעשות, לפני לקיחת משכנתא צריך להתייעץ עם מומחים, לבצע סקר שוק, ללמוד את הנושא לעומק ןלא לקחת כדי לקנות בית שאח"כ יפנו אותך ממנו ועוד שתשאר בחובות כל החיים! חוסר אחריות בעיני!
דרור , מרכז  |  26.12.12
2.
למה תמיד הממשלה לא מצליחה לראות
שחוסר העשיית והטיפול השורשי בנושא הדיור שכל אחד מאיתנו יכול בקלות רבה להכנס לרשומות של נפגעי דיור - כן כן גם משפחות "מסודרות" ששני בני הזוג עובדים, יכול לעלות הרבה פחות לאזרחים ולקופת המדינה אם רק ישכילו לעצור ולשנות קצת את הגישה של כיבוי השרפות, הגיע הזמן למצאית פתרון אמיתי. חוסר הטיפול בנושא הדיור הינו פצצה זמן שיכולה ליצור את המשבר הכלכלי הבא במדינה. אני מכונה "נפגע דיור" - כל המערכת בכיוון דריסת החלש, בכל היבט שיכול להיות בתהליך הנורא של חוב משכנתא לבנק... אזרחים - ראו הוזהרתם. בני.
בני , מרכז הארץ  |  26.12.12
1.
בזבוז כספינו
אין יותר אתיקה בשום מקצוע . תמיד ירכבו על גבם של החלשים. לצער כולנו אין יכולת להתנגד למכונות המלחמה המשומנות .הלו הן מורכבות מאינטרסנטים : ממשלה הוצלפ מע המשפט הם ביחד ויד רוחצת יד . גם אם תביאו עו"ד יגידו לך יש חוזה . שתתבע מי מהם יגידו לך "תשמע........". הרעיון לא להכנס לנישות האלה מלכתחילה "שמור אותי מאוהבי משונאי אשמר בעצמי " אתם בקשר עם משהו ; אך שיקרה מצב והמאזן ישתנה . לא מכירים אף אחד .לשמור מרחק יותר מאש . הסיבות למצב משפחות רבות ועומדות להתווסף. שימרו נפשותיכם.
סיפור , רחובות  |  25.12.12