אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות הטבע והגנים נגד קידוח גבריאלה: להכריז על שמורות טבע ימיות

רשות הטבע והגנים נגד קידוח גבריאלה: להכריז על שמורות טבע ימיות

האקולוגית הימית של הרשות טוענת שלזיהום שיגרום הקידוח יש מחיר כלכלי של פגיעה בחשמל, בתיירות ובדגה

26.12.2012, 21:32 | חן פונדק

"זה לא רק שונית מול מנייה צוללת, מבחינה כלכלית מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה לא להכריז על שמורות ימיות", כך הסבירה הערב ד"ר רותי יהל, האקולוגית הימית של רשות הטבע והגנים את הסיבה להתנגדות לקידוח גבריאלה.

קראו עוד בכלכליסט

"אזרחי ישראל מקבלים המון שירותים מהים. מי הים הם מקור המים האחרון באיזורינו לשתיה ולהשקיה, והם מופקים מהים על ידי התפלתם, מי הים מקררים את טורבינת החשמל, ובקיץ בשיא צריכת החשמל הטורבינות משותקות כי הם התמלאו במדוזות פולשות שמגיעות לכאן במספרים גדולים בגלל שאנחנו חיממנו את הים וזיהמנו אותו. כדי להוסיף חטא על פשע, מבצעים פה דג יתר – דגים יותר ממה שהסביבה מסוגלת לסבול ומצמצמים את הדגה. הים הפתוח הוא גם משאב הטבע הזמין ביותר עבור הישראלים, ותיירות החופים נפגעת כאשר מגיעות המדוזות.

"בשביל להמשיך לקבל שירותים אלו מהים, חייבים לשמור על המערכת הימית יציבה ומתפקדת, והדרך לכך היא על ידי הכרזת שמורות טבע ימיות גדולות: בכך שמקצים שטחים לשמורות, נותנים לאוכלוסיית הדגים ושאר בעלי החיים והצמחים באזור השמורה להתאושש, ושומרים על איכויות המים שם טובות, וזה משפיע על כל הסביבה".

במסגרת עבודה של רשות הטבע והגנים אותר היכן להכריז על שמורות טבע ימיות. "האזור מול הרצליה נבחר בגלל מספר מרכיבים מאד ברורים עוד לפני שנמצאה השונית - שונית בעומק 100 מטר המורכבת בעיקר מספוגים אך גם מבעלי חיים אחרים, ולפני שהוחלט על הקידוח. אנחנו עובדים לפי אמנות בינלאומיות ופרוטוקולים של ה-OECD והרעיון היה להכריז על שמורה גדולה שתיתן את כל שירותי המערכת האקולוגית לכל הסביבה שלה. מצאנו את השונית הזו בסקר סביבתי, אבל אם היא הייתה עומדת מול כל הצרכים של מדינת ישראל, ברור במה הייתי בוחרת".

אבל יהל מזכירה את מה שהוצג גם בהתנגדות של החברה להגנת הטבע - החפיפה בין השמורות ותכנוני הקידוחים היא מזערית, אבל באר אחת בתוך אחת מארבעת שמורות מוצעות יכולה להשפיע או אף להרוס את האזור כולו.

"צריך לשאול האם באר נפט אחת שווה את כל השירותים הללו – תחנות כוח שעובדות כל השנה, תחנות התפלה שעובדות כל השנה, דיג שקיים בצורה מושכלת, תיירות חופים שהוא עסק אדיר בקיץ שכן בעונת מדוזות לא מגיעים תיירים לחופים. אנחנו לוקחים כמובן מאליו את מה שהים ייתן לנו – הים הוא נדיב אבל צריך לטפח אותו על ידי הקצאת שטחים נרחבים לשימור בשביל שייתן לנו את שירותיו הטובים".

תגיות