אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארבע שנים לאחר הגילוי: אסדת תמר הקבועה הוצבה מול חופי ישראל צילום: עמית שעל

ארבע שנים לאחר הגילוי: אסדת תמר הקבועה הוצבה מול חופי ישראל

האסדה הוצבה 30 ק"מ מערבית לחופי אשדוד. יצחק תשובה: "מוכרחים להמשיך לחפש, להשקיע ולקדוח. הים הוא גדול ויש בו עוד הרבה גז"

29.12.2012, 23:34 | ליאור גוטמן

"מוכרחים להמשיך לחפש, להשקיע ולקדוח. הים הוא גדול ויש בו עוד הרבה גז, גם למדינת ישראל וגם לשכנותיה. צריך לעודד משקיעים ויזמים נוספים לקדוח במדינת ישראל וצריך להמשיך להביא למדינה משקיעים זרים חדשים כדי להביא לפיתוחם של פרויקטים, כדוגמת פרויקט תמר" - כך אמר אתמול בעל השליטה בקבוצת דלק יצחק תשובה.

קראו עוד בכלכליסט

הדברים נאמרו במסגרת הצבת אסדת הפקת הגז ממאגר "תמר" במרחק 30 ק"מ מערבית לחופי אשדוד. תשובה הוא אחד השותפים הבכירים במאגר באמצעות דלק אנרגיה שבשליטתו (31.25%).

מאגר "תמר" התגלה בינואר 2009 והוא מכיל כ-270 מיליארד מ"ק גז טבעי, פי 50 ויותר מהיקף הצריכה שנרשם במשק במהלך 2011. ההקמה לכלל השותפים בו עלתה על שלושה מיליארד דולר. בהיעדר מתחרים בתחום האספקה הוכרז המאגר כמונופול וכל הלקוחות בישראל, לרבות חברת החשמל והחברה לישראל, נמנים בין לקוחותיו. סך היקף עסקאות מכירת הגז לשוק המקומי נאמד בכ-25 מיליארד דולר לתקופה של כ-15 שנה.

לפי מסקנות ועדת ששינסקי להעלאת המיסוי על חברות הגז היקף התקבולים שתקבל ממשלת ישראל, לרבות מס חברות, תמלוגי הפקת גז ומיסוי רווחי יתר, יגיע לכ-50% מהמכירות. חלק מהמיסוי אמור להתגלגל לפתחה של קרן מיוחדת לקליטת רווחי הגז, אולם למרות ההבטחה בחוק שהיא תוגש לאישור הקמתה עד נובמבר 2011 עד היום היא לא קמה בפועל.

לפי נובל אנרג'י, היא קבלנית הקידוח והשותפה העיקרת שם (36%), אסדת הפקת הגז מתנשאת לגובה 290 מטר ומשקלה 34 אלף טון. בנובל אנרג'י טוענים לשם השוואה שהמבנה הגבוה בישראל, הוא מגדל אביב בכניסה לעיר רמת גן, מתנשא לגובה 244 מטר. מערכת ההולכה כוללת זוג צינורות שמונחים על קרקעת הים ובאורך 150 ק"מ. האסדה תאכלס כ-20 איש, רובם ישראלים.

חברת החשמל תקבל גז באפריל

על פי ההערכות, עד פברואר הקרוב תחל הזרמת הגז הניסיונית כאשר ההזרמה בפועל מתוכננת לאפריל הקרוב. אחת הלקוחות שממתין לגז היא חברת החשמל שנאלצה לבזבז בשנה החולפת 24 מיליארד שקל על רכש סולר להפעלת תחנות הכוח, זאת לעומת כ-9 מיליארד שקל בלבד ב2010, שנה בה היא קיבל גז הן מספקית הגז המצרי השמושבתת EMG והן ממאגר "ים תטיס" המתדלדל. "אנו גאים על ההזדמנות שנפלה בחלקנו להביא למדינת ישראל ולאזרחיה את בשורת האנרגיה כחול לבן שתחולל מהפיכה במשק הישראלי ובכל בית ובית", סיכם תשובה.

שר האנרגיה והמים לנדאו, שהשתתף באירוע הצבת האסדה, הוסיף ש"הפרויקט הזה הוא מנוע הצמיחה הגדול ביותר של המשק הישראלי אי פעם. דברים אלה קיבלו גיבוי לפני ימים בודדים מהסמכות הכלכלית העליונה של ישראל, הנגיד סטנלי פישר, אשר עדכן כלפי מעלה את תחזית הצמיחה של המשק בגלל הפקת הגז מ"תמר".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
נכון זו לא נורבגיה...
איך מרשים ליזמים כמותו לעשות מה שבא להם... הגז של כולנו והמדינה צריכה לתת ליזמים שרואים את טובת המדינה על אזרחיה לפני עיניהם. בנורבגיה בזכות הגז כל האזרחים מקבלים חשמל ומים חינם כי אפשר... וישראל מדינה כה קטנה עם צריכה כה קטנה מבחינת כמויות הגז המופק ורק בעלי ההון מרוויחים
נעמה  |  09.07.18
5.
אנשים תתעוררו
תושבי אשדוד אשקלון וראשל"צ כבר 5 שנים שאתם נושמים זיהום אויר: מחלות כלי דם, סרטן. תתעוררו ! אסדת תמר מזהמת יותר מכל המפעלים כולל תחנות הכח. מה הלהיטות לקדוח את הים ולהוציא את הגז ? מתוכננות עוד 32 אסדות מזהמות כאלה לאורך קו החוף של המדינה. תעשו את מכפלות הזיהום. בשביל מה ? לייצוא ? אנחנו לא מוכנים להיות המאפרה של אירופה ומדינות אחרות. נאכל את הזיהום כדי שטייקוני הגז יתעשרו יותר.
שרה  |  06.05.18
לכל התגובות