אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החברה להגנת הטבע נגד קידוח גבריאלה: "יוקם בלב שמורה ימית"

החברה להגנת הטבע נגד קידוח גבריאלה: "יוקם בלב שמורה ימית"

החברה הגישה לוועדה המחוזית התנגדות לתוכנית להקים את הקידוח של מודיעין מול חופי הרצליה. מבקשת לבחון חלופות: "ניתן להימנע מפגיעה בסביבה"

26.12.2012, 14:18 | חן פונדק

החברה להגנת הטבע הגישה היום (ד') לוועדה המחוזית תל אביב התנגדות רשמית לקידוחי הגז גבריאלה, שבבעלות מודיעין (70%), המתוכנן בים מול חופי הרצליה.

קראו עוד בכלכליסט

החברה מבקשת לדחות את בקשת הקידוח ולהימנע מלסכל את הכרזת רשות הטבע והגנים שהאזור הוא שמורת טבע ימית, ולכל הפחות להשיב את הדיון לוועדה המחוזית לבחינת חלופות למקום הקידוח. מחר, היום האחרון להגשת ההתנגדויות, צפויה גם רשות הטבע והגנים להגיש התנגדות.

"לכאורה אמור היה מקרה קידוח גבריאלה להיות מקרה פשוט. מדובר בקידוח ניסיוני, אחד מיני רבים המתוכננים בחופי ישראל, אך שונה מכולם בעובדה אחת – הוא מתוכנן להתקיים בלב ליבה של שמורה ימית מוצעת", מוסבר בהתנגדות.

לפי ההתנגדות, מוסדות התכנון העדיפו את הקידוח על פני שמירה על הסביבה, זאת אף שניתן להימנע מפגיעה בסביבה - לטענת החברה יש מעט נקודות ההשקה בין הקידוחים לשמורות הימיות. "מדינה המעוניינת גם לקדם את תעשיית הגז והנפט לכל אותן מטרות כלכליות אסטרטגיות ידועות, וגם לשמור על הסביבה הימית שלה, עשויה לגלות כי מדובר במשימה אפשרית".

חוף הרצליה, צילום: דרור עזרא חוף הרצליה | צילום: דרור עזרא חוף הרצליה, צילום: דרור עזרא

בהתנגדות מצוין עוד כי המשרד להגנת הסביבה נדחק מהתהליך באמצעות ביטול תסקירי השפעה על הסביבה והחלפתם במסמכים סביבתיים בהנחיית משרד האנרגיה והמים, וכי לא היתה בחינת חלופות אמיתית למקום הקידוח.

עו"ד נועה יאיון מהמחלקה המשפטית של החברה להגנת הטבע, שהגישה את ההתנגדות, מסבירה כי "הים הוא אזור בלתי מתוכנן, בניגוד ליבשה. עד עכשיו התייחסנו אליו כאזור כחול וגדול, ובשנים האחרונות יש המון שימושים סותרים בים. כל הים כבר חולק לחיפוש זיכיונות לנפט, אבל צריך גם להחליט שאנחנו רוצים לשמור על הסביבה הימית, אליה אנחנו מחויבים לפי אמנות בינלאומיות, שזה אומר גם לשמור על הדגה שנמצאת במצב רע".  

רשות הטבע והגנים מנסה לקדם את הכרת שמורת פולג, שבה מתוכנן הקידוח, לשמורה מוכרזת. 

התנגדות נוספת

גם עמותת צלול הגישה התנגדות לקידוח גבריאלה. בנוסף לפגיעה בשמורה התנגדות צלול מתמקדת בחוסר מוכנות המדינה למקרה של דליפת נפט.

לפני שבועיים אושרה הקצאה של 22 מיליון שקל למשרד להגנת הסביבה עבור היערכות לטיפול בזיהום מהקידוחים בים. התקציב מיועד להקמת שתי תחנות למניעת זיהום ים בחיפה ובאשקלון ולרכישת שתי ספינות ייעודיות ללחימה בזיהום ים.  

ההתנגדות קוראת להשהות את ההחלטה עד שתיקבע תוכנית מתאר, לים והמדינה תצהיר כי תמו היערכויות להתמודדות עם אירועי דליפה.

תגיות