אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם ענקית התקשורת הסינית חוואויי מנסה לעקוף את האמברגו האמריקאי על איראן? צילום: בלומברג

האם ענקית התקשורת הסינית חוואויי מנסה לעקוף את האמברגו האמריקאי על איראן?

בפעם השניה בתקופה האחרונה אחת השותפות של חברת התקשורת הסינית נתפסה כאשר היא מנסה למכור ציוד תקשורת ומחשבים אמריקאי לחברה איראנית. לפי סוכנות הידיעות רויטרס, יתכן כי השותפה היא בעצם חברת קש בבעלות חוואווי

31.12.2012, 10:22 | עומר כביר

פרצה בסגר האמריקאי? סוכנות הידיעות רויטרס גילתה כי חברת סקייקום טק (Skycom Tech), שותפה מרכזית של ענקית התקשורת הסינית חְווָאוֵיי (Huawei), ניסתה למכור לאיראן ציוד מחשבים של HP האמריקאית. בחוואויי, חברת התקשרות השנייה בגודלה בסין, טוענים שהציוד - בשווי 1.3 מיליון יורו - לא סופק בסופו של דבר לאיראן.

קראו עוד בכלכליסט

לפי מסמכים שהגיעו לסוכנות הידיעות, בסוף 2010 שלחה סקייקום, שותפה קרובה והדוקה של חוואויי - ויתכן אף חברת קש של הענקית הסינית - הצעת רכש לחברת התקשורת האיראנית מובייל טלקומוניקיישן (MCI), חברת בת של חברת התקשורת הגדולה במדינה האיסלמית, TCI. המסמך כלל הצעת מחיר למערכת חיוב שיאפשרו ל-MCI לגבות תשלומים מ-40 מיליון לקוחויה. בחודשים האחרונים נחקרה חברת התקשורת הסינית על ידי הקונגרס האמריקאי בחשד שהיא פוגעת בבטחון הלאומי.

המסמכים נשאו בבירור את הסימון "חסוי חוואויי" ואת לוגו חוואויי, והדגישו שהשרתים מתוצרת HP מהווים חלק בלתי נפרד מהמערכות. לפי ההצעה, הציוד מתוצרת HP יכלול שרת, 20 מערכי דיסק, 22 מתגים ותוכנה בשווי כולל של 1.3 מיליון יורו. מהמסמכים עולה כי בידי MCI כבר יש כעת ציוד מתוצרת HP, עם לפחות 22 שרתים קיימים.

העלילה מסתבכת

 

סקייקום רשומה אמנם כחברה עצמאית בהונג-קונג, אולם עדויות שונות מעלות את החשד שהקשרים בינה לבין חוואויי הדוקים הרבה יותר מקשרי שותפות רגילים. כך, למשל, עובדי טלקום רבים מציינים בלינקדאין כי הם עובדים ב"חוואויי-סקייקום", ועובד לשעבר בסקייקום אמר ששתי החברות חולקות את אותו מטה בסין. בכיר בתעשיית הטלקום האיראנית שביקר במשרדי סקייקום בטהרן סיפר שכל העובדים ענדו תגים של חוואויי.

משרדי חוואויי בארצות הברית, צילום: איי אף פי משרדי חוואויי בארצות הברית | צילום: איי אף פי משרדי חוואויי בארצות הברית, צילום: איי אף פי

מחוואויי נמסר בתגובה: “הפעילות של חוואויי באיראן מתקיימת בהתאם לכל החוקים והתקנות, כולל אלו שנקבעו על ידי האו"ם, ארה"ב והאיחוד האירופי. המחויבות הזו נשמרתבקפדנות על ידי החברה. בנוסף, אנו גם דורשים מהשותפים שלנו לעמוד באותן התחייבויות". לגבי הציוד האמריקאי שכבר בידי MCI האיראנית, נמסר כי לחוואויי אין מידע או סמכות לבדוק את מקורו.

מ-HP, שלפי הדיווחים לא הייתה מעורבת בעסקה, נמסר: “ברשותינו מערכת נרחבת שנועדה לוודא ששותפים ומוכרים עומדים בכל הדרישות החוקיות והרגולטוריות בנוגע למערכות אבטחה, סחר בינלאומי ופרטיות הלקוחות, ומדיניות החברה עם חוואויי אינה שונה. חוזי ההפצה של HP אוסרים מכירת מוצרים לאיראן ומחייבים עמידה מלאה בחוקי הייצוא של ארה"ב ובחוקים רלוונטיים אחרים".

זוהי הפעם השנייה בשבועות האחרונים שבה מתפרסמים דיווחים לפיהם חוואויי הייתה מעורבת בניסיון למכור לאיראן ציוד שניסה תחת אמברגו. באוקטובר דיווחה רויטרס כי שותפה אחרת של חוואויי ניסתה למכור ציוד אנטנה מתוצרת ארה"ב לחברת הסלולר השנייה בגודלה באיראן, MTN Irancell, אולם גם עסקה זו לא יצאה לפועל.

במארס ובאפריל דיווחה רויטרס כי ZTE, יצרנית הסלולר הגדולה בסין, מכרה או הסכימה למכור ל-TCI ציוד תקשורת מתוצרת אמריקית בשווי מיליוני דולרים.

תגיות